Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Κηπευτικά και φρούτα μπαίνουν στο σύστημα ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ

Στους κερδισμένους του νέου συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ είναι οι αγρότες που ως τώρα δεν είχαν καθόλου δικαιώµατα επιδότησης. Κι είναι πολλοί στη χώρα µας όπως για παράδειγμα οι αµπελουργοί, οι παραγωγοί κηπευτικών, οι παραγωγοί φρούτων, οι πατατοπαραγωγοί και οι πτηνοτρόφοι. Όλοι αυτοί θα µπαίνουν στο καθεστώς της ενίσχυσης µε βάση την έκταση που εκµεταλλεύεται κάθε αγρότης.
 
 
Κερδισμένοι της νέας ΚΑΠ θα είναι επίσης όσοι αγρότες έχουν αυτή τη στιγµή δικαιώµατα µικρής αξίας.
Επίσης, κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν αυτή τη στιγµή δικαιώµατα µικρής αξίας. Τα δικαιώµατα επιδότησης της κτηνοτροφίας είναι κάπου στη µέση.

Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι χαµένοι του νέου συστήµατος κατανοµής των επιδοτήσεων, όπως θα ισχύσει από το 2015 και µετά, θα είναι όσοι αγρότες είχαν δικαιώµατα µεγάλης αξίας, που προέρχονται από παραγωγές της περιόδου αναφοράς 2000-2002 και τα οποία δόθηκαν µε το ιστορικό µοντέλο.

Σε αυτό συµφωνούν όλες οι αναλύσεις, που έχουν γίνει µέχρι τώρα χωρίς να δηµοσιοποιηθούν επίσηµα. Σύµφωνα µε τη συνοπτική εξέταση των επιπτώσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πραγµατοποίησε η ΕΑΣ Ιεράπετρας και επιβεβαιώνει τα δηµοσιεύµατα της Agrenda, χαµένοι θα είναι οι αγρότες που λαµβάνουν επιδοτήσεις για την παραγωγή σταφίδας, καπνού, βιοµηχανικής ντοµάτας, βάµβακος και ελαιολάδου (σε σχέση µε την περίοδο αναφοράς 2000-2002).

Όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα ζητήµατα της νέας ΚΑΠ, παραδέχονται ότι η µεγάλη αλλαγή είναι ουσιαστικά η ανακατανοµή των ενισχύσεων. Λαµβάνουν ως δεδοµένο πλέον ότι κάποια χρήµατα θα αλλάξουν χέρια και από και πέρα το παιχνίδι παίζεται στο πώς θα γίνει αυτή η ανακατανοµή µε την αγορά - κυρίως της γης και δευτερευόντως των αγροτικών προϊόντων - να έρχεται σε δεύτερο επίπεδο να προσµετρά απώλειες και κέρδη.

Το πόσο θα αλλάξει ο χάρτης των επιδοτήσεων, όπως αναφέρει και η ΕΑΣ Ιεράπετρας στην ανάλυσή της, θα εξαρτηθεί από το τι κριτήρια θα χρησιµοποιήσει το κράτος-µέλος για το εύρος της κάθε περιφέρειας, για την οποία θα οριστεί η βασική ενίσχυση. Αλλά και από το πόσες περιφέρειες θα έχει η χώρα µας.

Σε κάθε περίπτωση, κανένας δεν θεωρεί συµφέρουσα τη λύση η χώρα να θεωρηθεί ως ενιαία περιφέρεια. Από κει και πέρα για τη διαίρεση των στρεµµατικών δικαιωµάτων εκφράζονται όλων των ειδών οι απόψεις, όπως είναι ο χωρισµός των περιφερειών µε παρεµφερείς καλλιέργειες (π.χ. Κρήτη-Πελοπόννησος-Αιγαίο).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: