Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Γέμισαν οι λαϊκές αγορές ισπανικά αχλάδια


Γέμισαν οι ελληνικές λαϊκές αγορές με Ισπανικά αχλάδια, μας καταγγέλλει ο κ. Μιχάλης Μαλάκος από την εταιρεία «Ψυγεία Μαλάκος» στα Πλατανούλια Τυρνάβου, σε μια χρονική περίοδο που συζητείται τόσο έντονα το θέμα των ελληνοποιήσεων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαλάκος, οι ισπανικές τιμές των αχλαδιών είναι 0,40-0,60 λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα, ενώ τα ελληνικά αχλάδια αγοράστηκαν 0,60-0,90 ευρώ από το χωράφι, συν έξοδα 0,30 λεπτά έξοδα ψυγείου και των ατόμων για τη διαλογή.
Αυτή την περίοδο λοιπόν, πωλούνται στους πάγκους των λαϊκών αγορών αντί για ελληνικά, τα ισπανικά αχλάδια και μάλιστα με το όνομα Κρυστάλλι, με καλύτερη εμφάνιση.
Εμείς να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, όχι μόνο σε επίπεδο νομού Λάρισας αλλά και σε επίπεδο ίσως όλης της Ελλάδας. Τη δεδομένη χρονική περίοδο, κάποιοι εκτιμάνε ότι το 70% των χύμα αχλαδιών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές να έχουν κατακλυσθεί από τα Ισπανικά αχλάδια. Δυστυχώς οι έλληνες καταναλωτές δεν το ξέρουν και υπάρχει άγνοια για το θέμα. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε, σύμφωνα με γνώστες του χώρου, πως τα συσκευασμένα αχλάδια που υπάρχουν στις λαϊκές αγορές & στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα είναι όντως ελληνικά καθώς επίσης και τα αχλάδια που πουλιούνται από τους ίδιους αγρότες, που είναι παραγωγή τους. Το πρόβλημα εστιάζεται στους πλανόδιους όμως μικροεπαγγελματίες που πουλάνε τα ισπανικά ως ελληνικά (Κρυστάλλι Τυρνάβου τάχα) και αυτή η ασυδοσία οφείλεται στους ελλιπείς ελέγχους των λαϊκών αγορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ενώ και από τους δήμους οι έλεγχοι έχουν ατονήσει.
Έτσι λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν άμεσα να προβούν σε ελέγχους και σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται, αλλιώς τα ελληνικά αχλάδια θα σαπίζουν αδιάθετα στα χωράφια ή στα ψυγεία και οι καταναλωτές να παραπλανόνται.
Το παραπάνω πρόβλημα, λειτουργώντας ως αλυσίδα, έχει προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας και στους αγρότες αλλά και στα ψυγεία-επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού κ. Νίκος Κουτλιάμπας, μας ανέφερε, σχετικά με το θέμα πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, παρότι είναι διαχρονικό, αλλά εφέτος βρίσκεται σε έξαρση, και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αλλά και το πρόβλημα της ρευστότητας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα».
Είναι μέγα το θέμα των «ελληνοποιήσεων» και η παραπλάνηση των καταναλωτών, κατέληξε ο κ. Κουτλιάμπας.
Αγροτική Έκφραση

Δεν υπάρχουν σχόλια: