Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κρήτη. Με φραγκόσυκα ανοίγουν τις αγορές!


της Πέλλας Λασηθιωτάκη


Νέοι άνθρωποι από την Ιεράπετρα παίρνουν πρωτοβουλίες για πρωτότυπες καλλιέργειες


Πρωτοτυπεί και διεκδικεί θέση στην αγορά μία παρέα νέων ανθρώπων από την Ιεράπετρα που παράγει φραγκόσυκα και το άνθος πρωτέας, ενώ δεν διστάζει να αξιοποιήσει με μία νέα μορφή τον παλιό θεσμό της κολεκτίβας. Οι άνθρωποι αυτοί ίδρυσαν συνεταιρισμό, την «Κρήσσα Γη» που τώρα αριθμεί 100 μέλη. Είναι όλοι όσοι παράγουν πρωτέα και φραγκόσυκα στις νότιες περιοχές του νομού Λασιθίου. Εκεί όπου το κλίμα είναι διαφορετικό και πάντα παραπέμπει σε καλοκαίρι ή τουλάχιστον άνοιξη. Η ιδέα για την ίδρυση του συνεταιρισμού «Κρήσσα Γη» δημιουργήθηκε το 2009 σε μία παρέα τριών νέων ανθρώπων, με μεγάλη εμπειρία στα θερμοκήπια, που θέλησαν όμως να ασχοληθούν με τις εναλλακτικές καλλιέργειες.


Οι τρεις προσέλκυσαν και άλλους και σήμερα η παραγωγή των μελών του συνεταιρισμού παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία: Από 8 στρέμματα το 2009 σε 50 στρέμματα το 2010, 120 στρέμματα το 2011 και 200 στρέμματα το 2012. Έχει ανοιχτεί στην εσωτερική αγορά με πρωτέα και φραγκόσυκα. Ο συνεταιρισμός άρχισε να δημιουργεί γλυκά από φραγκόσυκα με τη βοήθεια εξειδικευμένου ζαχαροπλάστη.

Στον τομέα της καλλιέργειας των φραγκόσυκων, τριμελής αντιπροσωπεία του συνεταιρισμού αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΑΣΟ Στ. Κορνάρο, τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής Γ. Χριστάκη και το μέλος Νικ Σαμπροβαλάκη επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση Fruit Logistica, με σκοπό την διερεύνηση των δυνατοτήτων εξαγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. Η δυναμική της αγοράς και οι δυνατότητες εξαγωγής των κρητικών φραγκόσυκων έπεισαν τους νέους συνεταιριστές για την ανάγκη παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων από τις ήδη διαθέσιμες. Για το λόγο αυτό ο συνεταιρισμός έχει ήδη προχωρήσει στην ενοικίαση έκτασης 500 στρεμμάτων με σκοπό την εγκατάσταση ενιαίας καλλιέργειας (collectiva). «Αρκετές από τις εκτάσεις, που καλλιεργούμε τώρα, έχουν ήδη ενταχθεί στην διαδικασία λήψης πιστοποιητικού βιολογικής καλλιέργειας από την εταιρία BIO HELLAS. Ευελπιστούμε ως το τέλος του 2013 όλες οι εκτάσεις να έχουν ενταχθεί στη βιολογική πιστοποίηση» επισημαίνει ο κ. Κορνάρος. Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν 8 διαφορετικές ποικιλίες λουλουδιών Πρωτέα, τις οποίες εισάγουν από την Πορτογαλία. Ο μικρός κλήρος που διαθέτουν οι παραγωγοί τους ανάγκασε να ενοικιάσουν έκταση 10 στρεμμάτων, όπου έχουν εγκαταστήσει τα Πρωτέα τους για να υλοποιήσουν ένα 3ετές πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας που θα τους επιτρέψει να διαπιστώσουν:

α) Ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν στο κλίμα της περιοχής

β) Ποιες ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη εμπορική αξία

γ) Αν μπορούν να καλύψουν μια γκάμα λουλουδιών που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής αγοράς. Η ομάδα των παραγωγών είναι αυτή την περίοδο η μοναδική οργανωμένη επιχείρηση διάθεσης λουλουδιών πρωτέα και φραγκόσυκων στην εθνική αγορά. Αυτό είναι δυνατό όχι μόνο χάρη στον αριθμό των παραγωγών – μελών ή του όγκου παραγωγής, αλλά και της καλής ποιότητας του προϊόντος. Μια τέτοια καλή ποιότητα οφείλεται στο κλίμα του Λασιθίου καθώς επίσης και στην εμπειρία και τις δεξιότητες των αγροτών και των επιστημονικών συμβούλων του συνεταιρισμού.

Το εκπληκτικό λουλούδι Πρωτέας

Τα Protea ανήκουν στα είδη θάμνων της οικογένειας Proteacea. Το όνομα «Πρωτέας» είναι μια αρχαία ελληνική λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος». Τα Πρωτέα προέρχονται από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, όπου είναι αυτοφυή. Μπορούμε να διακρίνουμε 3 γένη σε αυτήν την οικογένεια: Leucospermum, Protea, Leucadendron. Αυτή την περίοδο, στην νότια περιοχή του Λασιθίου και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα, έχουν εγκατασταθεί ποικιλίες και από τα 3 γένη. Τα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των εγκατεστημένων φυτών είναι η περίοδος άνθισης τους (άνοιξη-καλοκαίρι). Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τους συνεταιριστές, το συγκεκριμένο φυτό δεν ανθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου! Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητά των κομμένων λουλουδιών να παραμένουν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από τη συγκομιδή.

Σημαντικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας των PROTEA, αποτελούν, η χρήση ελάχιστης ποσότητας νερού σε σύγκριση με τις άλλες καλλιέργειες που υπάρχουν στην Κρήτη, το μικρό κόστος πρώτης εγκατάστασης, οι υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα, οι υψηλές τιμές που απολαμβάνουν μερικές ποικιλίες στην παγκόσμια αγορά.

Τα…θαυματουργά φραγκόσυκα

Τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με το κρητικό διατροφικό πρότυπο της των βοσκών της Κρήτης τη δεκαετία του ʽ60 (με βασική την περίφημη μελέτη των επτά χωρών) δείχνουν ότι τα άτομα που το υιοθετούν παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο του παχέος εντέρου).

Μεγάλο μέρος της κρητικής διατροφής καλύπτεται από την κατανάλωση ωμών φρούτων, λαχανικών και άγριων χόρτων. Τα φραγκόσυκα ως φρούτα αποτελούν βασικό συστατικό διατροφής των παλιών Κρητικών. Καταναλώνονται τόσο ωμά την περίοδο του καλοκαιριού, όσο και σε μορφή μαρμελάδας τις άλλες εποχές.

Οι καρποί «καθαρίζουν» το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα. Εξουδετερώνουν μέρος των τοξινών που εισάγουμε στο σώμα μας με την κατανάλωση αλκοόλ και με το κάπνισμα.

Είναι ένα θαυμάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο ιδίως στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Τα φραγκόσυκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν βιταμίνη A σε μικρότερη ποσότητα, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, νάτριο κλπ. Βοηθούν στην πέψη και είναι αγχολυτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: