Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ενισχύει με 400 πτυχιούχους την αγροτική έρευνα ο Τσαυτάρης

Τις προσλήψεις 100 ερευνητών και 300 μεταδιδακτορικών συνεργατών στο ΥπΑΑΤ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, κατά την παρουσίαση του νέου Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριου Ιατρίδη.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο υπουργός, υπογράφηκε και από το Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την πρόσληψη ερευνητών στον ΕΛΓΟ Δήμητρα. «Αυτό δίνει το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 56 ερευνητών το 2013 και ακόμη 44 στις αρχές του 2014», ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης. Οι ερευνητές που θα προσληφθούν θα υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Πέραν αυτών θα προκηρυχθούν θέσεις για την πρόσληψη 150 ατόμων που κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους. Όπως επισήμανε ο υπουργός «τα συγκεκριμένα άτομα θα καταθέσουν την πρότασή τους για τη δημιουργία ενός project (μελέτη) και θα έχουν τη δυνατότητα ο καθένας να έχει μέσα στο project τους ακόμη 150 ερευνητές κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων. Θα ασχοληθούν με θέματα κυρίως εφαρμοσμένης έρευνας».

«Στο υπουργείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες και τις δράσεις μας στη σύνδεση ή αλλιώς στη συνέργεια, στη σύμπραξη όλων των διαφορετικών τομέων από την έρευνα και τη καινοτομία έως το σπόρο και τη γεωργία, και από εκεί στη βιομηχανία μεταποίησης, στη διακίνηση και εμπορία μέχρι τον καταναλωτή». Πάντως ο κ. Τσαυτάρης παραδέχτηκε ότι έχει υποβαθμιστεί η αγροτική έρευνα στη χώρα μας. «Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έτυχε υποστήριξης από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Ο αγροτικός τομέας δεν θα τα καταφέρει να αναπτυχθεί αν δεν κάνει χρήση της επιστήμης και της καινοτομίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων μας, όπως και να καταφέρουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας», τόνισε.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη εγκριθεί για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα κονδύλι, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών. «Πιστεύω ακόμη ότι αν αξιοποιηθούν σωστά κάποιοι πόροι του ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως τα ανταποδοτικά τέλη από τον Οργανισμό Κρέατος και Γάλακτος, τότε θα μπορούν να τρέξουν τέσσερα μεγάλα προγράμματα βελτίωσης των παραδοσιακών φυλών ζώων», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρχει αναλυτικότερη ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σε νεότερη συνάντηση με δημοσιογράφους, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

www.agronews.gr
Δημοσίευση σχολίου