Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Λεπτομέρειες για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τρ. Πειραιώς. Από 1 έως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις

Λεπτομέρειες για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τρ. Πειραιώς. Από 1 έως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις
Απαντήσεις σχετικά με το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για Νέους», που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, δίνει στον ΑγροΤύπο, ο κ Γιώργος Κατσουράνης, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η νέα αυτή δράση. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε αποκλειστικά ο κ. Κατσουράνης, μας μιλάει για το πώς θα διασφαλίζεται η διάθεση της παραγωγής, από ποίους θα γίνεται η εκπαίδευση, ποια θα είναι η διάρκειά της, σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα, πως θα γίνει η αξιολόγηση, αλλά και πως θα πραγματοποιηθεί η δανειοδότηση των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με όσα μας τονίζει το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς οι τελικοί δικαιούχοι θα προκύψουν μετά την εκπαίδευση ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι αιτούντες θα περνούν και από διαδικασία συνεντεύξεων.
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Κατσουράνης, στον ΑγροΤύπο:
  • Κ. Κατσουράνη, από πού έχουν προκύψει αυτά τα 5.000 στρέμματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα;

Είναι αγροτεμάχια τα οποία έχει εξασφαλίσει η Τράπεζα Πειραιώς. Τα αγροτεμάχια αυτά είναι σε όλη τη χώρα από τη Θράκη ως την Κρήτη. Επιδίωξή μας είναι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εισέλθουν στο χώρο της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Θεωρούμε ότι η χώρα μέσα από την υπεύθυνη γεωργία μπορεί να κάνει την διαφορά. Έχουμε μοναδικά προϊόντα, μοναδικά εδάφη, καταπληκτικές κλιματολογικές συνθήκες και η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι.
 
  • Πως θα διασφαλίζεται την διάθεση της παραγωγής;

 
Για να το κάνουμε αυτό θα αξιοποιήσουμε κυρίως τη συμβολαιακή γεωργία που ως Όμιλος έχουμε ξεκινήσει να προωθούμε ενεργά. Θα τους εντάσσουμε λοιπόν σε συμβόλαια που μπορούμε να εξασφαλίσουμε με συγκεκριμένους μεταποιητές.
  • Ποιος θα κάνει την εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα υλοποιηθεί από επιλεγμένους συνεργάτες του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε. και θα αποτελούνται από γεωπόνους και εξειδικευμένους συμβούλους. 
  • Σε ποιους απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα; Σε ανέργους ή όχι; Πως θα γίνει η αξιολόγηση;

Το πρόγραμμα αφορά νέους έως 35 ετών που είναι ήδη αγρότες ή επιθυμούν να εισέλθουν στον αγροτικό χώρο. Ανήκουν σε οικονομικά ευαίσθητες ομάδες χωρίς όμως να είναι απαραίτητα άνεργοι. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Αυτά που θα τους ζητάμε ως δικαιολογητικά θα μπορούν να τα συγκεντρώσουν πολύ εύκολα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια θα κάνουμε την επιλογή και την αξιολόγηση, η οποία θα γίνει από συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει με βάση τα κριτήρια που θα έχουν τεθεί και με βάση τη βαθμολογία και τα μόρια αλλά και με συνεντεύξεις που θα γίνουν, να καταλήξει στους δικαιούχους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Αυγούστου και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Αυτό που θέλω να τονίσουμε είναι ότι το πρόγραμμα έχει ένα βασικό στόχο. Ο στόχος είναι να αναπτύξουμε βιώσιμη αγροτική επιχειρηματικότητα και όλο αυτό να το πετύχουμε υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας με σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Μέχρι πότε θα διαρκέσει η εκπαίδευση; Θα γίνει συνολικά σε όλη την χώρα ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές;

Η εκπαίδευση θα γίνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και αυτό γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή σύνθεση εισηγητών, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν. Η εκπαίδευση θα έχει διάρκεια 80 ωρών. Θα υπάρχει ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο θα περιέχει όλες τις γνώσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει πετυχημένα κάποιος την αγροτική του εκμετάλλευση. Με βάση την επίδοσή τους θα επιλεγούν και οι τελικοί δικαιούχοι. Φαντασθείτε να έρθει κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να ασχοληθεί με αυτά που του ζητάμε και το διαπιστώνει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτός ο άνθρωπος φυσικά και δεν θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα νέων αγροτών επιχειρηματιών οι οποίοι θα αποτελούν διαφήμιση των σωστών καλλιεργητικών πρακτικών στη χώρα μας και θα είναι οι πρέσβεις που θα καταφέρουν να αλλάξουν το μοντέλο που μέχρι τώρα σκεφτόταν κάποιος ότι μπορεί να γίνει αγρότης και να αποδώσει επιχειρηματικά.
  • Πως θα γίνεται η δανειοδότηση των δικαιούχων μέσα στο πρόγραμμα;

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, όσοι τελικώς επιλεγούν θα υποστηριχθούν ώστε να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Με βάση αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθούν από ειδικό δάνειο το οποίο θα σχεδιαστεί από την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να καλύψει όλα τα πρώτα κόστη. Για παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης, την προμήθεια των αγροεφοδίων τουλάχιστον για τα τρία πρώτα έτη της καλλιέργειας κ.λπ. Θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Τα δάνεια θα δοθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να δημιουργηθεί από τους συμμετέχοντες με την βοήθεια και την συνδρομή συμβούλου από το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε.
  • Θα υπάρχει ανώτατο όριο στα δάνεια;

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα ληφθεί με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχουμε να μοιράσουμε 500 στρέμματα σε μια περιοχή και σε αυτή την περιοχή κάνουν αιτήσεις 50 άνθρωποι. Αν τους διαλέγαμε και τους 50 θα έπαιρναν από 10 στρέμματα ο καθένας. Σε αυτή την περίπτωση καταρχάς θα έπρεπε να δούμε αν η καλλιέργεια η οποία θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περιοχή, είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε 10 στρέμματα. Αν λοιπόν προκύψει ότι η καλλιέργεια δεν μπορεί να γίνει σε 10 στρέμματα τότε δεν μπορούμε να την δώσουμε σε 50 ανθρώπους. Θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από την καλλιέργεια που θα επιλεγεί. Η επιλογή της καλλιέργειας και οι καλλιεργητικές πρακτικές θα γίνει σε συνεργασία με τους τελικούς δικαιούχους.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr http://www.agrotypos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: