Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Κοντά σε λύση με 50 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπια



Με νοµοσχέδιο προσπαθεί ο Αποστόλου να εντάξει βοσκότοπους που είχαν µείνει εκτός ενίσχυσης, αυξάνοντας τις επιλέξιµες εκτάσεις στα 50 εκατ. στρέµµατα. Το σχέδιο πατάει στην τροπολογία που ψηφίστηκε επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στον όρο «βοσκήσιµες γαίες», όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάβαβτο 25 Απριλίου μαζί με το περιοδικό el.
Τρόπους να περάσει την σκόπελο των ασφυκτικών προθεσµιών για την κατανοµή των νέων εκτατικών δικαιωµάτων βοσκήσιµης γης µε βάση τον ορισµό που θέτει η νέα ΚΑΠ, αναζητά ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου µε νοµοσχέδιο «σηµαία» που αναµένεται να κατατεθεί µέσα στο Μάιο στη Βουλή που υπόσχεται να ρυθµίσει ζητήµατα επιλέξιµων εκτάσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Αυτό που επιδιώκεται να περάσει είναι, η «νοµιµοποίηση» 8 εκατ. στρεµµάτων που βρέθηκαν την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο εκτός, καθώς οι επιλέξιµοι βοσκότοποι,  µόλις 16,9 εκατ.στρέµµατα δεν ήταν αρκετοί για να ικανοποιήσουν την ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το σύνολο των αιτούντων και δη όλων εκείνων που διεκδικούσαν τόπο για ενισχύσεις, χωρίς µάλιστα να διαθέτουν το αντίστοιχο επίπεδο ζωικού κεφαλαίου.

Απαραίτητη η έγκριση ∆ασάρχη 
Η κατά τόπους αρµόδια δασική αρχή (∆ασαρχείο ή ∆ιεύθυνση ∆ασών άνευ ∆ασαρχείου) καλείται να βεβαιώνει τον κτηνοτρόφο αν η έκτασή του µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως βοσκότοπος, εφόσον δεν υπάρχουν περιορισµοί από τη δασική νοµοθεσία. Πρόκειται για γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία επιµένει το υπουργείο µε εγκύκλιό του, που ωστόσο προκαλεί εµπόδια στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, µε την ασφυκτική πίεση του χρόνου, παρά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε ως τις 15 Μαιΐου.
www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: