Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Λεπτομέρειες για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τρ. Πειραιώς. Από 1 έως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις

Λεπτομέρειες για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας της Τρ. Πειραιώς. Από 1 έως 15 Ιουνίου οι αιτήσεις
Απαντήσεις σχετικά με το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για Νέους», που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, δίνει στον ΑγροΤύπο, ο κ Γιώργος Κατσουράνης, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η νέα αυτή δράση. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε αποκλειστικά ο κ. Κατσουράνης, μας μιλάει για το πώς θα διασφαλίζεται η διάθεση της παραγωγής, από ποίους θα γίνεται η εκπαίδευση, ποια θα είναι η διάρκειά της, σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα, πως θα γίνει η αξιολόγηση, αλλά και πως θα πραγματοποιηθεί η δανειοδότηση των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με όσα μας τονίζει το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς οι τελικοί δικαιούχοι θα προκύψουν μετά την εκπαίδευση ενώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι αιτούντες θα περνούν και από διαδικασία συνεντεύξεων.
Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε., μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Κατσουράνης, στον ΑγροΤύπο:
  • Κ. Κατσουράνη, από πού έχουν προκύψει αυτά τα 5.000 στρέμματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα;

Είναι αγροτεμάχια τα οποία έχει εξασφαλίσει η Τράπεζα Πειραιώς. Τα αγροτεμάχια αυτά είναι σε όλη τη χώρα από τη Θράκη ως την Κρήτη. Επιδίωξή μας είναι να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εισέλθουν στο χώρο της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Θεωρούμε ότι η χώρα μέσα από την υπεύθυνη γεωργία μπορεί να κάνει την διαφορά. Έχουμε μοναδικά προϊόντα, μοναδικά εδάφη, καταπληκτικές κλιματολογικές συνθήκες και η συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να είναι.
 
  • Πως θα διασφαλίζεται την διάθεση της παραγωγής;

 
Για να το κάνουμε αυτό θα αξιοποιήσουμε κυρίως τη συμβολαιακή γεωργία που ως Όμιλος έχουμε ξεκινήσει να προωθούμε ενεργά. Θα τους εντάσσουμε λοιπόν σε συμβόλαια που μπορούμε να εξασφαλίσουμε με συγκεκριμένους μεταποιητές.
  • Ποιος θα κάνει την εκπαίδευση;

Η εκπαίδευση θα υλοποιηθεί από επιλεγμένους συνεργάτες του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε. και θα αποτελούνται από γεωπόνους και εξειδικευμένους συμβούλους. 
  • Σε ποιους απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα; Σε ανέργους ή όχι; Πως θα γίνει η αξιολόγηση;

Το πρόγραμμα αφορά νέους έως 35 ετών που είναι ήδη αγρότες ή επιθυμούν να εισέλθουν στον αγροτικό χώρο. Ανήκουν σε οικονομικά ευαίσθητες ομάδες χωρίς όμως να είναι απαραίτητα άνεργοι. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν από 1η Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Αυτά που θα τους ζητάμε ως δικαιολογητικά θα μπορούν να τα συγκεντρώσουν πολύ εύκολα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια θα κάνουμε την επιλογή και την αξιολόγηση, η οποία θα γίνει από συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει με βάση τα κριτήρια που θα έχουν τεθεί και με βάση τη βαθμολογία και τα μόρια αλλά και με συνεντεύξεις που θα γίνουν, να καταλήξει στους δικαιούχους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Αυγούστου και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Αυτό που θέλω να τονίσουμε είναι ότι το πρόγραμμα έχει ένα βασικό στόχο. Ο στόχος είναι να αναπτύξουμε βιώσιμη αγροτική επιχειρηματικότητα και όλο αυτό να το πετύχουμε υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας με σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Μέχρι πότε θα διαρκέσει η εκπαίδευση; Θα γίνει συνολικά σε όλη την χώρα ή σε διαφορετικές χρονικές στιγμές;

Η εκπαίδευση θα γίνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και αυτό γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή σύνθεση εισηγητών, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθούν. Η εκπαίδευση θα έχει διάρκεια 80 ωρών. Θα υπάρχει ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο θα περιέχει όλες τις γνώσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει πετυχημένα κάποιος την αγροτική του εκμετάλλευση. Με βάση την επίδοσή τους θα επιλεγούν και οι τελικοί δικαιούχοι. Φαντασθείτε να έρθει κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να ασχοληθεί με αυτά που του ζητάμε και το διαπιστώνει κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης. Αυτός ο άνθρωπος φυσικά και δεν θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα νέων αγροτών επιχειρηματιών οι οποίοι θα αποτελούν διαφήμιση των σωστών καλλιεργητικών πρακτικών στη χώρα μας και θα είναι οι πρέσβεις που θα καταφέρουν να αλλάξουν το μοντέλο που μέχρι τώρα σκεφτόταν κάποιος ότι μπορεί να γίνει αγρότης και να αποδώσει επιχειρηματικά.
  • Πως θα γίνεται η δανειοδότηση των δικαιούχων μέσα στο πρόγραμμα;

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, όσοι τελικώς επιλεγούν θα υποστηριχθούν ώστε να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Με βάση αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθούν από ειδικό δάνειο το οποίο θα σχεδιαστεί από την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να καλύψει όλα τα πρώτα κόστη. Για παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης, την προμήθεια των αγροεφοδίων τουλάχιστον για τα τρία πρώτα έτη της καλλιέργειας κ.λπ. Θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Τα δάνεια θα δοθούν με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο. Το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να δημιουργηθεί από τους συμμετέχοντες με την βοήθεια και την συνδρομή συμβούλου από το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη Α.Ε.
  • Θα υπάρχει ανώτατο όριο στα δάνεια;

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία θα ληφθεί με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχουμε να μοιράσουμε 500 στρέμματα σε μια περιοχή και σε αυτή την περιοχή κάνουν αιτήσεις 50 άνθρωποι. Αν τους διαλέγαμε και τους 50 θα έπαιρναν από 10 στρέμματα ο καθένας. Σε αυτή την περίπτωση καταρχάς θα έπρεπε να δούμε αν η καλλιέργεια η οποία θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περιοχή, είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί σε 10 στρέμματα. Αν λοιπόν προκύψει ότι η καλλιέργεια δεν μπορεί να γίνει σε 10 στρέμματα τότε δεν μπορούμε να την δώσουμε σε 50 ανθρώπους. Θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι η κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από την καλλιέργεια που θα επιλεγεί. Η επιλογή της καλλιέργειας και οι καλλιεργητικές πρακτικές θα γίνει σε συνεργασία με τους τελικούς δικαιούχους.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr http://www.agrotypos.gr
 

«Καπέλο» 20% στην εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για τα νεαρά αιγοπρόβατα

Προσαυξημένη κατά 20% θα είναι φέτος η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για τους κτηνοτρόφους που έχουν στην κατοχή τους θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του ενός έτους ώστε να θεωρούνται ασφαλισμένα και να καλύπτονται και όλα τα κάτω του έτους νεαρά ζώα. Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής στον ΕΛΓΑ.
Κατά 20% υψηλότερη θα είναι φέτος η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για τους κτηνοτρόφους που έχουν στην κατοχή τους θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του ενός έτους ώστε να καλύπτονται και όλα τα νεαρά ζώα.Κατά 20% υψηλότερη θα είναι φέτος η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για τους κτηνοτρόφους που έχουν στην κατοχή τους θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του ενός έτους ώστε να καλύπτονται και όλα τα νεαρά ζώα.
Πιο αναλυτικά, η απόφαση που συνυπογράφουν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υποβολής της ετήσιας ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής καθώς και τους τρόπους καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, υποβάλλεται υποχρεωτικά από όλους όσους ασκούν αγροτική δραστηριότητα, μαζί με την Ενιαία Αίτηση για το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης και τα λοιπά καθεστώτα στήριξης στα πλαίσια των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 73/2009 και αριθμ. 1405/2006 του Συμβουλίου.

Για το ζωικό κεφάλαιο, ως «αξία» ορίζεται το ποσό (ευρώ) ανά είδος ή κατηγορία, όπως αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των τιμών αποζημίωσης του ΕΛ.Γ.Α., της περιόδου που αναγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσης. Ειδικότερα, στην ασφαλιζόμενη αξία των θήλεων αιγοπροβάτων, άνω του έτους, γίνεται προσαύξηση κατά 20% της ασφαλιστικής τους εισφοράς ώστε να θεωρούνται ασφαλισμένα και να καλύπτονται και όλα τα κάτω του έτους, νεαρά ζώα, που κατέχει ο κτηνοτρόφος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής είναι μια δήλωση , που υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο παραγωγός δηλώνει το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των προϊόντων που καλλιεργεί , ανεξάρτητα αν παίρνει ή όχι επιδότηση για αυτά. Αντίστοιχα , αν κάποιος είναι κτηνοτρόφος δηλώνει το σύνολο των ζώων που εκτρέφει.

Ο χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής είναι αυτός που καθορίζεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης της παραγράφου 1. Η ετήσια Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής υποβάλλεται από τις 15 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαΐου. Οι παραγωγοί που για οποιοδήποτε λόγο δεν δύνανται να υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, υποβάλλουν προσωρινά τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής στον ΕΛ.Γ.Α. Η δήλωση της περίπτωσης αυτής υποβάλλεται από τους παραγωγούς μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας κάθε καλλιέργειας ή εκτροφής, με τους παρακάτω συντελεστές, ως εξής:

• τέσσερα τοις εκατό (4%) για τη φυτική παραγωγή και προκειμένου για την ελιά με συντελεστή ενάμιση τοις εκατό (1,5%)

• μισό τοις εκατό (0,5%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής που παράγεται στο σύνολό της και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», όπως αυτό ορίζεται στους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.

• μηδέν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας του ζωικού κεφαλαίου.

Οι αιτήσεις Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής κατατίθενται από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Μαΐου.

 
Αλεξανδρής Πέτρος -  http://www.agronews.gr

«Δίκαια κριτήρια για τη διανομή εκτάσεων της Κάρλας»

Ζητούν με παρέμβασή τους προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό οι κτηνοτρόφοι της Αγιάς.
Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να σας θυμίσουμε κάποια ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την διανομή των εκτάσεων της τέως λίμνης Κάρλας.

Το 1954 όπου και είχαμε την πρώτη διανομή των εκτάσεων και μάλιστα οριστική, διότι μοιράστηκαν και τίτλοι, θεωρήθηκε τότε ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση και έτσι αποφασίσθηκε η διανομή να γίνει μόνο για τους ακτήμονες με το σκεπτικό να στηριχθούν διότι το είχαν περισσότερο ανάγκη.

Στην συνέχεια όμως αρκετοί από τους ακτήμονες δικαιούχους πούλησαν τις εκτάσεις, εφόσον είχαν και τίτλους και ξαναμπήκαν στο παιχνίδι της μοιρασιάς εξαρχής ως ακτήμονες.

Μετά το 1954 και μέχρι το 1975 είχαμε διανομή εκτάσεων και πάλι σε μη κτηνοτρόφους .

Το 1975 με το κίνημα των ακτημόνων στην Κάρλα οι εκτάσεις που διανεμήθηκαν ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες κατά περίπτωση και ο κάθε ακτήμονας δικαιούται με τα τότε κριτήρια περίπου 50 στρέμματα. Για τους κτηνοτρόφους τότε δόθηκαν ως αναλογία περίπου από 10 έως 15 στρέμματα ανάλογα την περίπτωση.

Το 1991 ο τότε Υπουργός Γεωργίας και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας αντιλήφθηκαν ότι το μέλλον πρέπει να στραφεί στην κτηνοτροφία και θεώρησαν τους κτηνοτρόφους ακτήμονες έτσι ώστε να έχουν και αυτοί δικαίωμα στην διανομή των εκτάσεων.

Το 1998 ο τότε Νομάρχης Λάρισας έβαλε σε εφαρμογή ένα δικό του σχέδιο που έριχνε την ευθύνη της διανομής στον κάθε σύλλογο ακτημόνων ξεχωριστά και η διανομή θα γινόταν με τα κριτήρια που θα έβαζε ο ίδιος ο σύλλογος. Με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μείνουν έξω από την διανομή.

Όλα αυτά τα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Λάρισας είμαστε απλοί θεατές στην όλη διαδικασία και διαμαρτυρόμαστε για την μη δίκαιη κατανομή των εκτάσεων της λίμνης Κάρλας χωρίς αποτέλεσμα.

Φτάνουμε λοιπόν στις μέρες μας όπου θα ξαναγίνει η διανομή των εκτάσεων και οι κτηνοτρόφοι από ότι φαίνεται θα μείνουν και πάλι έξω από την διανομή, διότι δεν θεωρούνται καλλιεργητές. Πώς να είμαστε όμως καλλιεργητές με τα 5-10 στρέμματα που μας μοιράσανε τότε όπου δεν συνέφερε να καλλιεργήσουμε.

Το αίτημα μας είναι το εξής:

Να δείτε προσεχτικά από την αρχή το όλο θέμα και να βάλετε διαφορετικά και πιο δίκαια κριτήρια, διότι αφορά την κτηνοτροφία και όπως πιστεύουμε να γνωρίζετε στην περιοχή μας έχουμε έλλειψη εκτάσεων (βοσκοτόπια) τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και κατ επέκταση την καταβολή των ενισχύσεων που λαμβάνουμε.

Κύριε Περιφερειάρχη,

οι αποφάσεις που θα πάρετε θα κριθούν από την ιστορία για την επιβίωση και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου, αν και εσείς μας αποκλείσετε από την διανομή η οποία σημειωτέων θα ισχύσει για 3 χρόνια τότε θα αναγκαστούμε πολλοί από εμάς να εγκαταλείψουμε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου πουλώντας τα ζώα μας , έτσι ώστε να θεωρηθούμε στην επόμενη διανομή ως ακτήμονες και να μπούμε στο παιχνίδι της μοιρασιάς.

Αναλογιστείτε όμως ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ζωοκομικά προϊόντα και η κτηνοτροφία είναι ο πρωτογενής τομέας που δίνει δουλειά σε τουλάχιστον 15 ακόμη επαγγέλματα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να βγάζουμε την κτηνοτροφία στο περιθώριο.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας τώρα, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον πρωτογενή τομέα της χώρας και κατ επέκταση στην ελληνική οικονομία η οποία σήμερα ψυχορραγεί.
 
Ταγκαλάκη Έλενα - http://www.agronews.gr

Βραβείο σε Έλληνες για θερμοκήπιο… στον 'Αρη

Την πρώτη θέση κέρδισε σε διαγωνισμό της NASA η αποστολή «Popeye on Mars», η οποία βασίζεται στην πρόταση που παρουσίασαν 9 Έλληνες επιστήμονες και αφορά την ανάπτυξη ενός αεροπονικού και γεωπονικά αυτόνομου θερμοκηπίου στον κόκκινο πλανήτη.

Ο στόχος του διαγωνισμού «International Space Apps Challenge 2013» της NASA, ήταν οι διαγωνιζόμενοι να αναπτύξουν δομές που θα υποστηρίζουν με προμήθειες τροφίμων τις παρατεταμένες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Η ομάδα δημιούργησε ένα αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας, το οποίο λειτουργεί σα θερμοκήπιο. Διαθέτει αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες στο εσωτερικό του. Τη νύχτα η συσκευή μοιάζει με κάψουλα, διαμέτρου ενός μέτρου και την ημέρα ανοίγει ο θόλος και τα φωτοβολταϊκά πάνελ του συγκεντρώνουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται, για την αυτόνομη λειτουργία του. Η πρόταση στηρίζεται στο σπανάκι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες καλλιέργειες.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 άτομα από 83 χώρες.

Τα μέλη της νικήτριας ομάδας είναι:

Παναγιώτη Μπαιράμη, Μάνθο Παπαματθαίου, Θεμιστοκλή Καραφασούλη, Λυδία Πολύζου, Χάρις-Κλειώ Κόρακα, Σωτήρη Παναγιώτου, Αγησίλαο Ζησιμάτο και Αλφρέδο-Παναγιώτη Δαμκαλή.
 

Όμορφες, απλές καλοκαριρινές ιδέες για το φωτισμό του κήπου

Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου8
 
 

Το καλοκαίρι έφτασε, ο χρόνος που περνάμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας είναι πολύ περισσότερος. Οι βραδυνές ώρες είναι αυτές που συνήθως μας αρέσει να είμαστε εκεί, και γιατί έχουμε τελειώσει από τις δουλείες της μέρας, αλλά και γιατί είναι δροσερότερες στιγμές για να είμαστε εκεί. Ο φωτισμός λοιπό είναι σημαντικός εκείνες τις βραδυνές ώρες. Σήμερα θα δούμε μερικές όμορφες και απλές καλοκαιρινές ιδέες φωτισμού για τον κήπο. Ιδέες λίγο ρομαντικές, οικονομικές, που θα ομορφύνουν την ατμόσφαιρα στον
κήπο μας. Οι περισσότερες ιδέες είναι με κεριά, και θα μπορούσαν επίσης να δώσουν τέλειο ντεκόρ στα καλοκαιρινά μας πάρτυ….απολαύστε τις.




Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου4
     


Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου1
 
Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου3Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου2
 
Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου
 
Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου5
 
Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου7
 
Καλοκαιρινές ιδέες για φωτισμό κήπου6
 


 
φωτογραφίες:
Pinterest

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΚΕΚ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
 

«ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»

1. Περιγραφή του Προγράμματος: 


Σκοπός του Προγράμματος είναι η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων των καταρτιζομένων στη χρήση λογισμικού Γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων. 

Στόχος του Προγράμματος είναι η δυνατότητα παραγωγής θεματικών χαρτών σχετικών με το αντικείμενο σπουδών των καταρτιζόμενων


2. Ημερομηνία Διεξαγωγής: 

 

Το Σεμινάριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες από πέντε ώρες ανά ημέρα. Η ημερομηνία διεξαγωγής είναι 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2013.  Στις 31 Μαΐου 2013 θα πραγματοποιηθεί τις απογευματινές ώρες 16:00 -21:00 και το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου τις πρωινές ώρες 09:00 - 15:00.


3. Τόπος Διεξαγωγής: 


ΚΕΚ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αίθουσα Η/Υ

Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Βόλος

 

4. Υποβολή αιτήσεων:


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν  την αίτηση μέχρι  την Πέμπτη 30/5/2013 στις 2:00μμ στη Γραμματεία του ΚΕΚ (Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, Συγκρότημα Τσαλαπάτα, 38334), ή μέσω e-mail:  kek@uth.gr.

Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα θα επιλεγούν αυστηρά με σειρά προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης).


5. Κόστος συμμετοχής:


Το κόστος παρακολούθησης του Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των εκατό είκοσι ευρώ (120€) και περιλαμβάνει βιβλία θεωρίας και ασκήσεων καθώς και ενημερωτικό υλικό. Επίσης, θα προσφέρεται δωρεάν καφές και ελαφρύ γεύμα. Το κόστος ανάλογων σεμιναρίων, προηγούμενων ετών από άλλους φορείς, ξεπερνούσε τα 300€.   


6. Καταβολή Διδάκτρων:

 

Όσοι επιλεγούν θα πρέπει να καταβάλουν τα δίδακτρα στην  Alpha Bank.

 

Αριθμός Λογαριασμού:  310-00-2002-020935 (Επιτροπή Ερευνών Π.Θ.)

ΙΒΑΝ GR6401403100310002002020935

Κωδικός  έργου: 4165.0025

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην κατάθεση πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε ο 

                   Κωδικός έργου καθώς και το ονοματεπώνυμο του καταθέτη


Η απόδειξη της κατάθεσης θα  αποστέλλεται ή θα προσκομίζεται στη Γραμματεία.

7. Πληροφορίες:

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις:

Χαλκίδης Ηρακλής:  τηλ . 24210-93061 e-mail: ichalkidis@uth.gr

Γραμματεία Κ.Ε.Κ.  Π.Θ.: Γιαννιτσών & Λαχανά, Παλαιά, Συγκρότημα Τσαλαπάτα, 38334 – Βόλος, Τηλ: 2421006367,  fax: 2421006487,   e-mail: kek@uth.gr

Ιδέες για το πως να μεγαλώστε δέντρα με φρούτα σε γλάστρες

Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες1
     


Ακόμα κι αν έχετε περιορισμένο χώρο στο σπίτι σας, ακόμη και αν δεν έχετε κήπο ή αυλή αλλά μόνο ένα μικρό μπαλκόνι, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε φρέσκα φρούτα. Αν και όλα τα οπωροφόρα δέντρα δεν ευδοκιμούν σε δοχεία και γλάστρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να διατηρήσετε οποιαδήποτε οπωροφόρα δένδρα σε ένα δοχείο για λίγα χρόνια και μετά να το μεταφυτέψετε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια νάνα ποικιλία, η οποία είναι κατάλληλη για να ζουν σε ένα δοχείο.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή είναι οι λεμονιές νάνοι (Μεξικάνικη λεμονιά), αχλάδια και μήλα, που μπορούν να αναπτυχθούν σε γλαστρες και να κρατήσουν χρόνια. Ρωτήστε περισσότερες πληροφορίες σε φυτώρια.


Για έμπευση και ιδέες δείτε τις παρακάτω εικόνες…

Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες6     Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες
 
  Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες2  Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες3
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες4
 
  Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες5
 
Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες7
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες8
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες9
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες10
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες11
 
Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες15
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες12
 
 Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες13      Μεγαλώνοντας δέντρα σε γλάστρες14
 
 
φωτογραφίες: Pinterest

Ηλεκτροφόρες περιφράξεις για την πρόληψη των ζημιών από Αρκούδα και Λύκο επιδοτεί το ΥπΑΑΤ

pagides arktouros
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με ιδρυτικό στόχο την αρμονική συμβίωση ανθρώπου και άγριας ζωής, από το 1997 εισήγαγε την πρακτική των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, διένειμε δωρεάν και τοποθέτησε 200 περιφράξεις, ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν η αρκούδα και ο λύκος σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
16 χρόνια μετά, το ΥΠΑΑΤ υιοθετεί το επιτυχημένο μέτρο πρόληψης και δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Αριθμ. Απόφ. 8512/ΦΕΚ1060/29.04.2013: «Καθεστώς ενίσχυσης στο πλαίσιο της Δράσης 1.1 «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007−2013.) που επικυρώνει την επιδότηση γεωργών, μελισσοκομικών και κτηνοτρόφων για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε γεωργικές, μελισσοκομικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ η δράση θα εφαρμοστεί μόνο στις περιοχές που αποτελούν οικοτόπους της αρκούδας και οι δικαιούχοι είναι:
Αγρότες και να ασκούν αγροτική δραστηριότητα (εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MAΑE) με κύριο επάγγελμα αγρότης.
Συστηματικοί μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 100 μονές κυψέλες.
Κτηνοτρόφοι με εκτατικές εκτροφές αιγοπροβάτων, οι οποίοι διαθέτουν αιγοπρόβατα και χρησιμοποιούν για την εκτροφή των ζώων βοσκότοπους.
Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας, μετακινούν το ποίμνιό τους για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών το χρόνο στις περιοχές παρέμβασης, όπου και διαθέτουν ποιμνιοστάσιο.
Φορείς υλοποίησης της ΚΥΑ είναι οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ Οργανισμός Πληρωμής είναι Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200€/0,05Ηα.
Η συνολική Δημόσια δαπάνη για τη Δράση ανέρχεται σε 3.000.085,00 €, σύμφωνα με το εγκριθέν πρόγραμμα και η οποία κατανέμεται ενδεικτικά ως ακολούθως: Για το έτος 2013, 1.000.000 ευρώ, για το έτος 2014, 2.000.085 ευρώ και βαρύνει το Π.Δ.Ε. του ΥΠΑΑΤ. Η ως άνω δαπάνη συγχρηματοδοτείται: α) από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 50−80%, ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής (Περιφέρεια Σύγκλισης, Περιφέρεια μη σύγκλισης) και β) από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το χρηματοδοτική κατανομή του Μέτρου 216 του ΠΑΑ 2007−2013, όπως ισχύει κάθε φορά.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την -έστω και με καθυστέρηση 16 ετών- ενσωμάτωση της χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων στην κρατική αντίληψη τόσο στο πλαίσιο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων όσο και στην εφαρμογή μέτρων ενεργητικής προστασίας των παραγωγών από την πλευρά του ΕΛΓΑ, δηλαδή, την επιδότηση αγοράς ή τη δωρεάν χορήγηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε μελισσοκόμους και καλλιεργητές ορεινών περιοχών.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, χαιρετίζει το μέτρο ως θετική πρακτική για την προστασία των απειλούμενων μεγάλων θηλαστικών της χώρας μας από πιθανές συγκρούσεις με τον άνθρωπο, εξαιτίας ζημιών σε μελισσοκομικές και γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Καθώς όμως το μέτρο εφαρμόζεται στο πλαίσιο επιδοτήσεων  ευρωπαϊκού προγράμματος με περιορισμένη διάρκεια, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επισημαίνει την ανάγκη της πάγιας ενίσχυσης της χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων με την ενσωμάτωσή τους στα μέτρα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ.
Επισημαίνουμε ακόμη, ότι η ενίσχυση απόκτησης καθαρόαιμου Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων, παράλληλο αίτημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δεν εγκρίθηκε και δεν ενσωματώθηκε στην Οδηγία.
Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ολόκληρη η ΚΥΑ είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και στην ιστοσελίδα ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Εκτενείς οδηγίες για την εγκατάσταση και χρήση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο (Κεφάλαιο Β’ του υπό διαμόρφωση «Οδηγού Πρόληψης των ζημιών στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο»/ Πρόγραμμα LIFE+ Καινοτομίες ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων).
Για περισσότερες πληροφορίες
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ/Βάσω Πετρίδου 2310 555920 & 6937422537

news.agrigate.gr/

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24ης ΜΑΪΟΥ 2013

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
24ης ΜΑΪΟΥ 2013 (21/2013)


ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
23/05/13ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ
--
23/05/13ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (23/5/2013)
--
21/05/13ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Π.Ο.Σ.Γ., Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ Σ.Σ.Ε. ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Κοινό δελτίο τύπου των ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Π.Ο.Σ.Γ., Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ.,σχετικό με τις εξελίξεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων και τις επιπτώσεις του νέου πολυνομοσχεδίου στα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων.
21/05/13ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΙΣ 27-5-2013
Σας καλούμε, σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 18 του Ν. 1474/1984 και 16 του Π.Δ. 334/1985, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στα γραφεία του Επιμελητηρίου (Διδότου 26), την Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 και ώρα 12:00 μ.μ....
20/05/13ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (20/5/2013)
--

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
24/05/13ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΈΝΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΗΤΡΩΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ
Όπως πιθανόν να γνωρίζετε με την ψήφιση του νόμου 4014/2011 (ΦΕΚ Α’ 209/21-09-2011) και συγκεκριμένα στο άρθρο 20 παρ. 18, προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα δημιουργηθεί Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών στο οποίο θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σύσταση και τήρηση του Μητρώου. Η ιδιότητα του Περιβαλλοντικού ελεγκτή θα χορηγείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και ο ελεγκτής θα προβαίνει στους απαιτούμενους ελέγχους και επιθεωρήσεις των υποκείμενων σε επιθεώρηση έργων και δραστηριοτήτων.
24/05/13ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ
Το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απέστειλε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τους εκπροσώπους του στις Ομάδες Εργασίας του Δικτύου Εμπειρογνωμόνων για την Έξυπνη Εξειδίκευση.
23/05/13ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Έγγραφο του παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για την κατάργηση Ινστιτούτων μέσω του νέου οργανογράμματος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Πελοπόννησο.
23/05/13ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ
Και στους δασολόγους μπορεί να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας ΦΙΧ αυτοκινήτων, ύστερα από παρέμβαση του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
21/05/13ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δελτίο τύπου του παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σχετικό με την κατάργηση ινστιτούτων αγροτικής έρευνας μέσω του νέου οργανογράμματος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Δυτική Ελλάδα.
20/05/13ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5, ΠΑΡ.10 ΤΟΥ Ν.4056 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Έγγραφο του παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σχετικά με έκθεση γεωτεχνικού που προβλέπει το άρθρο 5,παρ.10 του Ν.4056 για την κτηνοτροφία

ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
24/05/13Υ.Π.Ε.Κ.Α.: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020
Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΥΠΕΚΑ, για την Προγραμματική Περίοδο 2014‐2020, παρουσιάστηκαν οι Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Στρατηγικής στους Τομείς Πολιτικής, αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ (Περιβάλλον, Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή).
24/05/13Υ.Π.Ε.Κ.Α.: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013 υπό τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε επιστολή προς τους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας σχετικά με τη συνεργασία των συναρμοδίων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
23/05/13ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΡΤΙΟΣ 2013)
Η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών της χώρας τον μήνα Μάρτιο του 2013.
22/05/13ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΩΛΟΓΩΝ: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ Ε.Κ.Β.Α.Α.
Έγγραφο του ΣΕΓ στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της Βουλής, για την κατάθεση τροπολογίας και την άρση της εφεδρείας στο Ε.Κ.Β.Α.Α..
22/05/13ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ-Ε.ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ, Σ.ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Παρουσίαση του βιβλίου «Ειδική Γεωργική Εντομολογία» των κ.κ. Ε.Ναβροζίδη & Σ.Ανδρεάδη.
22/05/13Κ.Υ.Α. 10184/13-5-2013: ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 213 ΤΟΥ Π.Α.Α. 2007-2013 (ΦΕΚ 1211/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση 10184/13-5-2013 <Ενισχύσεις αγροτών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα σε περιοχές Natura 2000 στο πλαίσιο του Μέτρου 213 του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013>.
22/05/13Υ.Α. 2181/10-5-2013: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ Π.Α.Α. 2007-2013 (ΦΕΚ 1147/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση 2181/10-5-2013 <Τροποποίηση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007−2013>.
21/05/13Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ.: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενημέρωση από την Π.Ο.Γ.ΙΔ.Υ. για τις ενέργειες που έγιναν για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
21/05/13ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΓΕΩΤ.Ε.Ε.- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ & ΝΗΣΩΝ, ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Κοινή επιστολή γεωτεχνικών φορέων της Ηπείρου για την υποβάθμιση των υποδομών & εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας & εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου.
21/05/13Υ.Π.Ε.Κ.Α.: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την οριοθέτηση και προστασία των υδατορευμάτων ή υδατορεμάτων λόγω αναγκαιότητας τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (άρθρο 5 του Ν.3010/2002 ΦΕΚ 91 Α’). Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου 2013.
21/05/13ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Π. <ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ>
Ξεκινά άμεσα η υλοποίηση νέας δράσης επιδοτούμενης κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος <Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων>.
21/05/13Υ.Π.Ε.Κ.Α.: ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΑΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Ευάγγελου Λιβιεράτου, διορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
21/05/13Υ.Π.Ε.Κ.Α.: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
Με την τροποποίηση παρατείνεται έως και 15 Ιανουαρίου 2014 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για όλες τις κατηγορίες χρήσης νερού.
21/05/13ΕΛ.Γ.Α.: ΕΝΑΡΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ <ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 2011>
Ο ΕΛ.Γ.Α. καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων <Πυρκαγιές 2011>, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 έως και Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους δραστηριοτήτων που ζημιώθηκαν, εκτός των τομέων της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας, από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το έτος 2011 και κρίθηκαν επιλέξιμες ενίσχυσης
21/05/13ΥΠ.Α.Α.Τ.: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ 2010
Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και προωθήθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η απόφαση για την <Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος‐ Δεκέμβριος 2010>.
21/05/13ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: 215 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προωθεί τη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια στην Ελλάδα με δύο δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
21/05/13ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 2012
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ της ΕΕ) μειώθηκαν κατά 2% το περασμένο έτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταγράφηκαν στο μητρώο της Ένωσης.
21/05/13ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΜΑΡΤΙΟΣ 2013)
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία το μήνα Μάρτιο 2013.
21/05/13ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ (Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2013)
Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 1ο τρίμηνο του 2013.
21/05/13Κ.Υ.Α. 531/25-4-2013: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 2.3 <ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ> ΤΟΥ Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013 (ΦΕΚ 1186/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση <Τροποποίηση της αριθμ. 3136/07.11.2011 (ΦΕΚ 2533/Β/07.11.2011) κοινής υπουργικής απόφασης, Καθορισμός διαδικασιών υπαγωγής πράξεων και καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους για το Μέτρο 2.3 −Μεταποίηση και Εμπορία, του άξονα Προτεραιότητας 2 του Ε.Π.ΑΛ. 2007 − 2013>.
21/05/13
Κ.Υ.Α. 530/25-4-2013: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 2.1 <ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ> ΤΟΥ Ε.Π.ΑΛ. 2007-2013 (ΦΕΚ 1186/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση 530/25-4-2013 <Τροποποίηση της αριθμ. 3135/07.11.2011 (ΦΕΚ 2533/Β/07.11.2011) κοινής υπουργικής απόφασης, Καθορισμός διαδικασιών υπαγωγής πράξεων και καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους για το Μέτρο 2.1 −Υδατοκαλλιέργεια, του άξονα Προτεραιότητας 2 του Ε.Π.ΑΛ. 2007 − 2013>.
21/05/13
Κ.Υ.Α. 9475/26-4-2013: ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 221 <ΠΡΩΤΗ ΔΑΣΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ> ΤΟΥ Π.Α.Α. 2007/2013 (ΦΕΚ 1159/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση 9475/26-4-2013 <Έγκριση πιστώσεων για την καταβολή ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μέτρου 221 <Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών> του ΠΑΑ 2007−2013, κατά το έτος 2013>.
21/05/13
Υ.Α. 2666/54022/30-4-2013: ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ (ΦΕΚ 1132/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση 2666/54022/30-4-2013 <Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 784/12662/30.01.2013 απόφασης <Κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό έτους 2013>>.
21/05/13
Υ.Α. 2069/54616/2-5-2013: ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΩΠΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ (ΦΕΚ 1132/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουγική Απόφαση 2069/54616/2-5-2013 <Καθορισμός τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης 257543/31.07.2003 (ΦΕΚ 1122/Β΄/08.08.2003) και υιοθέτηση ελεγκτικού συστήματος βάσει ανάλυσης κινδύνου για τα νωπά οπωροκηπευτικά>.
21/05/13
Κ.Υ.Α. 505/54379/30-4-2013: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2013 (ΦΕΚ 1132/Β/2013)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση 505/54379/30-4-2013 <Υλοποίηση του <ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ> έτους 2013>.