Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η γεωργία της νέας εποχής

Κείμενο: Παναγιώτα Φούντα
Κάποτε ήταν οι τσιφλικάδες αλλά και οι μικροκαλλιεργητές. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι λαχαναγορές και οι φρουτέμποροι. Η λαϊκή και ο μανάβης. Το βαμβάκι και τα σιτηρά. Κι ακόμη υπάρχουν, μόνο που κοντά σε όλα αυτά υπάρχει πλέον και ο διαδικτυακός αγρότης, το delivery βιολογικών ζαρζαβατικών απευθείας από το χωράφι, τα μποστάνια της βεράντας, αλλά και οι νέες, δυναμικές καλλιέργειες όπως το ρόδι και η αγριοαγκινάρα. Η οικονομική δυσπραγία αλλά και η ανάγκη για πιο αγνά και λιγότερο «τυποποιημένα» προϊόντα γέννησαν νέες ιδέες και πρακτικές στο χώρο της γεωργίας.
e-Πότισμα
Μια πιλοτική ψηφιακή πλατφόρμα που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσφέρει τουλάχιστον 30% εξοικονόμηση νερού στο πότισμα των χωραφιών. Το πρόγραμμα Hydrosense εφαρμόστηκε σε μικρά χωράφια του Ομορφοχωρίου, της Γυρτώνης και του Πλατυκάμπου και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα για την εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων. Οι ερευνητές τοποθέτησαν περίπου οκτώ έως 12 αισθητήρες ανά αγρό για να μετρήσουν την επάρκεια ή την έλλειψη της κάθε περιοχής σε νερό. Για το επιλεκτικό πότισμα ανά ζώνη, εγκατέστησαν δίκτυο άρδευσης με σταγόνες, το οποίο έδινε τη δυνατότητα να ρυθμιστεί πόσο νερό θα κατέληγε σε κάθε επιμέρους τμήμα του χωραφιού, βάσει των αναγκών. Το πρόγραμμα έχει πλέον ολοκληρωθεί σε πειραματικό στάδιο, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών κ. Χρίστος Τσαντήλας, αλλά τα αποτελέσματα του είναι διαθέσιμα για αξιοποίηση από κάθε αγρότη της περιοχής.
Από το χωράφι στο ράφι
Είναι η νέα μόδα στο χώρο της γεωργίας. Ο σκοπός της προσπάθειας; Να φτάνουν αγαθά στον καταναλωτή φρέσκα, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς την οικονομική επιβάρυνση που αυτοί συνεπάγονται. Παλαιοί και νεόκοποι αγρότες που καλλιεργούν κάθε λογής κηπευτικά, ζαρζαβατικά και λαχανικά με βιολογικό τρόπο και τα διαθέτουν απευθείας στον καταναλωτή. Η παραγωγή τους είναι ημέρας, δηλαδή κόβονται την ίδια μέρα της παράδοσης, ώστε να φτάνουν στο πιάτο σας ολόφρεσκα. Στην περιοχή της Λάρισας λειτουργούν ήδη τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες δέχονται καθημερινά δεκάδες παραγγελίες. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι απλός. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τους παραγωγούς, δίνουν την παραγγελία τους και μόλις γίνει η συγκομιδή, τα προϊόντα παραδίδονται κατ’ οίκον, άμεσα. Όσο για τις τιμές είναι ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι πρόκειται για φρέσκα και βιολογικά προϊόντα.
Αγρότης εξ αποστάσεως
Κάτι σαν τις σπουδές εξ αποστάσεως. Μέσω σχετικών διαδικτυακών τόπων όπως το gineagrotis.gr ο κάθε χρήστης μπορεί να γίνει αγρότης εικονικά, αλλά να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του πραγματικά. Φανταστείτε το δημοφιλές παιχνίδι Farmville, με τη διαφορά πως ότι σπέρνετε μπορείτε και να το έχετε στο τραπέζι σας. Πως λειτουργεί αυτή η πρακτική; Έναντι κάποιο μηνιαίου αντιτίμου νοικιάζετε ένα χωράφι και επιλέγετε τα λαχανικά, τα φρούτα και τα μυρωδικά που θέλετε να φυτευτούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Μία φορά τη βδομάδα οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το μποστάνι σας, κάνουν τη συγκομιδή και σας παραδίδουν τη σοδειά σας!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: