Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Συνωστισμός στους βοσκοτόπους για τα δικαιώματα

Στο μεγάλο αγκάθι της νέας ΚΑΠ εξελίσσεται μέρα με τη μέρα το θέμα της εκτατικοποίησης των δικαιωμάτων που φέρνει γεωργούς και κτηνοτρόφους αντιμέτωπους με δημάρχους και υπουργούς που ορίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον τρόπο αξιοποίησης των βοσκότοπων.
Με μία σειρά ενεργειών από τη μεριά της Πολιτείας, τα διαθέσιμα στρέμματα για ενεργοποίηση δικαιωμάτων μέσω βοσκότοπων λιγοστεύουν έως και κατά 40%. Το μεγαλύτερο «κόψιμο» πέφτει στις επιλέξιμες εκτάσεις που εντάσσει στους ψηφιακούς χάρτες του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτο από δημόσιες εκτάσεις ένα μεγάλο μέρος γεωργών και κτηνοτρόφων, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητα κτήματα και βοσκοτόπια.
Την ίδια ώρα, πολλοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα οριοθετούν σε ζώνες την εγκατάσταση σταύλων, με αποτέλεσμα να γίνονται δυσκολότερες οι διαδικασίες αδειοδότησης και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνουν μέχρι και την αναγκαστική μετεγκατάσταση. Από όλη αυτή την ανακατωσούρα, δεν γλιτώνουν ούτε οι δημόσιες εποικιστικές εκτάσεις που παραχωρούνταν μέχρι πρότινος με υπουργικές αποφάσεις.
Τώρα όλοι αυτοί οι βοσκότοποι αποκτούν μεγαλύτερη αξία και αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία είσπραξης εσόδων, με τη μορφή ενοικίου από την πλευρά των διοικήσεων των Δήμων.
Και σαν να μην έφταναν οι ντιρεκτίβες των Βρυξελλών και του ΟΠΕΚΕΠΕ και η «όρεξη» των Δήμων για μερίδιο στα έσοδα από την αξιοποίηση των δημοτικών δασικών εκτάσεων, στους διεκδικητές επιπλέον στρεμμάτων προστίθενται και όσοι εκτρέφουν... γαϊδούρια και μουλάρια. Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης μέσω της εκτροφής ιπποειδών έχει γίνει πλέον το νέο «σπορ», με τις αιτήσεις για παραχωρήσεις εκτάσεων στους Δήμους να έχουν πολλαπλασιαστεί. Δεν ήταν, λοιπόν, τυχαία τα περιστατικά της προηγούμενης χρονιάς, ούτε ήταν δύσκολο να βρουν μιμητές, αφού το «μυστικό» διαδόθηκε.
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 391ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda:Voskotopoi..pdf
 
Πανάγος Γιάννης -www.agornews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: