Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Κρήτη. Εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες!

Απαγορευτικό το κόστος για τους αγρότες

«Έμφραγμα» έχει υποστεί ο κλάδος της εμπορίας γεωργικών εφοδίων, καθώς η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε λουκέτο επιχειρήσεις του χώρου. Την ίδια ώρα, οι αγρότες, κυρίως παραγωγοί κηπευτικών, έχουν μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Φραγκάκη επιχειρήσεις εισαγωγής αγροεφοδίων έχουν βυθιστεί στα χρέη και ορισμένες έχουν κλείσει. «Οι επιχειρήσεις ασκούν γεωργική πίστη, ένα ρόλο που ανήκει στην ΑΤΕ. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που υπάρχει πρόβλημα στο χώρο» σχολιάζει ο κ. Φραγκάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργο Ντισπιράκη η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε πολλά είδη γεωργικών εφοδίων και λιπασμάτων, η άνοδος των τιμών στα καύσιμα σε συνδυασμό με την αστάθεια και την πτώση των τιμών παραγωγού, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους καλλιεργητές. «Ζητάμε τώρα και χρόνια μείωση στο 6% του ΦΠΑ για τα αγροεφόδια, προκειμένου να πέσει το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ο Σκανδαλίδης και άλλοι στο παρελθόν μας το έχουν υποσχεθεί. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε δει τίποτα» λέει ο κ. Ντισπιράκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τώρα οι αγρότες ελπίζουν να γίνει σύντομα η επιστροφή ΦΠΑ για να μπορέσουν να πληρώσουν τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων και έτσι να αρχίσουν να καλλιεργούν. «Τώρα τα καταστήματα και με το δίκιο τους ζητούν πληρωμές τοις μετρητοίς. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν. Περιμένουμε να πάρουμε την επιστροφή ΦΠΑ που κυμαίνεται 5.000 – 10.000 σε κάθε καλλιεργητή, ανάλογα με τις εκτάσεις που καλλιεργεί, για να ξεχρεώσουμε τα καταστήματα και να αρχίσουμε να παίρνουμε ξανά εφόδια, σπόρους, νάιλον και ότι χρειαζόμαστε». Ο κ. Ντισπιράκης αφού επισημαίνει ότι πράγματι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επειδή πιστώνουν τους αγρότες, τονίζουν ότι φέρουν και τις ευθύνες τους για την κατάσταση στο χώρο. «Οι ιδιώτες γεωπόνοι ήθελαν να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Έτσι, στο παρελθόν, στους καλούς καιρούς, φόρτωναν τους αγρότες με διάφορα είδη, που ορισμένα δεν ήταν απαραίτητα. Δημιούργησαν δηλαδή κάποιες ανάγκες. Τώρα, λέει ο κ. Ντισπιράκης, που οι αγρότες δεν έχουν χρήματα οι ιδιώτες γεωπόνοι πληρώνουν για την παλιά τακτική τους».

Μεγάλο πρόβλημα στις εισαγωγές

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις εισαγωγής αγροεφοδίων, τονίζει ο κ. Φραγκάκης, επειδή όχι μόνο πληρώνουν τοις μετρητοίς, αλλά και αναγκάζονται να προπληρώνουν τα εμπορεύματα που εισάγουν.

«Ακόμα και οι επιχειρήσεις με τις οποίες έχουμε πάρα πολλά χρόνια άριστη συνεργασία, τώρα μας ζητούν να προκαταβάλλουμε, πριν τη φόρτωση, όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο εμπόρευμα που αγοράζουμε. Όχι ότι δε μας έχουν εμπιστοσύνη, αλλά δεν μπορούν να ασφαλίσουν το εμπόρευμα τους αν πρώτα δεν είναι πληρωμένο από τους Έλληνες επιχειρηματίες. Δεν το δέχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες του χώρου, λέει ο κ. Φραγκάκης και τονίζει: Για να συγκρίνετε, σας λέω ότι ενώ κατά το παρελθόν οι ξένοι προμηθευτές μας δίνανε πίστωση τριών μηνών μετά την παραλαβή, τώρα πληρώνουμε τα εμπορεύματα 30-40 ημέρες πριν την παραλαβή. Κι αυτό είναι σημαντικό πλήγμα για το χώρο μας».

Μιλώντας για τη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει ότι «σε αρκετές περιπτώσεις δεν πληρωνόμαστε καν… Επιχειρήσεις λιανικής πώλησης οι οποίες κατά το παρελθόν ήταν συνεπείς, σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν έστω και με επιταγές. Πολλές φορές σφραγίζονται επιταγές, ενώ έχουν κλείσει αρκετά καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Ενδεικτικά σας λέω ότι έκλεισαν στην Κρήτη και τρεις επιχειρήσεις που έκαναν εισαγωγές αγροτικών εφοδίων. Οι αγρότες δυσκολεύονται να πληρώσουν και το ρόλο της Αγροτικής Τράπεζας τον έχουν, κατ΄ανάγκη, οι επιχειρήσεις. Τα κριτήρια της ΑΤΕ είναι καθαρά εμπορικά. Και ο αγρότης δεν πληρώνεται από πουθενά όταν χάνει για κάποιο λόγο όπως θεομηνίες, προβλήματα στην αγορά κλπ., την παραγωγή του. Οι επιδοτήσεις θα έπαιζαν το ρόλο της εξασφάλισης των παραγωγών αν αξιοποιούνταν ορθολογικά» λέει ο ίδιος.


«Βουτιά» στις πωλήσεις λιπασμάτων

Κάθετη πτώση σημείωσαν και οι πωλήσεις των εφοδίων, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη. Για παράδειγμα πριν 8-10 χρόνια η Κρήτη χρησιμοποιούσε ετησίως 90.000 – 95.000 τόνους λιπάσματα για ελιές και αμπέλια. Πέρυσι χρησιμοποίησε μόλις 40.000 τόνους. Και φέτος σημειώνεται μείωση κατά 30-35% στις πωλήσεις λιπασμάτων σε σύγκριση με πέρυσι. Η μείωση της χρήσης των λιπασμάτων σε τόσο μεγάλο βαθμό, συνετέλεσε στην πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου άνω του 30% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Και ξέρετε πόσο κακό κάνει στο φυτό η μη λίπανση; Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθει. Στο χώρο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουμε φέτος σε σύγκριση με πέρυσι μείωση τζίρου στα λιπάσματα κατά 30%» σχολιάζει ο ίδιος.

Ο κ. Φραγκάκης, βλέπει όπως λέει προοπτική στο χώρο. «Ως χώρα και ειδικότερα ως Κρήτη, τονίζει, δεν έχουμε ανεπτυγμένη βιομηχανία. Εκεί όπου στηρίζεται η οικονομία μας είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες, οι οποίοι όπως ήδη διαπιστώνουμε αντιστέκονται εξ αντικειμένου σε μεγάλο βαθμό στην κρίση. Είναι λοιπόν δυνατόν να ληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα για την στήριξη των δύο πυλώνων της οικονομίας μας. Κι όχι απλά να δοθεί ρευστό, αλλά να αξιοποιηθεί σωστά και να δοθούν κίνητρα. Επίσης στην Κρήτη έχουμε ξεκινήσει ως Επιμελητήριο την προσπάθεια για σύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό. Και ελπίζω ότι θα πάει καλά αυτή η προσπάθεια» καταλήγει ο κ Φραγκάκης.
της Πέλλας Λασηθιωτάκη





http://naturahellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: