Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έλεγχος από ιδιώτες για να εισπραχθεί το ποιοτικό παρακράτημα στο σκληρό σιτάρι... προβλήματα προμηνύονται στις πληρωμές!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπισθεί πολλά λάθη και ελλείψεις σε στοιχεία παραγωγών που έχουν αποσταλεί από τον ΟΠΕΓΕΠ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί το ποιοτικό παρακράτημα στο σκληρό σιτάρι.

Αυτό συνέβη γιατί ο ΟΠΕΓΕΠ έστειλε μη ενημερωμένους πίνακες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πίνακες που έχει λάβει ο ΟΠΕΓΕΠ τον καιρό που οι δηλώσεις καλλιέργειας δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί.

Έτσι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε πρόσβαση στους ιδιώτες μελετητές να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Παρόλα αυτά, από ότι φαίνεται το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ… «μπάζει» από παντού, αφού σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχουν χαθεί στοιχεία ή δεν εμφανίζονται στοιχεία παραγωγών, που έχουν πιστοποιηθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί και… Ένας εξ’ αυτών είναι (αν είναι δυνατόν!!!) οι συνωνυμίες… Όταν στους πίνακες των φορέων πιστοποίησης εμφανίζονται παραγωγοί με ίδιο όνομα και επίθετο τότε πιστοποιείτε μόνο ένας εξ’ αυτών, και αν δεν αλλάξει κάτι θα πληρωθεί ΜΟΝΟ αυτός!!! Επίσης, στοιχεία παραγωγών που δεν ταυτίζονται ακριβώς με το ΚΕΠΥΟ, εμφανίζουν σφάλματα στην πληρωμή, για παράδειγμα αν κάποιος λέγεται Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος και το όνομα που έχει σταλεί από το φορέα πιστοποίησης είναι Παπαδόπουλος Κων/νος τότε δυστυχώς ο παραγωγός δεν θα πληρωθεί, αν και εφόσον ο μελετητής του δεν έχει κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις!!!

Η προθεσμία για τις πρώτες αυτές διορθώσεις λήγει την Τετάρτη 29/2/2012 αλλά από ότι φαίνεται θα έχουμε πολλά αδιόρθωτα στοιχεία μέχρι τότε…

Μετά την Τετάρτη, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ζητηθεί από τους μελετητές να γίνει έλεγχος των εκτάσεων… και μάλλον εκεί θα χαθεί τελείως το «παιχνίδι», αφού σύμφωνα με το πρότυπο AGRO πιστοποιείται το σύνολο της καλλιέργειας ανά παραγωγό και όχι μόνο τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου.

Αυτό που προτείνεται από φορείς και μελετητές είναι το εξής:

Από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει πλέον τα περισσότερα στοιχεία των πιστοποιημένων παραγωγών ταυτοποιημένα, μπορεί να πληρώσει τους εν λόγω παραγωγούς σύμφωνα με τα «καρτελάκια» που έχουν δηλώσει στη δήλωση καλλιέργειας τους.

Μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αντιπαραβολή του ΑΦΜ του παραγωγού, με τον αριθμό καρτών σκληρού σίτου που έχει δηλώσει ο κάθε δικαιούχος.

Είναι ανούσιο να γίνει έλεγχος των πιστοποιημένων αγροτεμαχίων σκληρού σιταριού, αφού κάθε παραγωγός πιστοποιεί την καλλιέργεια σκληρού σίτου στο σύνολο της εκμετάλλευσης του.

Επιπλέον, δεδομένου του πολυτεμαχισμένου κλήρου ένας τέτοιος έλεγχος θα διαρκούσε 2 με 3 μήνες.

Επιπλέον:

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι φορείς πιστοποίησης ή οι ιδιώτες μελετητές είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε τέτοιους ελέγχους στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να αμείβονται από την υπηρεσία.

Τον πρώτο λόγο και την ευθύνη των πληρωμών φέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και για αυτό υπεύθυνοι για όλοι την κατάσταση είναι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις εκεί ...

Καλό είναι, πάντως, όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιώτες να συνεργαστούν για να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι φίλοι παραγωγοί. Και ειδικά στις μέρες μας, όταν η ρευστότητα είναι μικρότερη από ποτέ... καλό είναι τέτοιες διαδικασίες να επιταχύνονται για να βγει «χρήμα» στην αγορά….

www.thessalikigi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: