Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Στήριγμα στο δολάριο ψάχνει το αμύγδαλο

Τις ελπίδες τους στο δολάριο εναποθέτουν φέτος οι καλλιεργητές αμυγδάλου, με την παραγωγή να προβλέπεται ικανοποιητική και τους εμπόρους να κάνουν παιχνίδι με την έλλειψη ρευστότητας. Μετά από μια σημαντικά κακή χρονιά (2011), που μείωσε τις παραγόμενες ποσότητες ακόμα και στο 80% σε κάποιες περιοχές, οι καλλιεργητές φέτος περιμένουν αποδόσεις στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων των δέντρων, στα 15 κιλά.
Ωστόσο, η αυξημένη φετινή σοδειά ήδη έχει αρχίσει να φέρνει μηνύματα για μείωση τιμών. Αν και ακόμα, στη μεγαλύτερη παραγωγική για το προϊόν περιοχή της χώρας, τη Θεσσαλία, οι μεταποιητές τηρούν σιγήν ιχθύος, οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για έναρξη των τιμών παραγωγού εκεί απ’ όπου έκλεισε η προηγούμενη σαιζόν, με ορόσημο τα 5 ευρώ.
Άλλωστε, τόσο η οικονομική συγκυρία της χώρας που δεν επιτρέπει περιττά έξοδα, όπως η αγορά ξηρών καρπών που αποτελούν είδος πολυτελείας, όσο και η έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των εμπόρων αναμένεται να αποτελέσουν την «κατάλληλη δικαιολογία» για να αποφορτιστεί η αγορά αμύγδαλου. Από την πλευρά τους, οι «κλασικοί» παίκτες θα επικαλεστούν τον αυξημένο όγκο του προϊόντος, του οποίου η απορρόφηση δεν είναι εύκολη, προκειμένου να προχωρήσουν στη μείωση των τιμών, την οποία έχουν ήδη προαποφασίσει, όπως ακούγεται.
Την ίδια ώρα, δεύτερος μοχλός πίεσης των εμπόρων που διαμορφώνουν την αγορά, είναι και οι «καθιερωμένες» εισαγωγές αμερικανικού αμύγδαλου, σε τιμή χαμηλότερη από το αντίστοιχο ελληνικό. Ειδικότερα φέτος, το πρόβλημα διογκώνεται λόγω έλλειψης ρευστότητας και των καλλιεργητών, που δεν τους αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης. Να σημειωθεί ότι οι τιμές πέρυσι κυμάνθηκαν στα 1,70 ευρώ το κιλό για το κόκκαλο και ξεπέρασαν τα 5 ευρώ για την ποικιλία Φερανιές και για την Τέξας, ενώ ξεκίνησαν πιο χαμηλά.
Που το βρίσκουμε
Το 35-50% των ελληνικών αμυγδάλων καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, ενώ σημαντική είναι η παραγωγή στις Σέρρες και την Καβάλα. Οι σημαντικότερες ποικιλίες που εμπορεύονται στη χώρα μας είναι η Φερανιές (Ferragnes) και η Τέξας. Να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ψίχα των ποικιλιών διαμορφώνεται στο 36% για την Φερανιές και στο 42% για την Τέξας. Η παραγωγή, ανά ποικιλία, κατανέμεται ως εξής: Texas 54%, Ferragnes 34% και Λοιπές 12%. Το 50% των εκτάσεων αμυγδαλοκαλλιέργειας είναι πεδινές και έχουν καλύτερη παραγωγή από τους αμυγδαλεώνες σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές.
Τα περισσότερα αμύγδαλα που παράγονται είναι σκληρά (50% της παραγωγής) και ημίσκληρα (40%), ενώ τα αφράτα δεν είναι καλής εμπορικής αξίας.
Πολύτιμη
Η αμυγδαλιά κατάγεται από τις ζεστές και ξηρού κλίματος περιοχές της νοτιοδυτικής και κεντρικής Ασίας. Είδη και ποικιλίες της ακόμη και σήμερα αυτοφύονται στη Συρία, την περιοχή του Καυκάσου καθώς και το Αφγανιστάν. Εξαπλώθηκε κατά μήκος των παραλίων της Μεσογείου, στην Βόρεια Αφρική και στην Νότια Ευρώπη από τους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Κατσένιος Νίκος
http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: