Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ηλεία: Ζητούνται 4160 εργάτες για την καλλιέργεια φράουλας μέσω ΟΑΕΔ.

Ηλεία: Ζητούνται 4160 εργάτες για την καλλιέργεια φράουλας
Περίπου 116 παραγωγοί και καλλιεργητές φράουλας από τη Ν. Μανωλάδα και τη Βουπρασία αναμένεται να καταθέσουν αίτηση στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας ζητώντας συνολικά 4.160 εργάτες για τις υπάρχουσες και τις νέες καλλιέργειες φράουλας.
Η μεταστροφή σε αυτή τη λύση που μπορεί να προσφέρει εργασία με ένα μεροκάματο της τάξης των 25 ευρώ μαζί με το εργόσημο (22+3) για έξι ώρες ημερησίως και πενθήμερη εργασία, έρχεται σύμφωνα με πληροφορίες καθώς υπάρχουν εμπόδια στη νομιμοποίηση μεγάλου αριθμού αλλοδαπών εργατών.
Για την κίνηση αυτή των καλλιεργητών είναι σύμφωνα με πληροφορίες ενήμεροι τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
Προσπάθεια σωτηρίας για το κεφάλαιο ''φράουλα''
Οι εξαγωγές της φράουλας αγγίζουν ετησίως τα εκατό εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για την τοπική αλλά για την συνολική οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με το ilialive.gr, μετα την επίθεση παραγωγών κατά αλλοδαπών εργατών που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και το άσχημο κλίμα που είχε δημιουργηθεί γίνεται μια προσπάθεια από τη μια να αντιστραφεί το κλίμα και από την άλλη να μην καταστραφεί η προοπτική της οικονομίας και της καλλιέργειας φράουλας.
Η ανταπόκριση στις αιτήσεις που κατατίθενται την Παρασκευή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επένδυση των 30 εκατ. ευρώ για τη νέα καλλιέργεια. Μάλιστα χαρακτηριστικά λένε οι παραγωγοί πως ''αν θέλει το Κράτος να διαλύσει την καλλιέργεια της φράουλας και να χάσει τα όσα του αποφέρει δεν μένει παρά να αδρανήσει και σε αυτή την περίπτωση''.
Αναστάτωση στους αλλοδαπούς
Σύμφωνα με άλλες πηγές για τους αλλοδαπούς εργάτες η καλλιέργεια της φράουλας αποφέρει συνολικά ένα εισόδημα περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει στην οικονομία του Μπαγκλαντές, καθώς οι περισσότεροι εργάτες στέλνουν την αμοιβή τους στις οικογένειές τους.
Για αυτό και μόλις έγινε γνωστή η κίνηση των παραγωγών να προετοιμάσουν αίτηση για 4.160 εργάτες στον ΟΑΕΔ, υπήρξε αναστάτωση στους αλλοδαπούς εργάτες και στην Πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ο Πρέσβης της χώρας στη Ν. Μανωλάδα για να δει από κοντά το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: