Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Τσαυτάρης: θα χρησιμοποιηθεί εξωτερικός αξιολογητής για το προσωπικό ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ Δήμητρα

Τσαυτάρης: Θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός διανομής φρούτων στα σχολεία, θα χρησιμοποιηθεί εξωτερικός αξιολογητής για το προσωπικό ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ Δήμητρα
Θα προκηρυχθεί ξανά ο διαγωνισμός για τη διανομή δωρεάν φρούτων στα σχολεία, ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/12/2013). Όσον αφορά τη διανομή ρυζιού σε απόρους θα γίνει διαγωνισμός ξανά αλλά αυτή τη φορά με εθνικούς πόρους. Για το αν υπάρχει ή όχι πλεονάζον προσωπικό σε ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ Δήμητρα, θα αποφασίσει εταιρεία που κάνει αξιολόγηση προσωπικού. Στο μεταξύ παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, από σχολεία της Ελευσίνας, η υλοποίηση του Μέτρου της επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί για πρώτη φορά το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων της Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μέσα στα σχολεία γάλα, επιδοτούμενο με περίπου 0,18 € ανά λίτρο, με χρήματα που προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους.

Σημειώνεται ότι το κοινοτικό αυτό μέτρο εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως στόχο:
  • την εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση γάλακτος και
  • την προώθηση του φρέσκου αγελαδινού παστεριωμένου γάλακτος με έμμεσο στόχο την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα.
Το πρόγραμμα στην Ελευσίνα υλοποιείται με την αρωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συμμαχία για την Ελλάδα», μέλος της οποίας είναι και ελληνική γαλακτοκομική εταιρεία, που αναδείχθηκε ανάδοχος μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, από το Δήμο, για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την έναρξη υλοποίησης του Μέτρου δήλωσε: «Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το ΥπΑΑΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους Φορείς για την υποστήριξη αυτής της τόσο σημαντικής δράσης. Τέλος, θέλω να επισημάνω πως σύντομα θα αξιοποιήσουμε και το έτερο μέτρο της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, καθώς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα μας, η υιοθέτηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής από τα παιδιά. Μάλιστα στο πλαίσιο και της νέας ΚΑΠ, τα δύο αυτά προγράμματα θα διευρυνθούν σημαντικά».

Εξωτερικός αξιολογητής για ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΟ Δήμητρα
Για το θέμα του εξωτερικού αξιολογητή ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Έχουμε τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου στο ΥπΑΑΤ, είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Θα παρθεί εξωτερικός αξιολογητής που θα αποφασίσει για το προσωπικό αυτών των Οργανισμών. Κάναμε μια σύμβαση εμείς με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αυτός που θα διαχειριστεί το κονδύλι, αυτός θα κάνει το διαγωνισμό και θα κληθούν οι εταιρείες που κάνουν αξιολόγηση προσωπικού να αξιολογήσουν τους τρεις φορείς. Αυτές θα βγάλουν εάν και κατά πόσον υπάρχει επιπλέον προσωπικό και πόσο είναι αυτό που μπορεί να απομακρυνθεί. Το λέω αυτό γιατί αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η αξιολόγηση. Άρα ούτε απολύσεις θα γίνουν, ούτε τίποτα. Αν η αξιολόγηση πει ότι αυτοί δεν έχουν προσωπικό και θέλουν κι άλλο, θα πάρουν κι άλλο. Αν η αξιολόγηση πει «ναι, εδώ περισσεύουν 12 άτομα και μπορεί αυτοί οι οδηγοί να πάνε να οδηγούν κάτι άλλο, αλλού, θα το δούμε». Πάντως σας γνωρίζω ότι, το ανέφερα μάλιστα και στη σύσκεψη αυτή, και ο ΕΛΓΑ χρειάστηκε να πάρει έκτακτο προσωπικό φέτος για να κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις εκτιμήσεις των ζημιών. Προσλαμβάνουμε αναγκαστικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα περίπου 80 άτομα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επίσης προσέλαβε έκτακτα προσωπικό και όπως έχω ήδη ανακοινώσει και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα πάρει 100 ερευνητές για να ενισχυθεί στο δυναμικό της έρευνας και να ξαναζωντανέψουν τα Ινστιτούτα».

Θα δοθεί ρύζι σε απόρους από εθνικούς πόρους
Όσον αφορά τη μη διανομή ρυζιού σε άπορες οικογένειες ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε:
«Έχουν τελειώσει όλοι οι διαγωνισμοί σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και ήδη όπως ξέρετε, μοιράζονται κι έχουν μοιραστεί και μεγάλες ποσότητες. Σε κάποια μάλιστα ολοκληρώθηκε η διανομή.
Και ο διαγωνισμός του ρυζιού είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία, έγκαιρα. Όπως προβλέπονταν και για τους υπόλοιπους. Όμως, όπως έγινε και για τους υπόλοιπους, είχαμε μια σειρά ενστάσεων, ασφαλιστικών μέτρων κτλ. και όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να εκδικαστούν σε μια εβδομάδα στο Δικαστήριο.
Σας θυμίζω ότι ο κανονισμός για τη διανομή λέει ότι όλα πρέπει να έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κι έτσι έγινε με όλα τα προϊόντα. Όμως για το ρύζι μόλις έγιναν αυτές οι ενστάσεις, μας είπε το Δικαστήριο ότι θα εκδικαστεί η ένσταση σε μια εβδομάδα. Ζητήσαμε λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρύζι παράταση 15 ημερών και μας την έδωσε μέχρι την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Σας θυμίζω ότι μετά απ’ αυτό κλείνει το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δε μπορεί να πάει ούτως ή άλλως πιο πέρα. Τι έγινε λοιπόν: Αντί να εκδικαστεί σε μια εβδομάδα και να βγει η απόφαση, μας ήρθε την Παρασκευή μια απόφαση που λέει ότι έχει προκύψει άλλο ένα θέμα στα ασφαλιστικά μέτρα και μετά προέκυψε κι άλλο θέμα, δηλαδή σταδιακά προστίθεντο θέματα τα οποία έπρεπε να εξεταστούν και ταυτόχρονα μας ήρθε εντολή από το Δικαστήριο «να μην υλοποιήσετε την τρέχουσα σύμβαση την οποία έχετε υπογράψει». Άρα, δηλαδή, μέχρις ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.
Όταν εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα μετά από 21 μέρες, είχε περάσει η 15η Οκτωβρίου και όταν ρωτήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση μας απαγόρευσε να κάνουμε την πληρωμή και έτσι ματαιώθηκε η προκήρυξη.
Όμως επειδή ακριβώς το ρύζι είναι ένα σημαντικό τρόφιμο κι επειδή ο κόσμος το περιμένει, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ρύζι σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη, με εθνικούς πόρους πλέον. Άρα λοιπόν, θα γίνει διαγωνισμός ξανά, με εθνικούς πόρους, πάλι ξεχωριστά για τις τρεις περιοχές. Έχουν βρεθεί οι πόροι για να γίνει. Είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ, για την κάθε μία ζώνη και θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνουμε σύντομα και έγκαιρα, προκειμένου να μοιραστεί και το ρύζι όπως περιμένει ο κόσμος».
 
Δημοσίευση σχολίου