Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Aνακοίνωση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων


ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα, 11-6-2013


Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 6-6-2013 το Συντονιστικό Συμβούλιο (Σ.Σ) του ΓΕΩΤΕΕ για το θέμα που έγκαιρα ανέδειξε η παράταξη μας, όταν όλοι οι άλλοι αδρανούσαν και «σφύριζαν αδιάφορα», δηλ. της επίθεσης και απαξίωσης του γεωπονικού επαγγέλματος από την κυβέρνηση, αλλά και του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δυστυχώς κατά τις εργασίες του Σ.Σ καμιά απολύτως διαφοροποίηση δεν επήλθε στις αντι-γεωπονικές αποφάσεις του Δ.Σ .

 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο Σ.Σ κυριάρχησαν οι ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου της τρικομματικής κυβέρνησης, που καταργούν την υποχρέωση απασχόλησης γεωπόνου σε επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων και παραγωγής-εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και του μόλις ανακοινωθέντος την προηγούμενη ημέρα νομοσχεδίου, το οποίο εισάγει την συνταγογράφηση, απαγορεύοντας την ταυτόχρονα από όσους ασκούν διανομή γεωργικών φαρμάκων. Είναι ξεκάθαρο και σαν ΠΑΜΕ δεν είχαμε καμιά αυταπάτη, ότι οι ίδιες ακριβώς πλειοψηφίες στο Σ.Σ που εκφράζονται και στο Δ.Σ., δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να περάσουν στα μαλακά το σημαντικό για τον κλάδο πρόβλημα. Η μόνη διαφορά στο Σ.Σ., είναι ότι ακούστηκαν και οι απόψεις ορισμένων επαγγελματικών φορέων, που όμως αντί να απαιτήσουν εδώ και τώρα δράση για την κατάργηση των αντι-γεωτεχνικών ρυθμίσεων, τις οποίες και αυτοί αναγνωρίζουν, περιορίστηκαν στην ανάδειξη των επιμέρους διαφορών στο θέμα της συνταγογράφησης. Κι αυτό, όταν με τις τοποθετήσεις του ΠΑΜΕ αποδείχτηκε ότι τουλάχιστον ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ μαζί με γεωπόνο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, έχουν επανειλημμένες επαφές με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς τη συμμετοχή όλων των μελών του Δ.Σ., ούτε ενημέρωσης μας, ώστε να γίνει γρήγορα-γρήγορα η επεξεργασία και κατάθεση των εφαρμοστικών Προεδρικών Διαταγμάτων, ερήμην μας χωρίς συλλογικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, κατηγόρησαν το ΠΑΜΕ ότι δεν έχει προτάσεις, ούτε συμμετέχει στην επεξεργασία τους, ώστε να βελτιωθούν τα Π.Δ. που ετοιμάζουν από κοινού η τρόικα, στελέχη του Υπουργείου και τα συγκεκριμένα στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ. Πράγματι, το ΠΑΜΕ δεν έχει προτάσεις για αυτά τα «σοβαρά θέματα», που «εκτελούν» τα επαγγελματικά γεωπονικά δικαιώματα όπως:

-πόσα εξάμηνα θα διαρκεί η εκπαίδευση αυτών που θα αντικαταστήσουν το γεωπόνο?

-αυτοί οι εκπαιδευόμενοι που πρόκειται να αντικαταστήσουν το γεωπόνο, θα είναι του δημοτικού, του γυμνασίου ή του λυκείου?

-ποιος φορέας θα κάνει την εκπαίδευση, το ΓΕΩΤΕΕ, κάποιο ΤΕΙ?

-θα διδάσκεται η λαχανοκομία ή όχι και γιατί? καθώς και άλλα τέτοια «σημαντικότατα ερωτήματα» για το παρόν και το μέλλον των γεωτεχνικών.

 


Το ΠΑΜΕ δηλώνει κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην κατάργηση του γεωπόνου στην πράξη και ειδικά σε θέματα που άπτονται της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Γεωπόνοι είναι αυτοί, που έχουν τελειώσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και έχουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το Π.Δ.344/2000. Δεν είναι όλοι αυτοί οι απόφοιτοι της μέσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που παρακολουθούν κάποια σεμινάρια.

Εμείς δεν έχουμε προτάσεις για τον τρόπο και τη μέθοδο θανάτωσης του κλάδου, αλλά αντιστεκόμαστε στον αφανισμό του και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση του.

Αν θέλουν οι συγκεκριμένοι, ας πάνε να συμφωνήσουν και να υπογράψουν. ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ. Και όλοι κρινόμαστε, ενώ αργά ή γρήγορα ιστορικά αποκαλύπτονται όλα όσα συμφωνούνται υπόγεια, κάτω από το τραπέζι.

Σήμερα, πιθανόν να απασχολεί ένα μέρος των γεωτεχνικών το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, έτσι σιγά-σιγά αρχίζει να ξηλώνεται το όλο οικοδόμημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών. Και το ξήλωμα αυτό, το αρχίζουν γεωτεχνικοί, με επικεφαλής τον Υπουργό-Καθηγητή της Γεωπονικής, που θα μείνει στην ιστορία ως «νεκροθάφτης» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών!

 

Η απόρριψη και μέσα στο Σ.Σ της πρότασης του ΠΑΜΕ, με την οποία ζητήθηκε με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ να γίνει παν-κινητοποίηση του γεωπονικού κόσμου, με συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις στο Υπουργείο, ενημέρωση επαγγελματικών-επιστημονικών και άλλων φορέων, αλλά και των ίδιων των γεωτεχνικών, να ακολουθήσει κλιμάκωση με συλλαλητήριο στην Αθήνα με αίτημα να καταργηθεί η εφαρμογή των αντί-γεωπονικών διατάξεων, αποδείχνει ότι με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων είτε στο Δ.Σ είτε στο Σ.Σ., κανένας γεωτεχνικός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό.

Η κυβέρνηση και οι πλειοψηφίες της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ που συναινούν, δήθεν στο όνομα του ρεαλισμού, στο να περάσει εύκολα και να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος, μπορεί να μένουν ίσως ήσυχοι προς το παρόν, αφού κατάφεραν να μην εκφραστεί η αντίθεση του Σ.Σ. Άλλωστε δικοί τους άνθρωποι είναι, τι διαφορετικό περίμενε κανείς.

Δεν θα είναι το ίδιο γι’ αυτούς όμως, όταν μιλήσουν οι απλοί συνάδελφοι γεωτεχνικοί, που θα χάσουν τις δουλειές τους, που μαστίζονται από την ανεργία, ιδιαίτερα οι νέοι απόφοιτοι που βλέπουν ότι παρά τους κόπους τους, το πτυχίο τους είναι άχρηστο. Αυτούς τους γεωτεχνικούς καλούμε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις σημερινές πλειοψηφίες στο ΓΕΩΤΕΕ, να πεισμώσουν και αγωνιστικά να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση αφενός να βάλουμε φραγμό στην βάρβαρη και άγρια επίθεση στη ζωή μας και αφετέρου στην προοπτική μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, η οποία, θα εστιάζει στην ολόπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, θα κατοχυρώνει στην πράξη το αντικείμενο της δουλειάς τους σε όφελος του λαού και θα λύνει οριστικά (για πάντα) το πρόβλημα της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: