Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Χρειάζεται αλλαγές ο νόμος για τα βοσκοτόπια


Σοβαρά προβλήματα φέρει στον κλάδο ο ν. 4061, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι Τυρνάβου και Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και κτηνοτρόφων περιοχής Δήμου Τυρνάβου του Νομού Λάρισας επισημαίνει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα παρακάτω:
"Κύριε Πρωθυπουργέ:
Η ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του νόμου 4061 έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της κτηνοτροφίας τα οποία φτάνουν σε σημείο εγκατάλειψης του επαγγέλματος από πάρα πολλούς κτηνοτρόφους. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον πρωτογενή τομέα όπου ανήκει και η κτηνοτροφία σας παραθέτουμε τους προβληματισμούς μας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για τον Νόμο 4061/2012 :
 Να μην καταργηθεί η εποικιστική νομοθεσία και οι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από τις Επιτροπές Απαλλοτριώσεων (γενολίβαδο,χέρσα, χερσολίβαδο, ορεινή βοσκή κτλ) να δεσμεύουν την χρήση των ακινήτων αυτών.
 Τα εποικιστικά λιβάδια, τις δασικές επικοιστικές εκτάσεις καθώς και τις χαρακτηρισμένες εκτάσεις (γενολίβαδο,χέρσα, χερσολίβαδο, ορεινή βοσκή κτλ) σε διανομές να τις διαχειρίζονται οι Δ/νσεις Πολιτικής Γης. Σε αυτές τις εκτάσεις να μην επεμβαίνει το Δασαρχείο καθώς εδώ και παρα πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους για την βοσκή των ζώων. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το προηγούμενο καθεστώς Ν.3147/2003 λειτουργούσε ευεργετικά για τους κτηνοτρόφους.
 Αν τα εποικιστικά λιβάδια και οι παραπάνω εκτάσεις χαρακτηριστούν ως δασικές από τα κατά τόπους Δασαρχεία φεύγει η διαχείρισή τους από τις Δ/νσεις Πολιτικής Γης, πάνε στα Δασαρχεία και δεν μπορούν να δηλωθούν αυτές οι εκτάσεις στο ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις. Αυτό δεν θα γίνει μόνο στην Θεσσαλία αλλά σε όλη την Ελλάδα.
 Να γίνει οριοθέτηση όλων των λιβαδιών και όλων των εκτάσεων του Δημοσίου που είναι για βοσκή ζώων. Έχουμε πάρα πολλές φορές ερωτηθεί ποιες είναι οι προτάσεις μας για την νέα ΚΑΠ. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να γίνει η οριοθέτηση των βοσκοτόπων αφού είναι η βασική παράμετρος στην νέα ΚΑΠ. Αν δεν ξέρουμε πόσο βοσκότοπο έχουμε πως θα γίνει ο καταμερισμός των επιδοτήσεων;
 Σύμφωνα με τον νόμο 4061 για να μπει κάποιος κτηνοτρόφος σε αυτές τις εκτάσεις θα πρέπει να κάνει τοπογραφικό και να το στείλει στο Υπουργείο Αγροτικλής Ανάπτυξης. Στην συνέχεια το Υπουργείο λαμβάνοντας τις απόψεις από Δασαρχείο, Αρχαιολογίες, Περιφερειακό συμβούλιο και πολεοδομία προχωράει σε ανοικτή δημοπρασία στην Αθήνα. Υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις :
1. Οι κτηνοτρόφοι που θα ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία θα πληρώσουν από την τσέπη τους τοπογραφικό διάγραμμα χωρίς να ξέρουν αν θα είναι πλειοδότες στην δημοπρασία.
2. Οι κτηνοτρόφοι που ακολούθησαν την παραπάνω διαδικασία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι εκτάσεις που περιέλαβαν στο τοπογραφικό χαρακτηρίστηκαν δασικές με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι κανένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία δεν μπορεί να το κάνει.
3. Υπήρξε περίπτωση όπου κτηνοτρόφος που ενοικίαζε έκταση έναντι αντιτίμου από την Δ/νση Πολιτικής Γης εδώ και αρκετά χρόνια ακολούθησε την παραπάνω διαδικασία, το Δασαρχείο χαρακτήρισε την έκταση δασική με αποτέλεσμα το Υπουργείο να απορρίψει την αίτησή του. Στην συνέχεια το Δασαρχείο βάση του άρθρου 103 του Ν.Δ. 86/1969 έκρινε ότι αυτού του είδους τις δασικές εκτάσεις τις διαχειρίζεται ο οικείος Δήμος ο οποίος προχώρησε σε δημοπρασία αυτής της έκτασης. Εν ολίγης εκεί που το Δημόσιο εισέπρατε λεφτά ενοικιάζοντας την έκταση τώρα θα τα εισπράττει ο εκάστοτε Δήμος.
4. Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να κατέβουν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στην δημοπρασία ξέροντας όλοι ότι η εργασίας τους είναι 365 ημέρες τον χρόνο και πρέπει να αφήσουν τα κοπάδια τους.
 Κηρύσσοντας το Δασαρχείο όλα τα εποικιστικά λιβάδια ως δασικά διέπονται από τους αντίστοιχους νόμους. Τουτέστιν αν σε ένα λιβάδι 5.000 στρ. καεί ένα τμήμα του (περίπου 2.500στρ.) η καμένη περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να βοσκήσουν εκεί. Φανταστείτε τα κοπάδια των κτηνοτρόφων να βόσκουν σε μία τέτοια περίπτωση στην μισή έκταση, όπου προφανώς δεν τους φτάνει. Ιδίως σήμερα όπου οι τιμές των ζωοτροφών έχουν ανέβει πάρα πολύ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στα εποικιστικά λιβάδια η βλάστηση αποτελείται κυρίως από πουρνάρια τα οποία θεωρούνται θάμνος.
 Η διαδικασία της δημοπρασίας αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος πληρώσει τοπογραφικό διάγραμμα ( χωρίς να ξέρει στο τέλος αν θα είναι ο πλειοδότης) ισχύει και για την ίδρυση ή επέκταση κτηνοτροφικής μονάδας. Αυτό είναι άστοχο γιατί αν ένας κτηνοτρόφος έχει παλαιά κτίσματα (προ του 2003) ή πρόχειρο κτίσμα και θέλει να βγάλει άδεια εγκατάστασης πρέπει να βγει σε δημοπρασία η έκταση όπου περιέχει τα κτίσματα. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι κάποιος άλλος ο οποίος θα παραβρεθεί στην δημοπρασία και δώσει μεγαλύτερο τίμημα θα ενοικιάσει μία έκταση με κτίσματα που τα κατασκεύασε άλλος. Το ίδιο ισχύει και για επέκταση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπου μπορεί να πάρει την έκταση κάποιος άλλος με μεγαλύτερο τίμημα και αυτός που ήδη έχει την μονάδα να μην μπορεί να επεκταθεί.
 Οι κτηνοτρόφοι που αποκαταστάθηκαν στα εποικιστικά λιβάδια με αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων τους είχαν επιβληθεί να πληρώσουν κάποια ποσά για αυτήν την αποκατάσταση. Έρχεται τώρα το Υπουργείο μετατρέπει το δικαίωμα νομής σε δικαίωμα χρήσης και θα τους επιβάλλει ετήσιο τίμημα με απόφαση του Υπουργού. Ζητάμε να μην τους επιβληθεί κάποιο τίμημα αφού κάποιοι πλήρωσαν για αυτήν την αποκατάσταση ενώ όσοι δεν πλήρωσαν (κυρίως γιατί σταμάτησε ο λογαριασμός στην Αγροτική Τράπεζα) να πληρώσουν το τίμημα και να σταματήσει εκεί το ζήτημα.
 Ζητάμε να μην καταργηθεί το άρθρο 27 του Ν. 2040/92 που αφορά την αποκατάσταση στα εποικιστικά λιβάδια και κατά τον έλεγχο από τις Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσκομίσουν τις άδειες εγκατάστασης των κτηνοτροφικών μονάδων τους.
 Αφήσαμε τελευταία την βασικότερη αρνητική επίδραση για την κτηνοτροφία του Ν. 4061 τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε μόνο με γνώμονα την είσοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μη λαμβάνοντας καθόλου υπ’ όψιν ότι εκεί υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια κτηνοτρόφοι οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και φύλακες αυτών των εκτάσεων όλα αυτά τα χρόνια. Στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και πιο συγκεκριμένα στα εποικιστικά λιβάδια ‘’Μεγάλο Καλαμάκι’’ και ‘’Κλήμα’’ στην θέση Λυκοφωλιά έχει ζητήσει συγκεκριμένη εταιρεία έκταση 1772 στρ για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 70MW. Η λειτουργία της εν λόγω δραστηριότητας επιφέρει τα παρακάτω προβλήματα:
1. Στα εν λόγω εποικιστικά λιβάδια οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι βόσκουν σε όλη την έκταση των λιβαδιών εξ’ αδιαιρέτου βάση των αποφάσεων των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων. Η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου θα γίνει στο επίπεδο τμήμα των λιβαδιών και οι κτηνοτρόφοι αποκλείονται από την ‘’καλή’’ περιοχή προς βόσκηση καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη βοσκοικανότητα και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έγγραφό της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Φέτα και το κατσίκι Ελασσόνας ως ΠΟΠ στηρίζονται στην ιδιαίτερη μορφολογία και στην χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει στην πατρίδα μας κάτι όμως που θα λιγοστεύει αν στις καλές περιοχές εγκατασταθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
2. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι οι οποίοι λειτουργούν τις μονάδες τους σε ιδιόκτητα χωράφια και στην προηγούμενη ΚΑΠ πήραν επιδοτήσεις με βάση ειδικά δικαιώματα που τους δόθηκαν. Αυτά δεν θα υπάρχουν πλέον στην νέα ΚΑΠ και για να ενεργοποιήσουν τα νέα δικαιώματα θα χρειαστούν βοσκότοπο. Ο μόνος διαθέσιμος βοσκότοπος είναι οι λίγες εκτάσεις που περισσεύουν στις δημόσιες εκτάσεις. Αντί να δοθούν σε αυτούς δίνονται για την δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων. Ποιο συγκεκριμένα μέρος της έκταση των 1772στρ έχει ζητηθεί με βάση τον νόμο 4061 από κτηνοτρόφους για ενοικίαση όμως οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί γιατί χαρακτηρίστηκαν ως δασικές. Η δασική νομοθεσία προβλέπει την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δασικές εκτάσεις αλλά δεν προβλέπει κάτι για τους κτηνοτρόφους γιατί ποτέ δεν είχε καμία σχέση με την κτηνοτροφία.
3. Δημιουργείται οικολογική καταστροφή στην περιοχή του εν λόγω φωτοβολταικού αφού η πυκνότητα βλάστησης ξεπερνάει το 80%.Εδώ δημιουργείται το ερώτημα πως η έκταση χαρακτηρίστηκε ως δασική και όχι ως δάσος. Με βάση τα παραπάνω πρόκειται να ξεπαστρέψουν βλάστηση τόσο πυκνή από πουρνάρια για να βάλουν τσιμέντο και γυαλί. Από την μία σκέφτονται πόσο CO2 δεν θα διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα αλλά δεν σκέφτονται την οικολογική καταστροφή που θα γίνει.
4. Στον Δήμο Τυρνάβου δραστηριοποιούνται 8 τυροκομεία και στους γύρω Δήμους άλλα 24 τα οποία στηρίζουν την λειτουργία τους στο γάλα της ευρύτερης περιοχής. Η βασική παραγωγή τους είναι η φέτα την οποία ξέρουμε όλοι τους αγώνες που έχουν γίνει για την κατοχύρωσή της. Με την μείωση των εκτάσεων λόγω φωτοβολταικών καθώς επίσης και με το κόψιμο των επιδοτήσεων λόγω μετατροπής των εκτάσεων από χορτολιβαδικές σε δασικές πολλοί κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα κάτι το οποίο θα επηρεάσει όλη την οικονομία της χώρας καθώς γύρω από το επάγγελμα του κτηνοτρόφου δραστηριοποιούνται:
 Τα τυροκομεία καθώς θα λιγοστέψει το γάλα και κατ’ επέκταση και η φέτα
 Οι γεωργοί καθώς μεγάλο μέρος των γεωργικών προιόντων διοχετεύονται στην κτηνοτροφία ως ζωοτροφές
 Τα σφαγεία και η αγορά γενικά από την έλλειψη ντόπιου ελληνικού κρέατος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχουμε έλλειψη σε κρέας και κάνουμε μεγάλες εισαγωγές
 Οι κτηνίατροι και τα κτηνιατρικά φάρμακα.
 Διάφορα άλλα μικρότερα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους (εξοπλισμοί τυροκομείων και σφαγείων, μεταφορικές εταιρείες και άλλες.)
Ενώ στην κτηνοτροφία στηρίζονται τόσα επαγγέλματα με πάρα πολλούς εργαζόμενους από την λειτουργία του φωτοβολταικού θα επωφεληθούν 4 με 5 φύλακες αυτού μόνο.
5. θα επηρεαστεί η λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στο φωτοβολταικό πάρκο καθώς εγκλωβίζονται κάτι που δεν έχει ληφθεί υπ’ όψιν στην φάση της Έγκρισης Περιβ/κών Όρων. Αυτό γίνεται επειδή κατά την διάρκεια όπου τα ζώα γεννούν βόσκουν κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα και συγκεκριμένα στα 2 ‘’πατώματα’’ δεξιά και αριστερά των εγκαταστάσεων. Ο λόγος που βόσκουν εκεί είναι για να μπορούν να μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι τα νεογέννητα στις εγκαταστάσεις για να επιβιώσουν. Καταλαμβάνοντας το φωτοβολταικό πάρκο αυτές τις εκτάσεις δεν τους επιτρέπει να βόσκουν εκεί και επομένως να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα κατά την γέννηση των μικρών τους Επισυνάπτεται φωτογραφία όπου φαίνεται του λόγου το αληθές. Οι εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι: 1) Κόκκορας Ιωάννης του Γεωργίου, 2) Κόκκορα Ελένη του Κων/νου και Κόκουρα Κατίνα του Στεργίου έχουν την με αριθμό 445 άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας δυνομικότητας 695 αιγών που εκδόθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου ενώ οι α) Γκάτσου Βασιλική του Ζήση και β) Γκάτσου Στυλιανή του Ζήση βρίσκονται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εδώ και 50 χρόνια.
6. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι φορείς Δήμος Τυρνάβου, Περιφερειάρχης και Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους προς την εγκατάσταση του εν λόγω φωτοβολταικού πάρκου. Και εδώ εκφράζουμε το ερώτημα πως ενώ όλοι είναι εναντίον της συγκεκριμένης εγκατάστασης η αδειοδότηση της να προχωράει. Ο Δήμος Τυρνάβου με την 18/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν είχε κάνει δεκτή αίτηση εταιρείας φωτοβολταικών (Ενεργειακή Τεχνική Α.Ε.) όπου ζητούσε εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για την λειτουργία Φωτοβολταικού σταθμού ισχύος 67,34 Μεγαβάτ ενώ με την απόφαση 14/2012 πάλι του δημοτικού συμβουλίου γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, η οποία θα πρέπει να παραμείνει χαρακτηρισμένη βοσκότοπος αξιοποιούμενη από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μέσα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), διότι οι μικροοικονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις για τον Δήμο Τυρνάβου εκτιμούνται αρνητικές.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέτουμε τα παρακάτω μέτρα που πρόκειται να ληφθούν και αφορούν :
1. Φορολόγηση από το πρώτο Ευρώ
2. Μίσθωμα της έκτασης που βόσκουν
3. Μείωση της επιστροφής ΦΠΑ
4. Αύξηση τις τιμής του πετρελαίου το οποίο κάνει δύσκολη την μετάβαση των κτηνοτρόφων στις μονάδες τους
5. Φορολόγηση των γεωργικών εκτάσεων
6. Επιπλέον κόστος από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων (λογιστής) και
7. αν θα φορολογηθούν τα κτηνοτροφικά κτίσματα 
καθώς επίσης και :
1. Αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με αποτέλεσμα ζώα να πεθαίνουν γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λεφτά να τις αγοράσουν
2. την διατήρηση ίδιων τιμών σε γάλα και κρέας εδώ και 15 χρόνια κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο
Συνοψίζοντας θέλουμε να σας τονίσουμε το γεγονός ότι δεν μιλάμε απλώς για προβλήματα στον χώρο της κτηνοτροφίας αλλά για τον αφανισμό της σε περίπτωση που δεν θα μπορούμε να πάρουμε τις επιδοτήσεις και ζητάμε την άμεση επέμβασή σας για την αλλαγή του απαράδεκτου νόμου 4061."
Επισυνάπτονται 242 υπογραφές κτηνοτρόφων Δήμου Τυρνάβου.
Ο Πρόεδρος για το ΔΣ
Παλάσκας Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: