Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΕΣΠΕΡΙΔΑ: ΑΓΡΟΔΑΣΟΠΟΝΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΠ 2014-2020


ΕΣΠΕΡΙΔΑ


ΑΓΡΟΔΑΣΟΠΟΝΙΑ:

ΜΙΑ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ

ΚΑΠ 2014-2020

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Λάρισα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Γιατί πρέπει να συνδυαστεί δασική και γεωργική παραγωγή στον ίδιο χώρο;

Πώς θα διατηρήσουμε το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο στη χώρα μας;

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Ποια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροδασοπονία;


Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν στην Hμερίδα για την αγροδασοπονία που συνδιοργανώνουν το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), O Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο, στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΓΕΩΤΕΕ. Καψούρη, 4 Λάρισα, την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013.


Τι είναι όμως αγροδασικά συστήματα; Πρόκειται για μικτή καλλιέργεια δασικών δένδρων που παράγουν υψηλής ποιότητας τεχνική ξυλεία (π.χ. καρυδιά, σορβιά, σφεντάμι, κ.λπ.) και γεωργικών φυτών (π.χ. σιτηρά, καλαμπόκι, λαχανικά, κ.λπ) στο ίδιο χωράφι με σκοπό: (α) την εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος στο γεωργό από την ξυλεία, (β) τη χρονική κλιμάκωση της απασχόλησης και του εισοδήματος του γεωργού και (γ) την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου. Τέτοια  συστήματα είναι παραδοσιακά στη χώρα μας, αλλά συνεχώς καταστρέφονται στο βωμό της εντατικοποιημένης γεωργίας των τελευταίων 20-30 ετών, η οποία δημιουργεί οικονομικά αδιέξοδα στους αγρότες και ανεπανόρθωτα προβλήματα στο περιβάλλον. Τα παραδοσιακά αυτά συστήματα θα πρέπει να διατηρηθούν και να προστατευτούν γιατί αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέα τα οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμα και περιβαλλοντικά ασφαλή.


Στην Εσπερίδα θα παρουσιαστούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των αγροδασικών συστημάτων, η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα συζητηθούν οι προβλέψεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  καθώς και οι προοπτικές εφαρμογής τους στην Ελλάδα.


Στην Ημερίδα εκλήθησαν να περαστούν επιστήμονες από τον γεωτεχνικό χώρο, ερευνητές, καθηγητές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., φοιτητές, εκπρόσωποι Νομαρχιών και των Ο.Τ.Α., γεωργοί καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος για την αγροτική πολιτική και το αγροτικό τοπίο της χώρας μας.


Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της Ημερίδας.   

ΑΓΡΟΔΑΣΟΠΟΝΙΑ πρόγραμμα εσπερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: