Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 01 Ιουνίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΚαθηγητήΝαπολέοντα Μαραβέγια πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφές που προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γ. Καννελόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θ. Σαρρής, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Μ. Κορασίδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, οι Δήμαρχοι Λαρισαίων και Κιλελέρ, Κ. Τζανακούλης και Ρ. Κομήτσας, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισσας Χρ. Σιδερόπουλος και εκπρόσωποι αγροτών της περιοχής.
Οι φορείς έθεσαν στον Υπουργό κ. Μαραβέγια υπόμνημα προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες.
Συγκεκριμένα ζητούν:
  • να ενταχθεί η Θεσσαλία στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ.
  • τα χαρτογραφικά υπόβαθρα των κτημάτων με καλλιέργειες βάμβακος που θα έχουν πόρισμα είτε επανασποράς είτε ζημιάς από τον ΕΛΓΑ να εξαιρεθούν από τον έλεγχο της συνδεδεμένης ενίσχυσης έτσι ώστε το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια βάμβακος να δικαιούται συνδεδεμένη ενίσχυση
  • για την περίπτωση της θεομηνίας στην περιοχή, λόγω των υψηλών ποσοστών ζημιάς σε όλες τις καλλιέργειες να μην εφαρμοστεί το σημείο του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ που θέτει ανώτερο όριο αποζημίωσης το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας εκάστου αγροτεμαχίου
  • να καταβληθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης που αφορά την επανασπορά βάμβακος ως προκαταβολή καθώς και το 50% όλων των υπόλοιπων αποζημιώσεων
  • παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να ενισχυθεί άμεσα με γεωτεχνικό προσωπικό από άλλες περιοχές το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας
  • επίσπευση διαδικασιών για επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η σύσκεψη διεξήχθη σε θετικό κλίμα, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει με προσοχή και ειλικρινή διάθεση επίλυσης, όλα τα αιτήματα των παραγωγών». Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τους εκπροσώπους των παραγωγών ότι ήδη εξετάζεται η επέκταση του αντιχαλαζικού προγράμματος του ΕΛΓΑ και σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οπoίων και περιοχές της Θεσσαλίας.
Ανέφερε ακόμη ότι οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ εξετάζεται και το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος στους πληγέντες παραγωγούς.
Τέλος, ο Υπουργός ζήτησε από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στη σύσκεψη, να συνεργαστούν και να συνδράμουν στο έργο του ΕΛΓΑ, με όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό γεωτεχνικών υπαλλήλων, έτσι ώστε οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών να επιταχυνθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: