Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειε

Φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες

Για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο στάδιο εμφάνισης των πρώτων χτενιών ενημερώνει τους παραγωγούς του Νομού η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.
Ειδικότερα την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο εμφάνισης των πρώτων χτενιών ενώ παράλληλα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον μήνα Ιούνιο (υψηλές θερμοκρασίες) παρατηρήθηκε, περιορισμός στους πληθυσμούς των εχθρών του βαμβακιού και κυρίως των αφίδων.
Επίσης παρατηρήθηκαν μικροί πληθυσμοί εντόμων που προσβάλουν τα νεαρά φυτάρια βαμβακιού, κυρίως αφίδες, που προκαλούν συστροφές και κατσάρωμα των φύλλων καθώς και σημαντικοί πληθυσμοί αρπακτικών – ωφέλιμων εντόμων όπως πασχαλίτσες, χρύσωπες κ.λ.π.
Στο στάδιο αυτό ανάπτυξης των βαμβακοφύτων οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την ισορροπία βλαστικών και καρποφόρων οργάνων των φυτών, την αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης καθώς και του υπερβολικού ύψους φυτών σε όλη την καλλιεργητική περίοδο, να αποφεύγεται η χημική επέμβαση αλλά και να παρακολουθούν 1-2 φορές την εβδομάδα κάθε βαμβακοχώραφο, προκειμένου να διαπιστώνουν τις πυκνότητες των πληθυσμών και τις ζημιές των εντόμων, ώστε να επεμβαίνουν όταν φτάσουν οι πληθυσμοί στα όρια επέμβασης.
Τονίζεται πως στην περίπτωση της μελίγκρας οι παραγωγοί πρέπει να επεμβαίνουν μόνο όταν διαπιστωθούν 25 άτομα αφίδων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας στα τηλ. 2421352497 και 52493 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας στο τηλέφωνο 24210-66525.

Ταχυδρόμος, ΠανθεσσαλικήΕφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: