Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η αρχή του τέλους των φοινικοειδών στο Βόλο;

Άμεση λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με γεωπόνο
 




Το καταστρεπτικό έντομο για τα φοινικοειδή, Rhynchophorus ferrugineus, ενδεχομένως έχει κάνει την εμφάνιση του στην πόλη του Βόλου, αρχικά στην περιοχή των «Αστεριών» και προσφάτως στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή «Κύματα».
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα ξήρανσης που παρουσιάζουν τα προσβεβλημένα δέντρα φοινίκων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο έντομο.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» ο Νικόλαος Ηλ. Λεφούσης γεωπόνος - Αρχιτέκτονας τοπίου, «πιθανή επιβεβαίωση της παρουσίας του συγκεκριμένου εντόμου, χωρίς τη λήψη άμεσων μέτρων, θα σημαίνει την αρχή της προοδευτικής καταστροφής όλων των φοινικοειδών που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης και πέριξ αυτής. Για την επιβεβαίωση αλλά και την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να προληφθεί η οποιαδήποτε καταστρεπτική συνέπεια αυτού του εντόμου απαιτείται η ενεργοποίηση των υπευθύνων της πόλης, με πρώτο απ' όλους το Δήμο Βόλου».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου Κρήτης το έντομο Rhynchophorus ferrugineus εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2005 στην περιοχή της Χερσονήσου της Κρήτης και η απουσία, για δυο έτη, μέτρων αντιμετώπισης οδήγησε στην ανεξέλεγκτη διασπορά του σε όλο το νησί και τις ολοκληρωτικές καταστρεπτικές συνέπειες για τα φοινικοειδή.

Οι απτές συνέπειες της δράσης του εντόμου στο νησί της Κρήτης, οφείλει να ενεργοποιήσει όλους τους φορείς της περιοχής ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης.
Όπως αναφέρει ο κ. Λεφούσης, «η άμεση λήψη μέτρων είναι επιβεβλημένη. Οποιαδήποτε αργοπορημένη αντίδραση των φορέων μπορεί να αποβεί μοιραία για τα φοινικοειδή που έχουν παρουσία εντός της πόλης για πολλές δεκαετίες και ορισμένα ίσως και αιώνα. Σημειώνουμε το ιδιαίτερο "χρώμα" που δίνουν οι φοίνικες επί δεκαετίες τώρα στην παραλία του Βόλου, όπως επίσης και οι μεμονωμένοι φοίνικες - μνημεία της φύσης, που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού. Περίπτωση καταστροφής αυτών των δένδρων θα επιφέρει στην πόλη πλήγμα στην εμφάνιση και την εικόνα της. Η καταστροφή θα είναι και οικονομική και αισθητική».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: