Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες που θα δηλώσουν στο Ε9 τα αγροτεμάχια και τα αγροτικά τους κτίσματα

Αρχές Οκτωβρίου η εξόφληση της εξισωτικής και μέσα στον Σεπτέμβρη η 2η δόση της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου σύμφωνα με τον Υπουργό ΑΑΤ

Χιλιάδες αγρότες καλούνται να δηλώσουν για το έτος 2013 τα αγροτεμάχια, τις σταυλικές εγκαταστάσεις τους, τα γεωργικά τους κτίσματα και τα βοσκοτόπια τους στο έντυπο Ε9. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 λήγει, για τα φυσικά πρόσωπα, τη 15η Σεπτεμβρίου 2013 και, για τα νομικά πρόσωπα, την 30ή Νοεμβρίου 2013. Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες φορολογουμένων που θα τους απασχολήσει το έντυπο Ε9. Η πρώτη είναι όσοι είχαν κάποια μεταβολή στα ακίνητά τους μέσα στο 2012 (αγορά, πώληση κλπ). Η δεύτερη και μεγαλύτερη, είναι όσοι έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου, ανεξάρτητα αν για τα ακίνητα αυτά έγινε κάποια μεταβολή ή όχι. Τέσσερα νέα στοιχεία για κάθε αγροτεμάχιο, αγρό, βοσκότοπο ή άλλη έκταση γης εκτός σχεδίου πόλεως, που κατέχουν, πρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 το οποίο καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.
Τα στοιχεία αυτά είναι:
  1. Ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
  2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο (σταύλος ή αγροτεμάχιο) την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται (αναφέρεται και σε αγροτεμάχια που έχουν γεώτρηση).
  3. Η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών, αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτηρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου καθώς και το σύνολο της επιφανείας τους.
  4. Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης ή του οικοπέδου.
Αυτά τα στοιχεία πρέπει να δηλωθούν και για κάθε κτίσμα και οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως το οποίο θα αναγραφεί στο Ε9 του 2013 λόγω μεταβολής στην περιουσιακή κατάσταση κατά τη διάρκεια του 2012.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το φετινό Ε9 αφορά περίπου 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Να θυμίσουμε ότι το έντυπο θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να επιβληθεί το 2014.
Πάντως οι πολλαπλές καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος του 2012, φέρνει την ηγεσία του υπουργείου αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που συναντούν πολίτες και λογιστές για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν έγκαιρα και σωστά τις δηλώσεις Ε9 μέσα σε ένα μόλις δεκαήμερο από σήμερα.
Από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζεται με έμφαση ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Όμως επειδή είναι πάρα πολλοί οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Ε9, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στη χειρότερη περίπτωση θα υπάρξει κάποια χρονική ανοχή. Στο τραπέζι των συζητήσεων όμως βρίσκεται και το σχέδιο παράτασης που προτείνουν φοροτεχνικοί και το οποίο προβλέπει ότι η συμπλήρωση του εντύπου Ε9 θα μπορεί φέτος να γίνει σε δύο φάσεις, δηλαδή να γίνει πρώτα η καταχώρηση των στοιχείων για αγοροπωλησίες αστικών ακίνητων (κατοικίες ή άλλα κτίσματα) μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να δηλωθούν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
Δημοσίευση σχολίου