Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Με συνυπολογισμό παραγωγής γάλακτος και αριθμού ζώων τελικά το de minimis σε αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους


Στη «φόρμουλα» της πληρωμής των πολυσυζητημένων ενισχύσεων de minimis για την κτηνοτροφία, φαίνεται ότι κατέληξε – σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα και ήδη έχουν σταλεί προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έγγραφα από το ΥπΑΑΤ προκειμένου να ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των χοιρομητέρων. Αυτό γίνεται διότι υπάρχει διάσταση μεταξύ ΔΑΟΚ και χοιροτρόφων για τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει άμεσα και με την καταγραφή των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές του ΑγροΤύπου, για την κατανομή των de minimis στους αιγοπροβατοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους θα ληφθούν υπ’ όψιν τόσο ο αριθμός των ζώων όσο και η παραγωγή γάλακτος. Αυτά θα συνυπολογίζονται αφού πρώτα ελεγχθούν με την βοήθεια ενός νέου λογισμικού που θα χρησιμοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όσον αφορά την πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της καταβολής των ενισχύσεων de minimis στο Υπουργείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά φέτος θα διανεμηθούν 25 εκατ. ευρώ ενώ στα τρία χρόνια εφαρμογής των ενισχύσεων de minimis μπορεί να δοθούν έως και 75 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, για φέτος, με βάση και την θετική απάντηση της Ε.Ε στο αίτημα της Ελλάδας, θα δοθούν 5 εκατ. Ευρώ στο πλαίσιο του Άρθρου 68 σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, έτσι το σύνολο των ενισχύσεων για φέτος αναμένεται να ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στους χοιροτρόφους αντιστοιχούν 6,5- 7 εκατ. ευρώ, στους πτηνοτρόφους 5-5,5 εκατ. ευρώ, στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους πεδινών περιοχών 9-9,5 εκατ. ευρώ και στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους ορεινών περιοχών 2 -2,5 εκατ. ευρώ (οι οποίοι θα λάβουν επί πλέον 5 εκατ. ευρώ από το άρθρο 68).

Παράπονα

Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το τελευταίο διάστημα πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους σχετικά με την χρησιμότητα των de minimis. Οι περισσότερες αντιδράσεις έχουν ακουστεί από τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους οι οποίοι με δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο τονίζουν ότι τα χρήματα αυτά είναι «ψίχουλα». Για το θέμα ο κ. Νίκος Βαζαίος γραμματέας Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων και μέλος Δ.Σ. Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας μας ανέφερε πρόσφατα στον ΑγροΤύπο: «Νομίζω ότι οι πτηνοτρόφοι θα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα πίσω αφού τα ποσά που θα μας δοθούν θεωρώ ότι είναι επιεικώς αστεία. Αντίστοιχα, ο κ. Αναστάσιος Καλλέργης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων ανέφερε: «Συνεχίζονται οι πελατειακές σχέσεις. Σε επιστολή που στείλαμε στο ΥπΑΑΤ, ζητήσαμε να πρυτανεύσει η λογική και να δοθούν τα χρήματα εκεί που υπάρχουν ανάγκες».

Χρήστος Διαμαντόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: