Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ως 15 Σεπτέμβρη οι δηλώσεις του Ε9 για αγροτεμάχια

Αντίστροφη μέτρηση για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με χιλιάδες αγρότες να καλούνται να δηλώσουν για το έτος 2013 αγροτεμάχια, σταυλικές εγκαταστάσεις, γεωργικά κτίσματα και βοσκοτόπια.
Με βάση την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη καθορίστηκε για το οικονομικό έτος 2013 ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων.
Όπως έχει ξαναγράψει το Agronews, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να καταγράψει μέχρι και τις αδήλωτες εκτάσεις που υπολογίζονται σε 15 εκατ. στρέμματα.
Να σημειωθεί ότι υπόχρεοι για την υποβολή της είναι οι πολίτες που έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, οι οποίοι οφείλουν να την καταθέσουν στην Εφορία ηλεκτρονικά ως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρεται ρητά στην απόφαση, «η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet».
Η μοναδική περίπτωση που δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ είναι όταν ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.
 
Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ως την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, δηλαδή τη 15η Σεπτεμβρίου, σε δύο αντίτυπα, σε έντυπα που παρέχονται δωρεάν από το Ελληνικό Δημόσιο.
Υπογράφεται δε από όλους τους κληρονόμους ή οποιονδήποτε εξ αυτών ή από πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, όταν η δήλωση υποβάλλεται από πληρεξούσιο, συνοδεύεται από τα αποδεικτικά έγγραφα της πληρεξουσιότητας.
Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 εισάγονται τα ακόλουθα:
1.ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
2. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.
3. η επιφάνεια των κατοικιών - μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.
4.το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου.
Στις «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφονται τα εξής:
-Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.
-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφονται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
-Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012 αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.
Τέλος, σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.
Τσατσάκης Γιάννης --- www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: