Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Σε Άραβες επενδυτές περνάει το 20% της Μύλοι Λούλη

Στρατηγική συμφωνία για την είσοδο της αραβικής εταιρείας Al Dahra Holding στο μετοχικό κεφάλαιο της Μύλοι Λούλη με ποσοστό 20% υπέγραψαν οι δυο πλευρές την Τρίτη 21 Μαΐου, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Agronews.
O πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Λούλης (αριστερά) με τον αντιπρόεδρο της Αl Dahra, Κhadim Al Darei.O πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Λούλης (αριστερά) με τον αντιπρόεδρο της Αl Dahra, Κhadim Al Darei.
To ντηλ ανακοίνωσαν επισήμως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 22 Μαϊου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας, Νίκος Λούλης και ο αντιπρόεδρος της Αl Dahra, Κhadim Al Darei.
To ιστορικό της συμφωνίας
Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 21 Μαϊου η Al Dahra Agriculture Spain S.L., θυγατρική της Al Dahra Holding απέκτησε 1.522.228 μετοχές της εταιρείας που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Ακολούθως, με σύμβαση που υπεγράφη την ίδια μέρα, η Al Dahra Agriculture Spain θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 7.777.781 ευρώ με την οποία θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό ώστε το σύνολο της συμμετοχής της μετά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου να ανέλθει στο 20%. Σύμφωνα με τον κ. Λούλη, οι διαδικασίες για την αύξηση θα δρομολογηθούν άμεσα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.
Ο Νίκος Λούλης έκανε λόγο για μια συμφωνία-σταθμό στη μακρόχρονη ιστορία του ομίλου μέσω της οποίας επεκτείνεται στο εξωτερικό και αποκτά πρόσβαση σε αναπτυσσόμενες αγορές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για άλευρα, όπως η Ασία και η Αφρική.
Τόνισε, επίσης, ότι συνδέει την ελληνική αλευροβιομηχανία απευθείας με την πρωτογενή παραγωγή σιτηρών. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Agronews διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεασθούν οι ποσότητες σιταριού που αγοράζει από την ελληνική αγορά αφού το συγκεκριμένο κομμάτι της συμφωνίας αφορά κυρίως την προμήθεια μαλακού σιταριού η παραγωγή του οποίου στη χώρα μας είναι χαμηλή και το οποίο ούτως ή άλλως η Μύλοι Λούλη μέχρι σήμερα προμηθευόταν από χώρες όπως π.χ. η Γαλλία.
Ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι το ντηλ συνδέει τη Μύλοι Λούλη με αραβικές χώρες, ανοίγει τον δρόμο για διείσδυση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας, από τις οποίες προέρχεται το 85% της ετήσιας παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού, ενώ τέλος θέτει ισχυρές οικονομικές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο Khadim Al Darei, αντιπρόεδρος της Al Dahra, ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας ήταν η στρατηγική είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Μύλοι Λούλη, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής αλλά και τη διερεύνηση επέκτασης της συνεργασίας των δύο εταιρειών.
Στόχος της εταιρείας, όπως ανέφερε, είναι μέσω των επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μπορέσει να διασφαλίσει τη συνεχή και ομαλή τροφοδοσία τροφίμων τόσο προς τα ΗΑΕ όσο και προς τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και την Ασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων διατροφικής στήριξης.
Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Λούλη, η συνεργασία της Μύλοι Λούλη με την Al Dahra ανοίγει νέους ορίζοντες.
Η Al Dahra με αυτήν τη συνεργασία επιτυγχάνει να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα υψηλής τεχνολογίας διαμετακομιστικό και μεταποιητικό κέντρο δημητριακών στην Ευρώπη, μέσω των επιλιμένιων εγκαταστάσεων των Μύλων Λούλη σε Βόλο και Πειραιά με συνολική αποθηκευτική δυνατότητα 90.000 τόνων.
Η Al Dahra έτσι θα μπορεί να διακινεί την παραγωγή της από τις ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Σερβία) προς τη Μέση Ανατολή.
Επίσης, επιτυγχάνει να διασφαλίσει την τροφοδοσία αλεύρων με εγγυημένη, άριστη και σταθερή ποιότητα προς τις αραβικές χώρες καθώς επίσης και να αποκτήσει πρόσβαση σε know-how (τεχνογνωσία) για την κατασκευή μύλων άλεσης δημητριακών, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την κατασκευή πρότυπων μύλων άλεσης σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται μπαίνοντας έτσι δυναμικά και στη δευτερογενή παραγωγή.
Ποια είναι η Al Dahra
Η Al Dahra είναι εταιρεία με έδρα το Aμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισπανία, Σερβία, Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Ινδία, Μαρόκο, Ναμίμπια και Πακιστάν.
Δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, ειδικεύεται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, ενώ αποτελεί τον στρατηγικό συνεργάτη της κυβέρνησης του Aμπού Ντάμπι στον τομέα του προγράμματος διασφάλισης τροφίμων για τα ΗΑΕ (Food Security Vision).

Δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διακίνηση υψηλών προδιαγραφών αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών, πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παράγει προϊόντα όπως σιτάρι, ρύζι, τριφύλλι, σανό, οπωροκηπευτικά, χουρμάδες, ελιές και εσπεριδοειδή. Το 2012 καλλιεργώντας 1.500.000 στρέμματα ιδιόκτητης γης (μέσω συμβολαίων ιδιοκτησίας ή μακροπρόθεσμου lease), παρήγαγε συνολικά πάνω από 2.000.000 τόνους προϊόντων σε 10 διαφορετικές χώρες. Το 2012 άγγιξε τα 500 εκ € τζίρο απασχολώντας 1.300 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της εταιρείας είναι, μέσω των επενδύσεων σε πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή σε διάφορες χώρες του κόσμου, να μπορέσει να διασφαλίσει τη συνεχή και ομαλή τροφοδοσία τροφίμων τόσο προς τα ΗΑΕ όσο και προς τις υπόλοιπες αραβικές χώρες και την Ασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων διατροφικής στήριξης.

http://www.agronews.gr 

Τσατσάκης Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: