Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Δικαιώματα και βοσκοτόπους κατοχυρώνουν οι ντόπιες φυλές

Μεγαλύτερο προβλέπεται να είναι το ενδιαφέρον για την αγορά βοσκοτόπων τα επόμενα χρόνια και το πρόγραμμα διατήρησης των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών φαίνεται ότι συνδυάζεται ιδανικά με τις απαιτήσεις της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Όπως παρουσιάζει σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Μαρτίου, αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα, μετά το 2014, σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν, επιδότηση θα παίρνουν οι βοσκότοποι και όχι τα ζώα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, οπότε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τη διατήρηση ιδιόκτητου ή μισθωμένου βοσκότοπου με την επιδοτούμενη εκτροφή ντόπιων ζώων, είναι ιδανικό για τους παραγωγούς πολλών περιοχών.
Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα στρέμματα βοσκότοπου που προβλέπει η  απόφαση ανά είδος ζώου.Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τα στρέμματα βοσκότοπου που προβλέπει η απόφαση ανά είδος ζώου.
Από τις 19 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την προστασία των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών. Προϋπόθεση είναι τα ζώα τους να ανήκουν σε μία από τις παρακάτω φυλές που είναι εγγεγραμμένες στα γενεαλογικά βιβλία συγκεκριμένων περιοχών:
● Βοοειδή: Κατερίνης, Ελληνικός Βούβαλος, Ελληνική Βραχυκερατική, Τήνου, Κέας και Συκιάς (Χαλκιδικής)
● Πρόβατα: Κατσικά, Ζακύνθου, Φλώρινας Πελαγονίας, Σαρακατσάνικο, Γλώσσας Σκοπέλου, Κύμης, Αγρινίου, Θράκης, Καλαρρύτικο, Πηλίου, Καταφυγίου, Ρουμλουκίου, Δράμας, Ικαρίας, Λευκίμης, Άργους και Σερρών
● Αίγες: Σκοπέλου
● Χοίροι: Εγχώριος Ελληνικός χοίρος
● Ίπποι: Θεσσαλίας, Σκύρου, Μεσσαρά, Πηνείας, Πίνδου, Ηλείας
Από τις επιλέξιμες φυλές σε κάθε είδος ενισχύονται τα αναπαραγωγά ζώα που εκτρέφονται στις περιοχές προέλευσης και φυσικής κατανομής τους.
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης αυτής είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών καιΑγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες και κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης και εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των πιστώσεων της Δράσης ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν Δημόσια Δαπάνη, και η δράση θα εφαρμοστεί σε 15.000 ΜΜΖ.
Τη μεγαλύτερη επιδότηση τη λαμβάνουν τα άλογα άνω των έξι μηνών, δηλαδή 350 ευρώ ανά ζώο και ακολουθούν τα βοοειδή άνω των δύο ετών με 335 ευρώ το ζώο. Τη μικρότερη επιδότηση λαμβάνουν από το πρόγραμμα οι αίγες (29,1 ευρώ το ζώο) και τα πρόβατα (33,15 ευρώ το ζώο). Να τονίσουμε ότι τα ποσά αυτά αφορούν τις εκμεταλλεύσεις που διατηρούν τουλάχιστον ένα αρσενικό ζώο ανά 15 θηλυκά, εκτός από τα ιπποειδή που δεν υπάρχει τέτοια διάκριση.

Ελληνικό κρέας με επιδότηση
Δικαιούχοι φυσικά και νομικά πρόσωπα
Το πιο αποδοτικό επιλέξιμο είδος ζώων είναι τα άλογα, αφού η προστασία τους σε περιφραγμένο βοσκότοπο δίνει 350 ευρώ το ζώο


Δικαιούχοι των ενισχύσεων για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών μπορούν να κριθούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. επαγγελματίες αγρότες,
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα. Είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματός και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.
Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι πριν υποβάλουν τον φάκελό τους είναι ότι θα πρέπει να έχουν δηλώσει στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2011 τα ανάλογα στρέμματα, σύμφωνα με τον αριθμό των ζώων, για τον οποίο θέλουν να λάβουν την επιδότηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη, η ελάχιστη και η μέγιστη πυκνότητα βόσκησης των βοσκοτόπων ορίζεται σε 0,2 ΜΜΖ ανά εκτάριο (Ha) και 3 ΜΜΖ ανά εκτάριο (Ha) αντίστοιχα για όλες τις κατηγορίες ζώων, εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις ανά περιοχή.
Δράση με νόημα
Είναι γεγονός ότι οι πληθυσμοί των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών ζώων είναι πολύ μικροί σε σχέση με τη σπουδαιότητα της δράσης. Γι’ αυτό το λόγο και έχει τόσο περιορισμένο προϋπολογισμό, 8 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα άλλα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα. Από την άλλη μεριά, δεν θα υπήρχε ανάγκη προστασίας αυτών των φυλών, εάν ήταν πολυάριθμες.
Το νόημα της δράσης είναι να κατευθυνθεί η παραγωγή αυτών των ιδιαίτερων κτηνοτροφικών μονάδων σε μία αειφόρο παραγωγική δραστηριότητα, που, εκτός από την ενίσχυση, θα προβάλλει τα πλεονεκτήματα των ντόπιων φυλών, τόσο σε επίπεδο τουρισμού, όσο και σε επίπεδο ζωικών προϊόντων.
Έτσι, έχουμε για παράδειγμα τα σκυριανά αλογάκια που μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών ή το άλογο της Πίνδου, που μπορεί να εκτραφεί σε οργανωμένες εγκαταστάσεις ορεινής ιππασίας. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το κρέας από αυτά τα είδη, δηλαδή το αγροτικό προϊόν με τη στενή του έννοια.
Οι υπόλοιπες φυλές, είτε μιλάμε γι αβοοειδή, είτε για αιγοπρόβατα ή χοίρους, μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν για την παραγωγή κρέατος, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιστοποιημένο πρότυπο εκτατικής ελληνικής εκτροφής, περιορισμένης παραγωγής, όπως για παράδειγμα με το χαμόν, που παράγεται αποκλειστικά από ισπανικούς αγριόχοιρους, που τρέφονται με βελανίδια.
Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θεσπιστεί μία διαδικασία παραγωγής που θα διασφαλίζει ότι ο αριθμός των ζώων θα διατηρείται σε βιώσιμα επίπεδα τόσο για την ίδια την κτηνοτροφική εκμετάλλευση, όσο και για το συνολικό οικοσύστημα της περιοχής στην οποία διαβιούν τα συγκεκριμένα ζώα.
Παράλληλα, μέρος των βοσκοτόπων θα μπορούσαν να αποτελούν και αγροτουριστικές/ εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τουρίστα / καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί να δοκιμάσει και να συγκρίνει τα ζωικά προϊόντμα που προέρχονται από την κάθε σπάνια φυλή.
Κριτήρια επιλογής
Τα γενικά κριτήρια επιλογής, που δίνουν τους βαθμούς στους υποψηφίους είναι τα εξής: Επαγγελματίας αγρότης (50 μόρια), Νέος γεωργός με επιχειρηματικό σχέδιο στο μέτρο 1.1.2 του Π.Α.Α 2007-2013 (30 μόρια), Επαγγελματίας αγρότης με αγροτικό εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο του 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος (20 μόρια), έκταση σε περιοχή NATURA 2000 μεγαλύτερη του 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης (20 μόρια), έκταση σε περιοχή NATURA 2000 από 10 έως και 50% της συνολικής υπό ένταξη έκτασης (10), μόνιμος κάτοικος του δήμου που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης (10).
Επιπλέον δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα κριτήρια επιλογής είναι:
α. Βεβαίωση του δημάρχου για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του αιτούντος στον τόπο που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών το μόνιμο της κατοικίας εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης φέρει ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.ά). Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας
β. Βεβαίωση του Δημάρχου για την τεκμηρίωση της θέσης της εκμετάλλευσης σε νησί με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων
γ. Για την τεκμηρίωση της ιδιότητας του νέου γεωργού με επιχειρηματικό σχέδιο απαιτείται απόφαση ένταξης στο μέτρο 1.1.2 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του Π.Α.Α 2007-2013, η ύπαρξη της οποίας ελέγχεται μηχανογραφικά.
δ. Η πιστοποίηση της προτεινόμενης για ένταξη έκτασης εντός περιοχών Δικτύου Natura 2000 γίνεται μηχανογραφικά.
Προϋπόθεση
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση ενίσχυσης σε μια μόνον πρόσκληση για μια δράση. Εξαίρεση αποτελούν οι δράσεις 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία» και 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» οι οποίες
είναι δυνατόν να συνδυαστούν για το ίδιο τμήμα της προτεινόμενης για ένταξη εκμετάλλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση κατά την αξιολόγηση θα απορρίπτονται και οι δύο αιτήσεις ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί.
Απαραίτητη προϋπόθεση το γενεαλογικό βιβλίο

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι της δράσης για τη «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια και ζώα της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
● Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του έτους 2011 του ενδιαφερομένου.
● Κατέχονται νόμιμα σε όλη την περίοδο δέσμευσης, γεγονός που τεκμηριώνεται με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Αποκλείονται αγροτεμάχια - βοσκότοποι και ζώα που είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών ή σε άλλη αγροπεριβαλλοντική δράση. Εξαίρεση αποτελεί η δράση 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία», με την οποία μπορεί να συνδυασθεί η δράση 3.1 για το ίδιο τμήμα της εκμετάλλευσης.
● Τα προτεινόμενα προς ένταξη ζώα να ανήκουν στις απειλούμενες φυλές και να εκτρέφονται στις περιοχές κατανομής όπως αυτές καθορίζονται στον πίνακα 2, να έχουν σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να είναι εγγεγραμμένα στα γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην
οποία ανήκουν.
● Οι προς ένταξη βοσκότοποι να βρίσκονται εντός των περιοχών κατανομής όπως αυτές καθορίζονται στον πίνακα 1 και να τηρείται η προβλεπόμενη πυκνότητα βόσκησης.
● Οι βοσκότοποι της εκμετάλλευσης πρέπει να βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης και των όμορων νομών, εξαιρουμένων των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Επίσης οι βοσκότοποι πρέπει να βρίσκονται σε τέτοια απόσταση ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των ζώων την περίοδο βόσκησης.
● Οι κάτοχοι μετακινούμενων ποιμνίων όπως η έννοια ορίζεται στην παράγραφο 15 του άρθρου 4 της αριθ. 079833/24.10.2011 ΚΥΑ είναι δυνατόν να ενταχθούν στη δράση 3.1 με εκτάσεις βοσκοτόπων, οι οποίες βρίσκονται τόσο στη χειμερινή όσο και στη θερινή περιοχή βόσκησης.
● Ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη βοσκοτόπων στα 0,5 στρμ.
Δικαιολογητικά
Ανάλογα με το πόση βαθμολογία και σε ποια κατηγορία ανήκει ο κάθε δικαιούχος, μπορεί να χρειαστεί περισσότερα ή λιγότερα δικαιολογητικά. Μερικά από τα βασικά είναι:
α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
β. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
γ. Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων (βοσκοτόπων) που περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης.
δ. Φωτοτυπία της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών μονάδων όπου αυτή απαιτείται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και εφόσον έχει υποβληθεί η σχετική για την έκδοσή της αίτηση, αντίγραφο της οποίας προσκομίζεται στον φορέα υλοποίησης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής της άδειας μαζί με τη δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους πληρωμής.
ε. Ενημερωμένο μητρώο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου ανά κατηγορία ζώου από το αρμόδιο τμήμα της ΔΑΟΚ.
στ. Βεβαίωση εγγραφής στα Γενεαλογικά Βιβλία της φυλής ή Γενεαλογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από το αρμόδιο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.
Πονοκέφαλο φέρνει η... ευζωία των ζώων
Νέο θεσμικό πλαίσιο μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας την απροθυμία χωρών - μελών

Νέο σχέδιο με σκοπό να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι οι ήδη θεσμοθετημένοι κανόνες «δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα έπρεπε». Στο κείμενό της, όπου περιγράφει το πλαίσιο της πολιτικής γύρω από την οποία θα κινηθεί για την τετραετία 2012-2015, η Κομισιόν αναφέρει τα εξής: «Η αποσπασματική προσέγγιση, τα κενά της νομοθεσίας και η μη τήρησή της σε ορισμένες χώρες έχουν ως αποτέλεσμα τη μη μεταχείριση όλων των ζώων σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι των χωρών που τηρούν τους κανόνες έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Η Επιτροπή σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά με μια νέα στρατηγική για την καλή μεταχείριση των ζώων. Οικτηνοτρόφοι θα έχουν μεγαλύτερη στήριξη για να μπορούν να ανταποκρίνονται στα σχετικά πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επίσης, οι καταναλωτές θα επωφελούνται από τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καλύτερη ενημέρωση όσον αφορά την ευζωία των ζώων».

Απλούστεροι και πιο περιεκτικοί κανόνες
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει μια πιο περιεκτική νομοθεσία για την ευζωία των ζώων, ώστε να καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στους σημερινούς κανόνες. Η στρατηγική θα έχει επίσης τους εξής στόχους:
- Να ενημερώνει καλύτερα τους καταναλωτές, ώστε να τους βοηθά να κατανοούν τι ακριβώς σημαίνουν οι ισχυρισμοί στις ετικέτες των προϊόντων σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων.
- Να μεριμνά ώστε οι κανόνες να είναι πραγματικά επωφελείς για τα ζώα.
- Να βελτιώσει το επίπεδο κατάρτισης των ατόμων που ασχολούνται με τα ζώα.
Βελτιώσεις μέχρι το 2015
Η στρατηγική προβλέπει, επίσης, μια σειρά μέτρων, τα οποία θα θεσπίζονται σταδιακά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Για παράδειγμα, οι σημερινοί νομοθετικοί κανόνες θα γίνουν αυστηρότεροι με στόχο τη μεγαλύτερη συμμόρφωση. Παράλληλα, θα υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τα υψηλά πρότυπα της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Φέτος, αναμένονται σχέδια για τη νομοθετική ρύθμιση της σφαγής των ζώων, καθώς και κανόνες ή κατευθυντήριες γραμμές για τη μεταφορά τους. Μέτρα θα ληφθούν, επίσης, για την καλή μεταχείριση των χοιρομητέρων, ενώ εντός του επόμενου έτους προβλέπεται η διατύπωση κατευθυντήριων γραμμών για τους χοίρους εν γένει. Η πρόταση σχετικά με τη θέσπιση νόμου για την εν γένει ευζωία των ζώων θα εξεταστεί το 2014.
Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας
Για να παραμείνουν οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι ανταγωνιστικοί έναντι των εισαγωγών από τρίτες χώρες, θα προβληθούν στο εξωτερικό οι αξίες της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και θα καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη θέσπιση διεθνών προτύπων.
Μεγαλύτερη αξιοποίηση της έρευνας
Θα δημιουργηθεί στην ΕΕ ένα δίκτυο κέντρων αναφοράς για να βελτιωθεί η έρευνα στον τομέα της ευζωίας των ζώων και για να γνωστοποιούνται τα σχετικά αποτελέσματα στους κτηνοτρόφους.
Δαπάνες και προγράμματα
Τα τελευταία χρόνια η Ένωση διαθέτει κατά μέσο όρο σχεδόν 70 εκατ. ευρώ ετησίως για την υποστήριξη της καλής διαβίωσης των ζώων από το ποσό αυτό το 71% διοχετεύεται στους κτηνοτρόφους με τη μορφή ενισχύσεων για την καλή διαβίωση των ζώων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δαπάνες στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης συγχρηματοδοτούνται από τα κράτη μέλη και εκτός από το συγκεκριμένο μέτρο για τις δεσμεύσεις όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, πέρα από το γράμμα του νόμου, τα κράτη μέλη έχουν επίσης την επιλογή να παρέχουν, σύμφωνα με τις εθνικές προτεραιότητες, μέτρα για την υποστήριξη π.χ. των επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, της κατάρτισης, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της συμμετοχής των κτηνοτρόφων σε συστήματα ποιότητας.
Από την αξιολόγηση της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της καλής διαβίωσης των ζώων προέκυψε ότι τα πρότυπα καλής διαβίωσης έχουν αυξήσει το κόστος στους τομείς της κτηνοτροφίας και των πειραματόζωων κατά 2% περίπου, όπως υπολογίζεται, της συνολικής αξίας. Έως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αύξηση αυτή απειλεί την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Έτσι, τα πρότυπα για την καλή διαβίωση των ζώων έχουν επιφέρει πρόσθετο κόστος, το οποίο όμως δεν μεταφέρεται κατ’ ανάγκη αναλογικά σε όλη την τροφική αλυσίδα. Ωστόσο, ιδίως σε καιρούς οικονομικών περιορισμών, απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός για τον εξορθολογισμό των ενεργειών και τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Η Επιτροπή θα προβεί σε ειδική διυπηρεσιακή ρύθμιση για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν τα συνεργιστικά αποτελέσματα των μηχανισμών της ΚΓΠ που ήδη υπάρχουν, ιδίως μέσω της πολλαπλής συμμόρφωσης, της αγροτικής ανάπτυξης, των μέτρων προώθησης, της πολιτικής ποιότητας, της βιολογικής καλλιέργειας κ.λπ.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών ζώων.pdf

Aπό το 331ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια: