Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι πίνακες με τα αγροτικά εισοδήματα και τα ενοίκια αγροτικής γης για τις δηλώσεις της εφορίας

 
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι πίνακες του γεωργικού εισοδήματος και των ενοικίων γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012). Σύμφωνα με τους πίνακες τα ποσά για ενοικίαση γεωργικής γης το 2013 παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2012. Μείωση όμως παρουσιάζουν οι βοσκότοποι στα 3,50 ευρώ/ στρέμμα για όλη την επικράτεια, από 3,70 ευρώ/ στρέμμα που ήταν πέρσι. Τα ποσά που αναγράφονται στους πίνακες οφείλουν να δηλώσουν φέτος στην εφορία πάνω από 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και περισσότεροι από 2.000.000 λοιποί φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και εισοδηματίες), οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αποκτούν και εισοδήματα από γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος και αντιπροσωπευτικών ενοικίων που αναφέρονται στους πίνακες, εμφανίζονται για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) και σαράντα τοις εκατό (40%) αντίστοιχα, σε σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών, που καθορίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή.

Σε όποια περιφερειακή ενότητα του νομού δεν έχει προσδιορισθεί για κάποιο γεωργικό προϊόν ποσό καθαρού εισοδήματος, ως καθαρό εισόδημα για το προϊόν αυτό θα λαμβάνεται η μέση τιμή καθαρού γεωργικού εισοδήματος του προϊόντος αυτού που προκύπτει για όλη την Επικράτεια, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Στις περιπτώσεις που εξαιτίας ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι κατώτερο του προσδιοριζόμενου με την αντικειμενική μέθοδο, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει όπως ο προσδιορισμός του εισοδήματος αυτού γίνει με βάση το ποσοστό μείωσης που προκύπτει από το σχετικό «Ειδοποιητήριο» του ΕΛ.Γ.Α το οποίο πρέπει να προσκομίζεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ .

Για εκμεταλλεύσεις ή τυχόν προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη των πινάκων, λαμβάνονται υπόψη όσα ισχύουν για παραπλήσιες ή συγγενείς με αυτές εκμεταλλεύσεις ή καλλιέργειες, κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: