Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τσαυτάρης: Η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών εντάσσει στο πρασίνισμα την πλειοψηφία των ελαιώνων της χώρας

Τσαυτάρης: Η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών εντάσσει στο
 πρασίνισμα την πλειοψηφία των ελαιώνων της χώρας
Η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών θα παίρνει την επιπλέον «πράσινη» ενίσχυση στη χώρα μας σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ. Όπως αποφάσισε το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, θα μπορούν στο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ να ενταχθούν οι ελαιώνες της χώρας μας με την προϋπόθεση ότι η πυκνότητα να μην είναι πάνω από 23 δέντρα στο στρέμμα (230 δέντρα το εκτάριο). Αφορά 6 εκατ. στρέμματα ελαιώνων της χώρας μας. Αυτό ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, την Τετάρτη (27 Μαρτίου), με θέμα της εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. Την απόφαση αυτή ο υπουργός την χαρακτήρισε «πολύ θετική», αφού στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιώνων έχει πυκνότητα φύτευσης 18 μέχρι 20 δέντρα στο στρέμμα. «Με αυτό τον τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας θα μπορούν να εισπράττουν την ενίσχυση από το «πρασίνισμα», δηλαδή το 30% της ενιαίας ενίσχυσης», δήλωσε ο υπουργός. Βέβαια αυτή η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τους Ισπανούς Ευρωβουλευτές, αφού εκεί έχουν ελαιώνες με πυκνή φύτευση.

Ακόμη ενώ η αρχική πρόταση της Κομισιόν για το «πρασίνισμα» ανέφερε ότι για να εισπράττουν το 30% της ενιαίας ενίσχυσης οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν οικολογικές περιβαλλοντικές πρακτικές (πρασίνισμα) για το 7% των εκτάσεων της κάθε εκμετάλλευσής τους, το Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει αυτό το ποσοστό στο 5%. Στο ίδιο πλαφόν πυκνότητας εκτός από τους ελαιώνες θα μπούνε και όλοι οι οπωρώνες και οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός «επειδή οι ενισχύσεις θα δίνονται ανά εκμετάλλευση, μπορεί ένας παραγωγός που έχει για παράδειγμα 10 στρέμματα ελιές και 20 στρέμματα καλαμπόκι και 30 στρέμματα στάρι. Άρα έχει 100 στρέμματα συνολικά, από τα οποία πρέπει να βάλω 7 στρέμματα στο πρασίνισμα. Αν βάλει τα 10 στρέμματα με ελιές εισπράττει την «πράσινη» ενίσχυση».

Ένα ακόμη μέτρο της νέας ΚΑΠ είναι η εναλλαγή των καλλιεργειών στο 30% της εκμετάλλευσης για να αποφύγουμε τη μονοκαλλιέργεια. Αυτό αφορά τις ετήσιες καλλιέργειες. Θα εξαιρεθεί όμως η καλλιέργεια ρυζιού. Όπως δήλωσε ο υπουργός «για να καλλιεργήσεις ρύζι σε ένα χωράφι, θα πρέπει για να μπορεί να το ποτίζει να κάνει τα λεγόμενα σαμάρια. Δηλαδή σηκώνει ο καλλιεργητής το έδαφος από εδώ γύρω - γύρω για να μπορεί να πλημμυρίσει το νερό μέσα, να φυτρώσει το ρύζι. Δεν μπορείς αυτή τη δαπάνη να την κάνεις φέτος να βάλεις ρύζι και του χρόνου να πεις «ξήλωσέ τα όλα, ισοπέδωσέ τα βάλε τώρα εναλλαγή της καλλιέργειας ας πούμε σιτάρι και του χρόνου να τα κάνεις ξανά, προκειμένου να ξαναβάλεις ρύζι. Είναι απαγορευτικά τα κόστη».

Ακόμη θα εξαιρεθούν οι καλλιέργειες με ψυχανθή. «Η αμειψισπορά εφόσον περιλαμβάνει κάποιες καλλιέργειες όπως είναι τα ψυχανθή που τρώνε άζωτο από την ατμόσφαιρα, εμπλουτίζουν το έδαφος από μόνες τους να συμβάλλουν σε αυτό το στόχο. Ήταν ένα δικό μας αίτημα και έγινε κι αυτό αποδεκτό», επισήμανε ο υπουργός.

«Τέλος μπήκε όριο στο μέγεθος του καλλιεργητή προκειμένου να ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες. Δηλαδή αν ένας έχει πέντε – δέκα στρέμματα και ο διπλανός του έχει άλλα έξι – επτά, μόνο και μόνο που αφήνουν τα όριά τους, άμα θα πάτε στα νησιά μας θα δείτε πέτρες εκεί που είναι τα όρια, κανένας δεν φτάνει δίπλα στην πέτρα να οργώσει. Από μόνοι τους αυτοί αφήνουν τόσα όρια μεταξύ τους, που έχουν κάθε λόγο και κάθε χώρο να αναπτυχθεί ένα έντομο και τα λοιπά. Άρα μπήκε ένα πλαφόν ορίου μεγέθους κάτω από το οποίο δεν είναι υποχρεωμένος ο γεωργός να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες. Μέχρι στιγμής το όριο για να γίνει η διαφοροποίηση στις καλλιέργειες αφορά εκμετάλλευση πάνω από 10 εκτάρια (100 στρέμματα), από 10 μέχρι 30 εκτάρια μπορεί να παίξεις και με δύο καλλιέργειες, ενώ για την οικολογική εστίαση το όριο είναι τα 15 εκτάρια.

Το ελληνικό αίτημα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, ήταν να μην μειωθούν τα κονδύλια που πάνε προς τη γεωργία. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, υπάρχει περίπτωση τα κονδύλια που θα εισπράξει η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ να αυξηθούν, αφού η διαπραγμάτευση έγινε με βάση το 2009, χρονιά που είχαμε καλά οικονομικά μεγέθη. Η ΕΕ δέχθηκε να γίνουν υπολογισμοί με βάση τα σημερινά δεδομένα και στο μέλλον να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων».

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι «οι συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις (χρήματα του άρθρου 68 – ποιοτικό) στο παρελθόν κυμαίνονταν στο 1,5%. Το Συμβούλιο πάει το ποσοστό στο 7%, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να πάνε στο 15%. Τα χρήματα είναι περισσότερα, κάτι που βοηθά το υπουργείο κάθε χώρας μέλους να ασκεί πολιτική και να ενισχύει μέσα από αυτή τη συμβολαιακή γεωργία, τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και τα σήματα ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ορεινά κ.α.)».

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε και στους βοσκότοπους. «Καταφέραμε να αλλάξουμε τον ορισμό του τι είναι βοσκότοπος. Έτσι δέχτηκε η ΕΕ να εντάξει στο σύστημα περίπου 29 εκατ. στρέμματα βοσκότοπους με ξυλώδη βλάστηση. Αυτός που διαθέτει βοσκότοπο και τον χρησιμοποιεί θα μπορεί να ενισχυθεί».

Επίσης θα υπάρξει αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες που αν δεν δοθεί θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη. «Το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ θα είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός. Επίσης ανέφερε ότι στη συμφωνία για την ΚΟΑ συμπεριλήφθηκε η υποχρεωτική αναγραφή του τόπου προέλευσης για τα νωπά φρούτα και κηπευτικά. Για το ελαιόλαδο ισχύει το ίδιο αλλά ακόμη θα μπορούν να μπαίνουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις ετικέτες.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: