Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ένα ξυλοφάγο έντομο απειλεί εσπεριδοειδή

Έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ευρώπη νέου επιβλαβούς εντόμου.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης2012/138/EE (L 64/2012), το είδος Anoplophora chinensis (Forster)(Coleoptera: Cerambycidae) (citrus longhorned beetle) είναι ένα ξυλοφάγο έντομο, ιθαγενές της Ασίας. Είναι είδος εξαιρετικά πολυφάγο και αποτελεί σημαντικό εχθρό για τα εσπεριδοειδή στις χώρες καταγωγής του (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Φιλιππινες, Μαλαισία).
Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε κατά την εισαγωγή φυτών bonsai του είδους Acer spp. (Σφένδαμος) σε Γερμανία και Κάτω Χώρες ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και σε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου, ωστόσο οι ξενιστές του είναι αρκετά διαδεδομένοι στη χώρα μας και οι περιβαλλοντικές μας συνθήκες ευνοούν την εγκατάστασή του. Αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για δασικά, καλωπιστικά και οπωροφόρα φυτά όπως τα Εσπεριδοειδή, Μηλιά, Αχλαδιά, Φουντουκιά, Οξυά, Πλατάνι, Λεύκα, Ιτιά, Σφένδαμος Αγριοκερασιά, Tριανταφυλλιά.
Τα αναπαραγωγικά ώριμα θηλυκά εναποθέτουν τα αβγά τους σε μικρές τομές (οπές ωοτοκίας) στο φλοιό της βάσης του κορμού των δένδρων ενώ οι προνύμφες (κάμπιες) ανοίγουν στη συνέχεια στοές διατροφής στα κλαδιά και στον κορμό του δένδρου από όπου εξέρχονται τελικά τα ενήλικα τα οποία κινούνται προς τους βλαστούς και τα φύλλα με τα οποία και τρέφονται. Τα ενήλικα πετούν με ευκολία.
Η αντιμετώπιση του εντόμου με χημικά μέσα είναι αρκετά δύσκολη και με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα. Διερευνώνται επίσης μέθοδοι βιολογικής καταπολέμησης με παρασιτικούς μύκητες.
Ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης του εντόμου είναι μέσω του εμπορίου πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά ενδεχομένως και ξύλινων μέσων συσκευασίας και η μεγαλύτερη πιθανότητα εγκατάστασης του εντόμου εντοπίζεται κοντά στα φυτώρια, τα κέντρα εμπορίας και τα σημεία εισόδου της χώρας. Η εισαγωγή φυτών, στα οποία έχει εντοπιστεί το επικίνδυνο αυτό έντομο, από χώρες στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του, επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει συνοδευτικό πιστοποιητικό. Αντίστοιχα έγγραφα είναι αναγκαία και για διακίνηση φυτών από οριοθετημένες ζώνες μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:064:0038:0047:EL:PDF )
Κάθε φυτωριούχος, διακινητής φυτωριακού υλικού και παραγωγός, σε περίπτωση που διαπιστώσει ύποπτα συμπτώματα στα φυτά του, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: