Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Ψήνουν» επενδύσεις εκατομμυρίων στην υδροπονία Ολλανδικοί όμιλοι

Μελέτη της πρεσβείας στην Αθήνα ιχνηλατεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην πρωτογενή παραγωγή.
 
Πρόσφορο έδαφος για κερδοφόρες επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στο πεδίο της παραγωγής οπωροκηπευτικών και δη σε αυτόν της υδροπονίας στην Ελλάδα διαβλέπουν οι Ολλανδοί, ποντάροντας στην αυξημένη ζήτηση, το ευνοϊκό κλίμα αλλά και την κρίση που, όπως διαπιστώνουν, «δημιουργεί νέες ευκαιρίες». Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, πρόσφατα η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα ολοκλήρωσε μια ιδιαίτερα λεπτομερή έρευνα η οποία «ακτινογραφεί» την εγχώρια αγορά φρούτων και λαχανικών και απευθύνει κάλεσμα στους συμπατριώτες της -επιχειρηματίες και αγροδιατροφικούς ομίλους- να επενδύσουν στην Ελλάδα προκειμένου να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας.
Mελέτη της ολλανδικής πρεσβείας (απ' όπου η φωτό) «ακτινογραφεί» την εγχώρια αγορά κηπευτικών και καλεί ομίλους της χώρας της να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Mελέτη της ολλανδικής πρεσβείας (απ' όπου η φωτό) «ακτινογραφεί» την εγχώρια αγορά κηπευτικών και καλεί ομίλους της χώρας της να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συγγραφείς της μελέτης εντοπίζουν δύο σημαντικά πεδία ευκαιριών για τον επίδοξο Ολλανδό επενδυτή: α) τον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας και καινοτομίας και β) την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αυτή καθ’ αυτήν. Ειδικά για το πρώτο σημειώνουν ότι «καθώς το βασικό πλεονέκτημα του ολλανδικού αγροτικού τομέα εδράζεται στην τεχνολογία, την καινοτομία και τα logistics, στους Ολλανδούς «παίκτες» παρουσιάζεται η ευκαιρία να συνεισφέρουν στον επικείμενο εκμοντερνισμό του ελληνικού αγροτικού κλάδου παρέχοντας know-how, τεχνοτροπία, και νέες μεθόδους παραγωγής.

Ακόμα πιο χαρακτηριστική, όμως, είναι η αναφορά στο «παράθυρο παραγωγής» (production window) αγροτικών προϊόντων, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν στο μάξιμουμ οι Ολλανδοί επενδυτές. Το «παράθυρο» αυτό είναι… ορθάνοιχτο λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματικών και καιρικών συνθηκών της χώρας μας, ένα πεδίο στο οποίο «όλες οι άλλες περιοχές της Ευρώπης είναι λιγότερο ανταγωνιστικές».

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: