Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σε δημόσια διαβούλευση το «Καλάθι» Ιονίων Νήσων

Την παρουσίαση του καλαθιού αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έκαναν ο Περιφερειάρχης Σπυρίδων Σπύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ι.Ν. Ηλίας Μαλλιάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στην παρουσίαση στις 27 Ιουλίου παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Γιάννης Μαλακάσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Καταβάτη, Αλίκη Λούβρου, Αιμιλία Μόσχου, Ανδρομάχη Δαγκλή, Νίκος Μηλιώτης, Γιώργος Κάφυρης και Βασίλης Κοντός, ο Αντιδήμαρχος Κερκυραίων για θέματα Αγροτικής ανάπτυξης, κτηνοτροφίας και αλιείας, Σπύρος Ρίγγας, ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Μπογδάνος, εκπρόσωποι φορέων, παραγωγοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η παρουσίαση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει και στα άλλα νησιά, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ μέσα από τη Διαβούλευση θα υπάρχει η δυνατότητα παρατηρήσεων, παρεμβάσεων και κατάθεσης απόψεων, με στόχο τη βελτίωση.
Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη
«Ο πρωτογενής τομέας είχε αποτελέσει για τα Ιόνια Νησιά, πριν την ανάδειξη του τουρισμού, ο βασικός οικονομικός μοχλός ανάπτυξης, που στήριξε τις τοπικές κοινωνίες και αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και την πρόοδό τους», είπε στο χαιρετισμό του, που έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου και πρόσθεσε:
«Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και η μονοκαλλιέργειά του, επέφερε την αδόκητη και στρεβλή επιλογή υποβάθμισης και σε πολλές περιπτώσεις, εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα. Οι συνέπειες αυτής της λαθεμένης επιλογής είναι ορατές πλέον τη σημερινή εποχή, που η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό την τουριστική δραστηριότητα.
Ο επανασχεδιασμός και ο επαναπροσδιορισμός του πρωτογενούς τομέα, ως δομική δραστηριότητα του οικονομικού τομέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αποτελεί για μας στρατηγική επιλογή.
Τα νησιά μας, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της παράδοσής τους, εξειδικεύονται σε διαφορετικές καλλιέργειες, παράγοντας προϊόντα ενός ευρέου φάσματος και αρίστης ποιότητας.
Μας δίνεται η δυνατότητα, μέσα από το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο βεβαίως στην Ευρώπη είναι διαδεδομένο με αρκετά σημαντικά επιτεύγματα, να αναδείξουμε τα προϊόντα μας και μέσω αυτών να προσθέσουμε υπεραξία στον τόπο μας, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».
«Ο επαναπροσδιορισμός του πρωτογενούς τομέα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, «θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεγμένα κριτήρια και συγκεκριμένη στόχευση, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη απόδοση και το καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα κριτήρια θα πρέπει να απορρέουν από το βασικό οικονομικό κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στο εσωτερικό. Και βεβαίως να σχετίζονται με τη δυνατότητα κάλυψης αυτών των αναγκών, για να κερδίσουμε σε αξιοπιστία και συνέπεια.
Υπ’ αυτή την έννοια, είναι θεμελιώδους σημασίας να θέσουμε ως βασικά κριτήρια, τόσο τον όγκο παραγωγής των προϊόντων μας, όσο και την ποιότητά τους.
Θεωρώ ότι η κοινωνική διαβούλευση, που ξεκινά τώρα και ο εποικοδομητικός διάλογος που θα ακολουθήσει, έχουν να συνεισφέρουν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα, για να οριοθετήσουμε ακριβείς, εφικτούς και υλοποιήσιμους στόχους.
Τα Ιόνια Νησιά ξεχωρίζουν για το ελαιόλαδο, τη ρομπόλα Κεφαλονιάς, τα ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μαντολάτο, τη σταφίδα, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, το μέλι, τη φακή Εγκλουβής, το σαλάμι-λουκάνικα Λευκάδας- Κέρκυρας, την ελεύθερη αλιεία, το κουμ – κουατ και άλλα πολλά..
«Είμαι απολύτως βέβαιος», κατέληξε ο κ. Σπύρου, «ότι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να επαναφέρουμε, ως μια βασική εναλλακτική πρόταση του οικονομικού μας ιστού, ένα δυναμικό πρωτογενή τομέα, τον οποίο μπορούμε να «παντρέψουμε» με την τουριστική μας δραστηριότητα, προσδίδοντας νέα στοιχεία στη ταυτότητα του τουριστικού μας προϊόντος».
Επίσης, ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, που εμποδίζει την αποτελεσματικότητα των δράσεων, ενώ, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «2014 – 2020», τόνισε πως για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα προτείνει να δοθεί βαρύτητα στην Αγροτική Ανάπτυξη, κάτι που δεν έχει συμβεί στα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας
«Αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες του ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το σύνολο των τοπικών φορέων και των παραγωγών στέκεται σημαντικός συμπαραστάτης στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειάς μας, πιστεύοντας πως η προστασία τους εγγυάται σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, προσθέτοντας: «Τα οφέλη από τη «θωράκιση» των τοπικών μας προϊόντων είναι πολυεπίπεδα:
- Σε οικονομικό επίπεδο: συνεισφέρουν στη βελτίωση του τοπικού εισοδήματος και του επιπέδου διαβίωσης των παραγωγών και κάνουν ολόκληρη την οικονομία της υπαίθρου της περιοχής πιο δυναμική
- Σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο: η τοπική κοινωνία οικειοποιείται τα προϊόντα αυτά, γνώσεις και δεξιότητες διατηρούνται ενώ ενισχύεται η τοπική ταυτότητα και κοινωνική συνοχή
-Σε περιβαλλοντικό επίπεδο: οι πρακτικές παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης των προϊόντων αυτών που θα αναπτυχθούν διατηρούν και συχνά βελτιώνουν τη διατήρηση των τοπικών φυσικών πόρων, ιδίως της βιοποικιλότητας, του τοπίου, του εδάφους και των υδάτων για τις επόμενες γενιές
Στο νησί μας, τα τελευταία χρόνια βλέπω με μεγάλη χαρά, την έντονη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, που λειτουργούν με δυναμισμό και όραμα, που έχουν μεράκι αλλά και τεχνογνωσία στα τοπικά προϊόντα που ο καθένας παράγει. Δε θα μπορούσα να παραλείψω την αναφορά μου στο Δίκτυο τοπικών παραγωγών ‘ Η Κέρκυρα παράγει’, που έχει κάνει δυναμική την παρουσία της στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας. Και αυτό μόνο αισιοδοξία μπορεί να μου προκαλέσει ως Αντιπεριφερειάρχη, καθότι θεωρώ πως η λύση στο οικονομικό πρόβλημα που βιώνουμε ως χώρα, θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων που παράγουν γνήσια, ποιοτικά προϊόντα.
Από τη θέση μου δεσμεύομαι ότι θα συνδράμω με όλη μου τη δύναμη στην προσπάθεια προβολής των τοπικών μας προϊόντων, όπως ήδη κάνω μέχρι σήμερα».
Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο αρμόδιος για θέματα αγροτικής Πολιτικής, Αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Μαλλιάς αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ασχολήθηκαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με τη δημιουργία του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων της Π.Ι.Ν.» και θέτουν την πρόταση αυτή σε Δημόσια Διαβούλευση.
Παρουσιάζοντας το «Καλάθι» ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι:
«Η πρόταση για το «Καλάθι» είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι εδώ και μήνες συντονίζουν τη συγκέντρωση των πληροφοριών εκείνων που μας επιτρέπουν σήμερα να γνωρίζουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, ποιά είναι η δυναμική της Περιφέρειάς μας στον Πρωτογενή Τομέα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένα στρατηγικό στόχο, καθώς συνδέεται άμεσα με την οικονομία των νησιών μας, με την τοπική παραγωγή και με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Άλλωστε», πρόσθεσε, «όταν μιλάμε για το «Καλάθι», αναφερόμαστε στην ουσία σε μία συντονισμένη προσπάθεια προβολής και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων, μέσα από δράσεις υποστήριξης των παραγωγών, μέσα από την ενίσχυση της εξωστρέφειας και το άνοιγμα σε νέες αγορές, με έρευνες αγοράς, μέσα από τη συμμετοχή σε εκθέσεις αλλά και την αξιοποίηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας.
Το «Καλάθι» αντιπροσωπεύει πάνω απ' όλα μια σημαντική ευκαιρία για την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να «σταθεί στα πόδια της», αξιοποιώντας τις δικές της δυνάμεις και δυνατότητες.
Εκτιμώντας ότι η ποιότητα της τοπικής παραγωγής είναι υψηλότατη, απομένει να συντονισθούν οι δράσεις που θα καταστήσουν το «Καλάθι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» ανταγωνιστικό διεθνώς».


http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: