Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Κήπος της Εδέμ ο Θεσσαλικός κάμπος με την τεχνογνωσία των Ισραηλινών

Δέκα φορές μεγαλύτερες μπορούν να γίνουν οι αποδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Θεσσαλικό κάμπο, εφόσον αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο συγκεκριμένο τομέα και υιοθετηθεί η τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτουν τα τελευταία χρόνια οι Ισραηλινοί στην υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Mια συστηματική μεταφορά της εμπειρίας των Ισραηλινών στην ελληνική γεωργία θέτει νέες βάσεις στην αγροτική μας παραγωγή.Mια συστηματική μεταφορά της εμπειρίας των Ισραηλινών στην ελληνική γεωργία θέτει νέες βάσεις στην αγροτική μας παραγωγή.

Αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις και επαφές που αναπτύχθηκαν το τελευταίο 24ωρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στη χώρα μας.
Η δήλωση του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αναφορικά με τη δυνατότητα «δεκαπλασιασμού της αγροτικής παραγωγής στο Θεσσαλικό κάμπο», έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική γεωργία από μια συστηματική συνεργασία με τους προηγμένους στα θέματα αυτά «γείτονες» της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Όσο κι αν η επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στη χώρα μας σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών που συνδέεται με ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις, είναι βέβαιο ότι η ελληνική γεωργία μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει από το «άνοιγμα» με το Ισραήλ, καθώς, μια συστηματική μεταφορά της εμπειρίας των Ισραηλινών στο συγκεκριμένο τομέα, θέτει σε νέες βάσεις την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σοβαρή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και δυναμική παρουσία στην παγκόσμια αγορά. Σημειωτέον ότι η γνώση των Ισραηλινών δεν περιορίζεται απλά στη χρήση των τεχνολογιών για τη βελτίωση της καλλιεργητικής φροντίδας αλλά επεκτείνεται στους τομείς της συσκευασίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και στη δικτύωση με τους κρίσιμους κρίκους των διεθνών αγορών.
Το στίγμα του διευρυμένου πεδίου συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, με αιχμή τη γεωργία και την αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων (απελευθέρωση των νησιών μας από τα δεσμά της λειψυδρίας μέσω της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού), έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τον ισραηλινό ομόλογό του Σιμόν Πέρες, ο οποίος από τη Δευτέρα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα συνοδευόμενος από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ και πολλούς επιχειρηματίες με ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στην ενέργεια και τη μεταφορά ενεργειακών φορτίων, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις αποκρατικοποιήσεις, την αγροτική τεχνολογία, τη ναυτιλία, την προστασία του περιβάλλοντος και την έρευνα.
Η τριήμερη επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα συνοδευόμενος από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ και πολλούς επιχειρηματίες έχει στο επίκεντρο το ενδιαφέρον της χώρας για επενδύσεις στην ενέργεια και τη μεταφορά ενεργειακών φορτίων, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις αποκρατικοποιήσεις, την αγροτική τεχνολογία, τη ναυτιλία, την προστασία του περιβάλλοντος και την έρευνα.
«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τη θέληση των δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε έμφαση, όπως αναμενόταν, και στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα: «Η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ' επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας. Με άλλα λόγια, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε μια σύγκλιση συμφερόντων επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε μια στρατηγική σχέση». Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής σχέσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», δίνοντας με την τριγωνική αυτή σχέση ευρύτερη γεωστρατηγική διάσταση στη συνεργασία.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα παροχής τεχνογνωσίας από το Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και των εφαρμογών της για το σχεδιασμό συστημάτων ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων εστιάστηκε η κουβέντα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη με την υπουργό Γεωργίας του Ισραήλ Όριτ Νόκεντ.
Έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς της διαχείρισης υδάτων και εξοικονόμησης νερού, της βιολογικής γεωργίας και της παραγωγής και εμπορίας προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, των εγγειοβελτιωτικών έργων και των υδατοκαλλιεργειών.
Ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης εξήρε τη σημασία που δίνουν οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ σε θέματα προώθησης και ενίσχυσης γεωργικής ανάπτυξης και τροφίμων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψη της υπουργού Γεωργίας κας Νόκεντ γίνεται μαζί με την επίσκεψη του Προέδρου κ. Πέρες στo πλαίσιo της προσπάθειας ν’ αναπτυχθεί η συνεργασία των δυο χωρών και χαίρομαι που ψηλά στις προτεραιότητες αυτής της συνεργασίας είναι ο τομέας της γεωργίας».
Από την πλευρά της, η υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Όριτ Νόκεντ τόνισε ότι: «για το Ισραήλ η σχέση με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα δε η σχετική στον τομέα της γεωργίας. Γνωρίζω ότι η χώρα σας βρίσκεται σε μία δύσκολη περίοδο, πιστεύω όμως ότι η βοήθεια σε γεωργικά θέματα μπορεί να αποβεί σημαντική, ώστε να ξεφύγει από τα προβλήματά της».
Τέλος, η κα Νόκεντ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Τσαυτάρη να επισκεφθεί το Ισραήλ, κάτι που ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε. Η επίσκεψη του κ. Υπουργού στο Ισραήλ θα οργανωθεί δια της διπλωματικής οδού.

Συζήτηση για την κρίση
Αίσθηση προκάλεσε και η αποστροφή του κ. Παπούλια για τις παρεμβάσεις των εταίρων μας στην οικονομική κρίση, πίσω από την οποία πολλοί «είδαν» τους Γερμανούς: «Εύκολες δηλώσεις εταίρων μας που αποπνέουν είτε μία οσμή επίδοξου κηδεμόνα είτε φθηνές πολιτικάντικες σκοπιμότητες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους».
Η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει και να διευρύνει τη συνεργασία που ξεκίνησε σε νέα βάση πριν από περίπου δυο χρόνια αποτυπώθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο κ. Πέρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου καταγράφηκε και η ανάγκη για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη σύγκληση του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών στο Ισραήλ ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο για περαιτέρω συστηματικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Η κυβέρνηση προσδοκά στην ενεργό συμπαράσταση του Ισραήλ και των Εβραίων της διασποράς ανά τον κόσμο για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και τη συνδρομή σε θέματα επενδύσεων.
Την πρώτη ημέρα των συνομιλιών δόθηκε έμφαση στην πολιτική συνεργασία αλλά και στη μεταφορά τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα - εξού και η συμμετοχή στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών των υπουργών Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη.
Ο κ. Πέρες στις δημόσιες αναφορές του δεν παρέλειψε να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα αλλά και οδηγίες επιβίωσης αναφερόμενος στο πώς ο ίδιος ως τέως πρωθυπουργός κατάφερε να αντεπεξέλθει. «Για να βγεις από την κρίση, πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός και πολύ τραχύς», είπε για τα μέτρα που έλαβε και τις ανατροπές που επεχείρησε. Τόνισε μάλιστα ότι ενώ στην αρχή αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις, όταν ήρθε η ανάπτυξη, τον χειροκροτούσαν και η δημοτικότητά του έφτασε το 86%. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνησή σας βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση και αναγκάζεται να πάρει δύσκολα μέτρα. Και είναι ένα μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός. Αλλά πιστεύω ότι όταν δει ότι πόνος είναι ο πόνος της ανάρρωσης, θα νιώσει ότι ανακτά τις δυνάμεις του και θα κατανοήσει ότι αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας», είπε στο επίσημο δείπνο.


http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: