Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Χρήματα σε αγροτική γη επενδύουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη


Χρήματα σε αγροτική γη επενδύουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του πλανήτη, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να παρουσιάσουν σταθερές αποδόσεις σε μια περίοδο υψηλής αστάθειας στις αγορές, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή τους στο πλαίσιο της συνόδου για τις αγροτικές επενδύσεις που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Η σημερινή κρίση ανάγκασε ορισμένα από τα κορυφαία συνταξιοδοτικά ταμεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη να επιταχύνουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα στον αγροτικό κλάδο. «Αυτό που διαπιστώσαμε κατά την περίοδο 2008-2009 ήταν ότι το αγροτικό χαρτοφυλάκιο παρουσίασε εξαιρετικά θετικές επιδόσεις και η ρευστότητά μας αυξήθηκε.

Το μοναδικό ενεργητικό που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια αξία είναι η γη», είπε ο Ζόσε Μινάγια, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές της TIAA-CREF, που διαχειρίζεται περίπου 500 δισ. δολάρια για καθηγητές πανεπιστημίων και εργαζομένους σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Σε επίπεδα - ρεκόρ

Οι τιμές αγροτικής γης έχουν εκτοξευθεί κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, ενώ την ίδια στιγμή βρετανική έρευνα προβλέπει ότι η αγροτική γη στη Βρετανία θα ξεπεράσει τον χρυσό, το πετρέλαιο και το real estate στις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου.

Η αυξανόμενη ζήτηση για πρωτεΐνες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και η ολοένα και μεγαλύτερη χρήση της γης για βιοκαύσιμα έχουν ενισχύσει την ανάγκη για περισσότερα αγροτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επενδύσεις στην αγροτική γη.

Το 2011, συνταξιοδοτικά ταμεία επένδυσαν 5 έως 15 δισ. δολάρια παγκοσμίως σε αγροτική γη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του μη κυβερνητικού οργανισμού Grain, ο οποίος «βλέπει» το νούμερο αυτό να διπλασιάζεται μέχρι το 2015. Το ταμείο TIAA-CREF έχει επενδύσει περίπου 2,5 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 600.000 στρέμματα αγροτικής γης στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Ν. Αμερική και στην Α. Ευρώπη.

Πηγή : Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: