Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Σε επαγγελματίες κτηνοτρόφους οι βοσκότοποι

Σαφείς οδηγίες έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη μοιρασιά των επιλέξιμων στρεμμάτων ανά νομό.
Οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην
 ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Όσοι έχουν δηλώσει βοσκήσιμες γαίες δυστυχώς δεν εμπίπτουν.Οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Όσοι έχουν δηλώσει βοσκήσιμες γαίες δυστυχώς δεν εμπίπτουν.
Οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, σε σχέση με τις δηλώσεις της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, εφόσον αυτά τα δικαιώματα απορρέουν από τις εκτάσεις γης που είχαν δηλωθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια ως βοσκήσιμες γαίες.

Την καθησυχαστική αυτή δήλωση έκανε η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δήμητρα Χαλικιά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν θα ισχύσει το ίδιο και για όσους έχουν δηλώσει ως βοσκήσιμες γαίες, εκτάσεις που είναι σε αναδασωτέες περιοχές, καθώς και όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και διαμένουν σε άλλη διεύθυνση από αυτή που δηλώνουν για έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να λάβουν εξισωτική αποζημίωση.

Από τη Βόρεια Ελλάδα όπου και βρέθηκε από τις 27 έως τις 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο ενημερωτικής περιοδείας για το «Σχέδιο Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών», η κυρία Χαλικιά προσπάθησε να ηρεμήσει τους ανήσυχους κτηνοτρόφους, μέσα από την ορθή ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων, σχετικά με τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά την έγκριση από την Ε.Ε. των νέων εκτάσεων επιλέξιμων βοσκότοπων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συναντήσεις έγιναν με τους υπαλλήλους των περιφερειακών ενοτήτων (ΔΑΟΚ) και τους εκπροσώπους των τοπικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. «Πριν από τις δηλώσεις της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα τα οποία σε κάποιες περιοχές είναι πραγματικά και σε κάποιες πλασματικά, σε σχέση με τα δικαιώματα που απορρέουν αναφορικά με τις γαίες που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη ως βοσκήσιμες γαίες», ανέφερε η κ. Χαλικιά, διευκρινίζοντας ότι «η χώρα μας πέρυσι τον Αύγουστο έφτιαξε ένα σχέδιο δράσης το οποίο υπέβαλλε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον αριθμό και το ποσοστό, κατ’ επέκταση, των βοσκήσιμων γαιών, που υπήρχαν στο σύνολο της χώρας.

Το αποτέλεσμα του Σχεδίου Δράσης

Με αυτό το σχέδιο δράσης, που έγινε και με επιτόπιους ελέγχους και με φωτοερμηνεία και τηλεπισκόπηση χαρτών, υπήρξε μείωση των εκτάσεων που δηλώναμε, ως βοσκήσιμες γαίες, η οποία έφτασε σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, 34,7% στο σύνολο της επικράτειας. Αυτό δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και αγωνία σε πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι σκέφτονται ότι δεν θα έχουν τις απαιτούμενες γαίες για να δηλωθούν στην ενιαία ενίσχυση του 2013 και έτσι θα πέσει το εισόδημά τους».



Περαιτέρω η αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έσπευσε να πει ότι «οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Όσοι έχουν δηλώσει βοσκήσιμες γαίες οι οποίες υπάρχουν σήμερα σε αναδασωτέες περιοχές και κυρίως στον Έβρο, δυστυχώς δεν εμπίπτουν, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε και θα το επεξεργαστούμε».

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες

Σε επιστολή, εν τω μεταξύ, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων κ. Μπαλτογιάννης, σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν σύμφωνα με τις κατανομές των δημοτικών βοσκότοπων να κατανέμονται στους παραγωγούς εκτάσεις οι οποίες ενεργοποιούν δικαιώματα ούτε σε ποσοστό 20%!

Προσθέτει, ακόμη, ότι με δεδομένο ότι η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων βρίσκεται στην αρχή και εν όψει της αλλαγής της ΚΑΠ, πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να ενεργοποιούνται δικαιώματα όπως μέχρι σήμερα και παράλληλα να επανεξετασθούν όλες οι εκτάσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν σαν δάσος αν πράγματι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται.



Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει, «το πρόβλημα το οποίο θα δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα θα είναι τεράστιο και ειδικά στην περιοχή μας η οποία είναι ολόκληρη ορεινή και ημιορεινή και καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της από ορεινούς όγκους θα είναι τεράστιο και θα οδηγήσει σε αφανισμό τους παραγωγούς».

Εάν δεν χρησιμοποιούνται οι γαίες κινδυνεύουν να γίνουν δάσος
Τον κίνδυνο να χαθούν κι άλλες βοσκήσιμες γαίες για αντικειμενικούς λόγους και όχι λόγω των χαρτών, επισημαίνει η κυρία Χαλικιά, με δεδομένες και τις αποφάσεις για την καινούρια ΚΑΠ: «Η χώρα έπρεπε να είχε παλέψει την τροποποίηση του ορισμού του βοσκότοπου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ακόμα και να εντάξουμε για ενίσχυση τους παραδοσιακούς βοσκότοπους, όπως τους εννοεί η κάθε χώρα, το θέμα είναι εάν βόσκονται. Εάν δεν βόσκονται, στην πενταετία θα έχουν γίνει δάσος». Όπως εξήγησε «Πρέπει να θέσουμε ως προϋπόθεση στους κτηνοτρόφους ότι για να λάβουν ενίσχυση είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον βοσκότοπο. Να πηγαίνουν εκεί με τα ζώα τους δηλαδή, όχι απλά να δηλώνουν τις εκτάσεις. Αν γινόταν αυτό, δεν θα είχαμε και τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις ακριβές ζωοτροφές».

Για την εξισωτική θα υπάρξει έλλειψη επιλέξιμων εκτάσεων

Την επίσπευση της καταχώρισης των δηλώσεων ΟΣΔΕ ζήτησε από τις ΕΑΣ η κυρία Χαλκιά, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην πληρωμή του «τσεκ» για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μιλώντας στην Agrenda, εξήγησε τι συνέβη φέτος με το Σχέδιο Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών:

Έγινε οριζόντια μείωση στους επιλέξιμους βοσκότοπους;

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης προκάλεσε κατά μέσο όρο 34,7% μείωση στις δηλούμενες βοσκήσιμες γαίες της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλες τις περιοχές ήταν το ίδιο ποσοστό.

Άδικα δηλαδή διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι που δεν τους φτάνουν τα στρέμματα για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων;
Επειδή υπήρξανε όλες αυτές οι ανησυχίες, υπολογίσαμε πόσα στρέμματα χρειάζεται ο κάθε νομός και τα κατανείμαμε ανά διαμέρισμα και παραγωγό. Είδαμε ότι σε όλους τους νομούς δεν υπάρχει θέμα ενεργοποίησης δικαιωμάτων. Υπάρχει περίσσεια στρεμμάτων στους νομούς. Φτιάξαμε νέους χάρτες, τους στείλαμε στις ΕΑΣ και στους δήμους που παραχωρούνε τα στρέμματα και τους ζητήσαμε κατά προτεραιότητα να καλύπτουνε τα δικαιώματα των κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφων. Κανένας επαγγελματίας γεωργός δεν έχει πρόβλημα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Πώς προέκυψε το πρόβλημα;
Τα διαθέσιμα στρέμματα φτάνουν για τα δικαιώματα που χρειάζονται ενεργοποίηση. Από κει και πέρα, οι γαίες που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ δεν είναι μόνο οι επιλέξιμες. Μπορεί κάποιος βοσκός να χρησιμοποιεί 1000 στρέμματα αλλά να μην είναι στα επιλέξιμα ή να μην έχει τόσα δικαιώματα. Επίσης, πολλοί δήλωσαν φέτος παραπάνω, γιατί ακούν φήμες ότι έτσι θα κατοχυρώσουν δικαιώματα για τη νέα ΚΑΠ!

Πώς θα το λύσετε;
Οι συσκέψεις μας έγιναν με τις κατά τόπους ΕΑΣ και τους δήμους για να ξαναδούμε τα υπόβαθρα και τους χάρτες από την αρχή. Απώτερος στόχος είναι να πάρουμε κανονικά την προκαταβολή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο. Κι αυτό γιατί παρατηρείται το φαινόμενο οι παραγωγοί να αρνούνται να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ ακόμα και τώρα. Ουσιαστικά ζητάμε από παραγωγούς και Ενώσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμπλήρωσης του ΟΣΔΕ.

Θα μείνουν κάποιοι απ’ έξω;

Εμείς σαν χώρα πρέπει να βρούμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη τις βοσκήσιμες γαίες. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και, εφόσον μείνουν επιλέξιμες γαίες, θα πάνε σε αυτούς που τις ζήτησαν για την εξισωτική αποζημίωση. Τα δικαιώματα τα ενεργοποιούν όλοι, εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι η εξισωτική. Γι’ αυτό πελαγώσανε και οι δήμοι και οι ΕΑΣ.

Έλεγχος στην Ξάνθη
Μόνο στην Ξάνθη υπάρχει πρόβλημα επάρκειας των επιλέξιμων εκτάσεων, σύμφωνα με την κυρία Χαλικιά, η οποία διευκρίνισε ότι «θα προχωρήσουμε σε επιτόπιο έλεγχο 100% όλων των εκτάσεων του νομού και θα λύσουμε το θέμα με τους όμορους νομούς».

Στις υπόλοιπες περιοχές, οι υπηρεσίες έχουν ήδη τις σχετικές εντολές από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εξάλλου, με το συγκεκριμένο έργο έχει επιφορτιστεί η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, η οποία θα μείνει μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της.
 
Αλεξανδρής Πέτρος www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: