Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Αλώβητα μένουν τα ελληνικά καπνά από τις αλλαγές των ευρωβουλευτών

Πέρασε τελικά από τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νέα Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού, στο Στρασβούργο, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.

Η σχετική διαδικασία είχε αναβληθεί νωρίτερα το Σεπτέμβριο, μετά από έντονο παρασκήνιο, σε μια προσπάθεια πιο ομαλής αναθεώρησης της κοινοτικής οδηγίας και περιορισμού των επιπτώσεων στον κλάδο.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των προσθέτων και των αρωματικών ουσιών (σ.σ. όχι των αρωματικών ποικιλιών καπνού), δίνοντας όμως στην περίπτωση της μενθόλης ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής 5 ετών για τα κράτη και τις βιομηχανίες. Οι περιορισμοί στις χημικές ουσίες των τσιγάρων σημαίνει ότι θα συνεχίσει η προτίμηση των μεταποιητών για τις ελληνικές αρωματικές ποικιλίες (burley και ανατολικού τύπου).

Επίσης, η εξαίρεση της ζάχαρης από τον κατάλογο των πρόσθετων ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία απομακρύνει την απειλή για τη μεταποίηση και την παραγωγή των ελληνικών καπνών. Σημαντικό κέρδος, για την ελληνική καπνοβιομηχανία είναι η απόρριψη της πρότασης για απαγόρευση των τσιγάρων slim.

Επίσης, πρόσθετα που κρίνονται απαραίτητα κατά τη διαδικασία παραγωγής τσιγάρων ή καπνού για στριφτά, όπως η ζάχαρη, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται, όπως και άλλες ουσίες που αναφέρονται ρητά σε καθορισμένες συγκεντρώσεις. Για να αποκτήσουν οι καπνοβιομηχανίες άδεια για μια πρόσθετη ύλη, θα πρέπει να κάνουν σχετική αίτηση στην Κομισιόν.

Επιπλέον, τα προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία θα καλύπτουν το 65% -και όχι το 75%, όπως είχε προταθεί αρχικά- του πακέτου. Βεβαίως, και το ποσοστό είναι υψηλό δεδομένου ότι η παρούσα νομοθεσία προβλέπει οι προειδοποιήσεις να καλύπτουν το πακέτο κατά 30% από τη μια πλευρά και 40% από την άλλη.

Βέβαια, το βασικό πνεύμα της νέας αυστηρότερης Οδηγίας η οποία, υπενθυμίζεται, έχει ως σκοπό να καταστήσει τα τσιγάρα και τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού λιγότερο ελκυστικά ιδίως για τους νέους καταναλωτές, είναι παρών στις υπόλοιπες ρυθμίσεις.

Έτσι,  απαγορεύεται η αναγραφή στα πακέτα λέξεων/χαρακτηρισμών όπως «ελαφρύ», «ήπιο» και «χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα» καθώς θεωρούνται παραπλανητικά. Ακόμα, προς απαγόρευση βαίνουν τα -φθηνότερα- πακέτα με λιγότερα από 20 τσιγάρα. Τέλος, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια οι καπνοβιομηχανίες μάλλον βγήκαν κερδισμένες – ιδιαίτερα στην πολλά υποσχόμενη αγορά του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» (e-cigarette).

Και αυτό διότι απερρίφθη τελικά η πρόταση της Κομισιόν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να θεωρούνται ιατρικά προϊόντα, κάτι που θα οδηγούσε καταφανώς σε περιορισμό των πωλήσεων.

Mείωση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 30 εκατ. ευρώ

Η μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 30 εκατ. ευρώ, που είχε ως συνέπεια να εξαιρεθούν από την πληρωμή της περασμένης Τρίτης 14.000 «επιλαχόντες», δεν πέρασε από τους αγρότες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε εκ των υστέρων να ζητήσει βοήθεια από την Κομισιόν.

Με προφορική απάντησή της, η αρμόδια υπηρεσία των Βρυξελλών έδωσε έγκριση για συμπληρωματική πληρωμή, μέχρι να καλυφθούν και όσοι έμειναν εκτός πληρωμής, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πότε θα γίνει αυτό και οπωσδήποτε θα χρειαστεί πρώτα να δοθεί η γραπτή έγκριση

 

Ποιοι έμειναν εκτός πληρωμής

Όπως είπαν στην Agrenda πολλοί αναγνώστες, που τις προηγούμενες χρονιές έπαιρναν κανονικά εξισωτική, μπήκαν στους επιλαχόντες γιατί εμφανιζόταν υψηλό εξωγεωργικό εισόδημα στους κωδικούς τους: «Είμαι ανάμεσα στους 14.000 επιλαχόντες, μου είπαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί, αν και είμαι κατά 100% κτηνοτρόφος, εμφανίζεται εξωγεωργικό οικογενειακό εισόδημα από τη σύζυγό μου. Για την προκαταβολή του Ιουλίου μου είπαν ότι επεξεργάζονται το πώς και αν θα τη ζητήσουν πίσω από όσους απορριφθούν τελικώς», είπε ο Δημήτρης Λάσπας, γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοζάνης.

Επίσης, υπάρχουν παραγωγοί που έκαναν ενστάσεις τον Ιούνιο, δικαιώθηκαν και δεν βρίσκονται στις καταστάσεις πληρωμών και υπάρχουν περιπτώσεις μείωσης κατά 10%- 40% των ποσών που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών.

Δημοσίευση σχολίου