Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τα όρια εκπομπών αέριων ρύπων υπερβαίνουν δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ

Τα όρια εκπομπών αέριων ρύπων υπερβαίνουν δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ

Δώδεκα κράτη μέλη υπερέβησαν ένα ή περισσότερα από τα τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών (NEC), όπως θεσμοθετήθηκαν από την ΕΕ.
Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία για το 2010 που αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια ξεπεράστηκαν σημαντικά.
Οι ρύποι αυτοί συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες και περιβαλλοντικές ζημίες. Ο ΕΟΠ έχει στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ξεπέρασαν το 2010 τα όρια, έτσι οι χώρες αυτές θα πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να βοηθήσουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη.
Διευθύντρια του EΟΠ και καθηγήτρια Jacqueline McGlade
Air όρια εκπομπών ρύπων υπερβαίνουν σε δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ
Για πρώτη φορά, τα προκαταρκτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν πρόσφατα στον ΕΟΠ από τα κράτη μέλη επιτρέπουν τη σύγκριση με τα δεσμευτικά όρια εκπομπών για το 2010 που ορίζει η οδηγία της ΕΕ NEC .
Η οδηγία καλύπτει τέσσερις βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους: το διοξείδιο του θείου (SO 2 ), οξείδια του αζώτου (NO x ), πλην μεθανίου πτητικές οργανικές ενώσεις (NMVOC) και την αμμωνία (NH3 ).
Αυτοί οι ρύποι μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, να συμβάλλουν στην οξίνιση του εδάφους και των επιφανειακών υδάτων, και να καταστρέψουν τη χλωρίδα.
Τα ανώτατα όρια που ορίζονται στην οδηγία NEC έχουν σχεδιαστεί ώστε να μειωθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις.
«Οι ρύποι αυτοί συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας και μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες και περιβαλλοντικές ζημίες. Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ καθηγήτρια Jacqueline McGlade δήλωσε: "Ο ΕΟΠ έχει στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ξεπέρασαν το 2010 τα θεσμοθετημένα όρια, έτσι οι χώρες αυτές θα πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να βοηθήσουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη."
Η ρύποι για τους οποίους καταγράφηκαν οι περισσότερες υπερβάσεις ήταν τα οξείδια του Αζώτου. Η προκαταρκτική ανάλυση δείχνει έντεκα κράτη μέλη με υπέρβαση των αντιστοίχων ανωτάτων ορίων των οξειδίων του αζώτου (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία) (βλ. Πίνακα 1).
Ο τομέας των οδικών μεταφορών αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που συντελούν πίσω από τον μεγάλο αριθμό των συγκεκριμένων υπερβάσεων, συνεισφέροντας περίπου το 40% του συνόλου της ΕΕ των 27 και των εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Μειώσεις των NO x από τον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 δεκαετιών, δεν έχουν τόσο μεγάλη διακύμανση όσο αναμενόταν αρχικά.
Αυτό οφείλεται εν μέρει διότι ο τομέας της μηχανοκίνησης έχει αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο και εν μέρει επειδή τα πρότυπα εκπομπών των οχημάτων δεν είχαν πάντοτε το προβλεπόμενο ύψος των ΝΟx μειώσεων.
Η Ισπανία ήταν το μόνο κράτος μέλος που έχει υπερβεί τρία από τα τέσσερα ανώτατα όρια εκπομπών που απορρέουν από την οδηγία για τα NECD, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με δύο υπερβάσεις, ενώ η Φινλανδία υπερέβη μόνο το όριο της αμμωνίας.
Στα μέσα-2012, ο ΕΟΠ θα δημοσιεύσει δύο εκθέσεις με περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων που γνωστοποιούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την αξιολόγηση τους, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο οι αρχικοί στόχοι για την υγεία και το περιβάλλον που ορίζονται στο NECD έχουν επιτευχθεί.
Η τρέχουσα αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε μια αναθεωρημένη οδηγία NEC περιλαμβάνοντας αυστηρότερα ανώτατα όρια εκπομπών για το 2020 προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Για πρώτη φορά, ένα ανώτατο όριο για τα λεπτά σωματίδια (PM 2,5 ) θα μπορούσε να εισαχθεί. Ελλείψει της νέας νομοθεσίας, ωστόσο, η οδηγία για τα NEC παραμένει σε ισχύ και απαιτεί από τις χώρες να διατηρούν τις εκπομπές κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια κατά τα προσεχή έτη.

Πίνακας 1. Πρόοδος από κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά την εκπλήρωση του 2010 ανώτατα όρια εκπομπών που καθορίζονται στην οδηγία της ΕΕ NEC.

« »σημαίνει ότι το ανώτατο όριο εκπομπών έχει επιτευχθεί?« Χ » υποδεικνύει το ανώτατο όριο δεν τηρήθηκε.
Σημείωση: Με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα.
Κράτος μέλος
NO x
NMVOCs
SO 2
NH 3
Αυστρία
×
Βέλγιο
×
Βουλγαρία
Κύπρος
Τσεχική Δημοκρατία
Δανία
×

http://www.eea.europa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: