Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Το αυξανόμενο κόστος των σπόρων αρχίζει να συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους στα βιοκαύσιμα


Το αυξανόμενο κόστος των σπόρων αρχίζει να συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους στα βιοκαύσιμα και στο πλαίσιο αυτό η παραγωγή στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί ή να παραμείνει στάσιμη για πρώτη φορά από το 1996, εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις προς τη Βραζιλία και την Ευρώπη.

Ο μακρόχρονος συσχετισμός ανάμεσα στις τιμές καλαμποκιού και στην τιμή αργού στις ΗΠΑ έπαψε να υφίσταται τον Ιούνιο, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες σε βασικές περιοχές καλλιέργειας αραβοσίτου.

Αυτή η μεταβαλλόμενη δυναμική αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά βιοαιθανόλης, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.

Συσχετισμός

Tα περιθώρια κέρδους από την παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ που προορίζεται για βιοκαύσιμα καθοδηγούνται από τις αγορές πετρελαίου και το κόστος από τις αγορές αραβοσίτου: ο συσχετισμός όμως που παρατηρείτο στις τιμές των δύο εμπορευμάτων δεν υφίσταται πλέον, με τις τιμές τους να αποκλίνουν τώρα και να οδηγούν την τιμή της αιθανόλης που βασίζεται στο καλαμπόκι ακόμη περισσότερο στο «κόκκινο».

Την ίδια στιγμή, στη Βραζιλία, η αιθανόλη παράγεται από ζάχαρη, και οι υψηλές τιμές καθιστούν επίσης την αιθανόλη μη ανταγωνιστική απέναντι στην επιδοτούμενη βενζίνη. Παράλληλα, στην Ευρώπη συνεχίζεται η υπερπαραγωγικότητα σε βιοντίζελ.

Στασιμότητα

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) προβλέπει ότι η παραγωγή αιθανόλης εφέτος ενδεχομένως να παραμείνει στάσιμη στα 14 εκατ.γαλόνια, εξακολουθώντας ωστόσο να ξεπερνά τον ελάχιστο στόχο των 13,2 δισ.γαλονιών που έχει τεθεί για εφέτος. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία αιθανόλης περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση των επιδοτήσεων στα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές αραβοσίτου αυξήθηκαν λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και των αντίξοων καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Επιπλέον, μειώνεται και η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, με επιπτώσεις και στην κατανάλωση της αιθανόλης η οποία μειώθηκε τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ, γεγονός που οδήγησε ορισμένα εργοστάσια παραγωγής αιθανόλης στις ΗΠΑ να διακόψουν την παραγωγή τους.

Στη Βραζιλία

Παράλληλα, στη Βραζιλία, το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αιθανόλης, οι τιμές βενζίνης παραμένουν πεισματικά χαμηλά, αμετάβλητες από το 2006, ενώ αντίθετα το κόστος παραγωγής της αιθανόλης αυξήθηκε ακολουθώντας την άνοδο της τιμής ζάχαρης το 2011. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές βενζίνης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 9% έως 15% προκειμένου να καταστεί η παραγωγή της αιθανόλης περισσότερο ελκυστική.

Το θέμα πάνως είναι ότι παγκόσμια αγορά βιοκαυσίμων δεν παρουσιάζει ανάπτυξη, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των σπόρων και της μειωμένης ζήτησης για καύσιμα.

«Σύννεφα» όμως φαίνεται να υπάρχουν και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, εν μέσω αμφιβολιών για την κερδοφορία και την παρουσίαση προηγμένων μορφών βιοκαυσίμων, αλλά και για τον αντίκτυπο του διοξειδίου του άνθρακα και των τιμών τροφίμων στα καύσιμα πρώτης γενιάς.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι ελλείψεις σε σιτηρά έχουν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αιθανόλης, ενώ η αγορά βιοντίζελ υποφέρει από χρόνια υπερβολική παραγωγικότητα. Ωστόσο, η οδηγία της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προϋποθέτει ότι οι χώρες-μέλη θα δεσμευθούν σε μια αναλογία 10% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις οδικές μεταφορές μέχρι το 2020, η οποία στην πλειονότητά της θα καλυφθεί μέσω της χρήσης βιοκαυσίμων.

Επιπλέον, η σχετική οδηγία της Ε.Ε. για την ποιότητα των καυσίμων υποχρεώνει τις πετρελαϊκές εταιρείες να περιορίσουν την αναλογία του διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα που χρησιμοποιούν για τις μεταφορές τους κατά 6% μέχρι το 2020 μέσω της χρήσης βιοκαυσίμων. Ομως, η αγορά έχει παραλύσει από την αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θα υπολογίζουν την αναλογία διοξειδίου του άνθρακα των εναλλακτικών καυσίμων.
Πηγή : Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: