Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Με βεβαίωση Μητρώου Αγροτών παίρνουν άδεια τα «αγροτικά»

Μόνο με μία βεβαίωση ότι είναι ενταγμένος στο Μητρώο Αγροτών, ο ενδιαφερόμενος επαγγελματίας αγρότης μπορεί να απευθυνθεί κατευθείαν στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, χωρίς να μεσολαβεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (πρώην Διεύθυνση Γεωργίας), για την απόκτηση ενός ΦΙΧ αγροτικού αυτοκινήτου μεικτού βάρους μέχρι 2.500 χλγρ. ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγρ.
Η βεβαίωση δίνεται από τα ΚΕΠΠΥΕΛ ή απευθείας από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.Η βεβαίωση δίνεται από τα ΚΕΠΠΥΕΛ ή απευθείας από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αγρότης θέλει να αποκτήσει πάνω από ένα, θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα η τοπική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για να αποφασίσει εάν αντιστοιχεί στις ανάγκες της αγροτικής εκμετάλλευσης και να τύχει της φοροαπαλλαγής για την αγορά αγροτικού αυτοκινήτου.
Οι παραπάνω διευκρινίσεις περιλαμβάνονται στο έγγραφο με θέμα «Διευκρινίσεις ως προς την ταξινόμηση - χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε ΦΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα» που έστειλε σε όλες τις Περιφέρειες η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου 3874/2010 για το Μητρώο Αγροτών.

Έτσι, συγκεκριμένα για την περίπτωση απόκτησης άδειας αγροτικού ΦΙΧ αλλάζουν τα εξής:
1. οι όροι «γεωργός κατά κύρια απασχόληση» ή «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα» για τους επαγγελματίες αγρότες, αντικαθίσταται από τον όρο «επαγγελματίας αγρότης»
2. οι όροι «μη κατά κύρια απασχόληση γεωργός» ή «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» για τους μη επαγγελματίες αγρότες, αντικαθίσταται από τον όρο «κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης».
Σύμφωνα με το νόμο για το μητρώο Αγροτών, ο «Επαγγελματίας Αγρότης» :
α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
γ) Λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και
δ) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (Ο.Γ.Α.) εκτός εάν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την ασφάλιση στον Ο.Γ.Α..
Ο κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) είναι:
α) Κύριος, συγκύριος ή νομέας αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Μισθωτής ή αγρολήπτης της αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον η μίσθωση ή η επίμορτη αγροληψία έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) ή
γ) Μισθωτής υδάτινης έκτασης προκειμένου για υδατοκαλλιέργεια.
Σχετικά με τη διαδικασία ταξινόμησης ΦΙΧ αγροτικού αυτοκινήτου διευκρινίζονται τα κάτωθι ως προς τις κατηγορίες των ΦΙΧ:
1. Μεικτού βάρους μέχρι 2.500 χλγρ. ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγρ. σε κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης: Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, προσκομίζοντας:
- το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους από το οποίο προκύπτει δήλωση γεωργικού εισοδήματος και
- υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλο αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής.
2. Μεικτού βάρους μέχρι 2.500 χλγ ή ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1.300 χλγ σε επαγγελματία αγρότη: Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών υποβάλλοντας:
- υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει άλλο αυτοκίνητο της κατηγορίας αυτής, και
- βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Γεωργίας (νυν Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής), ότι είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Η βεβαίωση πλέον από τα ΚΕΠΠΥΕΛ ή απευθείας από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς επικύρωση.
3. Μεικτού βάρους 2.500-4.000 χλγ. και άνω των 4.000 χλγ.: Στη σχετική βεβαίωση την οποία εκδίδει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και την οποία κατόπιν ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών, βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος «είναι ή δεν είναι επαγγελματίας αγρότης σύμφωνα με τον Ν.3874/2010». Έχει προηγηθεί η προσκόμιση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της σχετικής βεβαίωσης εγγραφής του στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
4. Για τα μελισσοκομικά ΦΙΧ αγροτικά αυτοκίνητα, ισχύουν τα προβλεπόμενα στις ΚΥΑ:
- 8138/Β7/1045/22-3-2006 (ΦΕΚ 404/Β/2006) «περί ταξινόμησης ΦΙΧ αυτοκινήτων μέχρι 12 τόνους σε μελισσοκόμους»
- 200361/2-12-2011 (ΦΕΚ 2965/Β/2011) «περί ταξινόμησης ΦΙΧ αυτοκινήτων μέχρι 15 τόνους σε μελισσοκόμους».
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων εκδίδει την προβλεπόμενη από τις ανωτέρω ΚΥΑ βεβαίωση, την οποία ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών για τη χορήγηση της άδειας κυκλοφορίας. Για την έκδοση αυτής της βεβαίωσης και το χαρακτηρισμό του αιτούντα ως «επαγγελματία αγρότη», απαιτείται, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και η προσκόμιση της σχετικής βεβαίωσης.

Βρείτε εδώ την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: