Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Νέο εντομοαπωθητικό για την αναστολή της ελονοσίας με την συμμετοχή του Δημόκριτου


Ένα καινοτόμο και περιβαλλοντικά ασφαλές εντομοαπωθητικό για την καταπολέμηση του κουνουπιού- φορέα της ελονοσίας (Anopheles gambiae) ανέπτυξε η διεθνής κοινοπραξία ENAROMaTIC, το συντονισμό της οποίας είχε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, με συντονιστή τον καθηγητή Κ. Ιατρού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του «Δημόκριτου», οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας πολλών κρατών του πλανήτη αδυνατούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ελονοσίας, λόγω της συνεχώς μειούμενης αποτελεσματικότητας των ανθελονοσιακών φαρμάκων, της ανυπαρξίας αποτελεσματικών εμβολίων και της ανθεκτικότητας των κουνουπιών - φορέων του παρασίτου της ελονοσίας στα εντομοκτόνα.

Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία ερευνητικών φορέων ENAROMaTIC (European Network for Advanced Research on Olfaction for Malaria Transmitting Insect Control), η οποία χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πρόγραμμα - Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», προώθησε τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής και την ανάπτυξη αποτελεσματικών, ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων για τον έλεγχο των επιβλαβών εντόμων και, ειδικότερα, των κουνουπιών, που ευθύνονται για τη μετάδοση της ελονοσίας στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές του ENAROMaTIC εστίασαν στη διακοπή του κύκλου μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια στον άνθρωπο, μέσω παρέμβασης στη διαδικασία, με την οποία τα κουνούπια αντιλαμβάνονται την παρουσία του ανθρώπου στο περιβάλλον. Η ερευνητική αυτή στρατηγική είναι εναρμονισμένη με τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών ασφαλείας και πληροί τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και τη χρήση σκευασμάτων, που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Τελικά, οι προσπάθειες της κοινοπραξίας κατέληξαν σε ένα νέο, υψηλής αποτελεσματικότητας εντομοαπωθητικό, που έχει δράση συγκρίσιμη, αν όχι υπέρτερη, με αυτή των καλύτερων εντομοαπωθητικών της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου και του DEET. Το καινοτόμο αυτό προϊόν, το οποίο έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία σε δοκιμές ελεγχόμενου πεδίου στην Αφρική, είναι τώρα διαθέσιμο για ανάπτυξη σε βιομηχανική κλίμακα. Βασίζεται σε φυσικές ουσίες, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει, επίσης, απωθητική δράση για άλλα είδη κουνουπιών και άλλων εντόμων, που απομυζούν αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: