Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μεγάλες οι αντιδράσεις για την πιθανή κατάργηση 4 Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου

Μεγάλες οι αντιδράσεις για την πιθανή κατάργηση 4 Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου
Ακόμα και κεντρικό σύνθημα των αγροτών της Κρήτης στο Παναγροτικό Συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη, 5 Μαρτίου, αποτέλεσε το θέμα της ενδεχόμενης κατάργησης του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μετά τις αντιδράσεις (παραγωγών και γεωτεχνικών) για το προωθούμενο «λουκέτο» από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης των Κέντρων αυτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να αποφύγει μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη που θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπεται η κατάργηση των τεσσάρων από τα οκτώ κέντρα. Σύμφωνα πάντα με αυτό, παραμένουν σε λειτουργία εκείνα που βρίσκονται σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Βόλο, ενώ καταργούνται σε Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννενα και Ναύπλιο.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με αγρότες, με εργαζομένους και με γεωπόνους αλλά και με τους προϊσταμένους κάποιων Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Κρήτη

Σύμφωνα με όσα μας εξηγεί ο κ. Ιωάννης Τρουλλάκης, Προϊστάμενος Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου: «στις 14 Φεβρουαρίου είχε αναρτηθεί μια πρόταση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορούσε το οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί φαινόταν ότι δεν υπάρχουν τα Περιφερειακά Κέντρα Ηρακλείου, Πατρών, Ναυπλίου και Ιωαννίνων και ότι παραμένουν του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και του Βόλου με αστερίσκο. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει διάφορες επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από όπου μας αναφέρουν ότι δεν θα φθάσουμε στο σημείο να κλείσουν τα κέντρα. Επίσης, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα αν σκοπεύουν να μεταφέρουν της αρμοδιότητές μας αυτούσια στα Πολυδύναμε Κέντρα που σκοπεύουν να δημιουργήσουν». Και προσθέτει «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προτείνεται η κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Ηρακλείου και δεν προτείνεται η κατάργηση αυτού της Καβάλας η οποία είναι 2,5 ώρες απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαστε με τις αγροτικές προειδοποιήσεις, έχουμε περίπου 3.500 με 4.000 αποδέκτες. Τα δελτία μας είναι έγκυρα, έγκαιρα και στοχευμένα. Θεωρούμε ότι η υποστήριξη που παρέχουμε είναι πολύτιμη. Επίσης, έχουμε δύο διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και υπολειμμάτων. Παράλληλα ασχολούμαστε και με τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του, κ. Νίκου Μπαγκή, γεωπόνου και ταμία της ΠΕΓΔΥ Ηρακλείου, ο οποίος συμπληρώνει: «Είναι διαφορετικό να καταργούνται όλα τα κέντρα και να υπάρχει σχεδιασμός για κάτι άλλο και διαφορετικό να μένουν επιλεκτικά κάποια από αυτά. Με την πρόταση αυτή όλη η Νότια Ελλάδα θα έχει μόνο ένα περιφερειακό κέντρο, αυτό του Πειραιά. Μπορεί στα νέα πολυδύναμα κέντρα να εντάξουν τις υπηρεσίες μας, όμως όλες αυτές οι αλλαγές θα χρειαστούν χρόνο. Κανείς δεν ξέρει ακόμα τι θα γίνει».

Ναύπλιο

Για μια καταστροφική προοπτική σε περίπτωση που κλείσουν τα Κέντρα αυτά, κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Φούσκαρης, Προϊστάμενος Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου: «Το κέντρο προσφέρει πολύ μεγάλες υπηρεσίες στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας και Κορινθίας. Το επόμενο κέντρο στην Πελοπόννησο είναι αυτό της Πάτρας το οποίο καλύπτει και την Αιτωλοακαρνανία και αυτό σύμφωνα με την πρόταση του νέου οργανογράμματος επίσης θα κλείσει. Κάθε μήνα εκδίδουμε περίπου 4.000 επιστολές τις οποίες στέλνουμε στους παραγωγούς με τις οποίες τους δίνουμε οδηγίες για τους ψεκασμούς που πρέπει να κάνουν (πότε, με τι; κ.α.). Αν κλείσουν αυτά τα κέντρα σημαίνει υποβάθμιση της παραγωγής. Επίσης κάνουμε έλεγχους τροφίμων, υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων. Ελέγχουμε προϊόντα όπως το κρασί, λάδι, οι δραστηριότητές μας είναι πάρα πολλές και σημαντικές».

Άλλες απόψεις

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε επίσης ο Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης γεωπόνος – ερευνητής, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων: «το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου καλύπτει πρακτικά θέματα των αγροτών τα οποία δεν καλύπτονται από κάποιο άλλο φορέα. Η Κρήτη είναι αποκομμένη από την υπόλοιποι Ελλάδα και χρειάζεται αυτές τις υπηρεσίες. Επίσης η συνεισφορά του νησιού στο αγροτικό εισόδημα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι της αναλογεί σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκτασή της. Ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι αναφέρουν ότι η αγροτική παραγωγή θα γίνει η ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας δεν μπορούν να κλείνουν ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα ενημέρωσης των αγροτών».

Επίσης μιλώντας με αγρότες της Κρήτης μας ανέφεραν:

  • Γιώργος Ντισπυράκης, αγρότης από την Μεσσαρά Κρήτης: «Ενδεχόμενο κλείσιμο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου θα δημιουργούσε στους αγρότες μεγάλο πρόβλημα αφού η βοήθεια που μας παρέχει είναι πολύτιμη. Η Κρήτη είναι μια περιοχή που παράγει προϊόντα όλο το χρόνο».
  • Γιώργος Τζωρτζάκης, αγρότης από την Κρήτη: «Αυτή η προοπτική θα σήμαινε καταστροφή της αγροτικής παραγωγής του νησιού. Δεν θα έχουμε πλέον ενημέρωση ενώ δεν θα υπάρχουν και οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Το ίδιο άσχημη θα είναι και η κατάσταση για την αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου όπου θέλουν να κλείσουν και τα δύο κέντρα».

Εργαζόμενοι Πάτρας

Τέλος σε ανακοίνωσή τους οι Εργαζόμενοι στο ΠΚΠΦ & Π.Ε. Αχαΐας αναφέρουν για το θέμα:
Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας για την εισηγούμενΗ κατάργηση του ΠΚΠΦ & Π.Ε. Αχαΐας, διότι η πρόταση αυτή αγνοεί τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων και θεωρεί ότι οι ανάγκες άσκησης αγροτικής πολιτικής περιορίζονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Ενδεικτικά αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής εποπτείας μας είναι:
  • 1η στην παραγωγή πατάτας (30,9% της συνολικής παραγωγής της χώρας),
  • 1η στην παραγωγή φράουλας,
  • 3η στην παραγωγή εσπεριδοειδών (12,5% της συνολικής παραγωγής της χώρας),
  • 4η στην παραγωγή τομάτας (14,2% της συνολικής παραγωγής της χώρας)
Το ΠΚΠΦ&ΠΕ Αχαΐας:
  • καλύπτει χωροταξικά το δυτικό ελλαδικό χώρο έχοντας έδρα την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας σε στρατηγική γεωγραφική θέση όντας πύλη διακίνησης αγροτικών προϊόντων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του λιμανιού της Πάτρας.
  • Αποτελεί σημαντικότατο υπηρεσιακό βραχίονα του φορέα υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής του ΥπΑΑΤ σε αποκεντρωμένο επίπεδο.
  • Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό όσον αφορά τα έξοδα μισθωμάτων, διότι από το τέλος του 2008 στεγάζεται σε κτήριο ιδιοκτησίας του ΥπΑΑΤ.
  • Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στην εφαρμογή νομοθεσίας ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου, στις δειγματοληψίες, στην ανάλυση τροφίμων και την τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής με την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής στήριξης και την έκδοση των δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων.
  • Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα και διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ εθνικά εργαστήρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών, ποιοτικού ελέγχου γεωργικών προϊόντων και ελέγχου ποιότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων που υλοποιούν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ελέγχων και αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιθανή εφαρμογή του προτεινόμενου οργανογράμματος:
  • καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής σε μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της αγροτικής παραγωγής,
  • εξαφανίζει το ισχυρότερο εργαλείο για την άσκηση της γεωργικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά,
  • οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον αγροτικό πληθυσμό της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων
  • Αποδυναμώνει τους ελέγχους στα τρόφιμα από το χωράφι στο ράφι για όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά
  • Αποδυναμώνει τον έλεγχο σε όλα τα στάδια που σχετίζονται με την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.
Δείτε εδώ το νέο προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: