Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Όλυμπος και Μετέωρα μέσα από μια ψηφιακή ξενάγηση

Στα σκαριά βρίσκονται δύο ψηφιακά «πλανητάρια». Το ένα με έδρα την Καλαμπάκα θα προσφέρει μια μοναδική ξενάγηση στα Μετέωρα και στη μοναστηριακή κοινωνία. Επιπλέον ένα αντίστοιχο «πλανητάριο» στην Ελασσόνα θα προβάλει ξεχωριστές πτυχές από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο.

Και τα δύο θα πραγματοποιηθούν χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ψηφιακή σύγκλιση. Το συνολικό ποσό για τα δύο προγράμματα είναι 800.000 ευρώ.

Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στην πόλη της Ελασσόνας έχει εξασφαλιστεί ο χώρος που θα φιλοξενήσει το πλανητάριο που αφορά τον Όλυμπο.



Το πρόγραμμα έχει στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία του Ολύμπου και τη σύνδεσή του με τους μύθους των αρχαίων θεών αλλά και την ξενάγησή τους μέσα από εικονικές πλατφόρμες περιήγησης, που θα παρέχουν τη δυνατότητα προσέγγισης για όλους, ακόμη και στα πλέον δυσπρόσιτα μέρη.



Παρόμοια εξάλλου θα είναι η ξενάγηση και στον κόσμο των Μετεώρων ενώ οι επισκέπτες θα ενημερώνονται παράλληλα και για όλα τα άλλα πολιτιστικά, θρησκευτικά και περιβαλλοντικά μνημεία. Για τον σκοπό αυτό ειδικές αίθουσες διαδραστικής περιήγησης, χώροι απεικόνισης εικονικής πραγματικότητας και λοιπές υποστηρικτικές υποδομές θα περιλαμβάνονται σε κάθε «πλανητάριο», όπου θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης τρισδιάστατων προβολών βίντεο, ενημέρωσης και διάδρασης με τις ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές ανάδειξης και τέλος της άμεσης προσαρμογής του υλικού ανάλογα με τη γλώσσα των επισκεπτών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: