Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Μύρτιλλα ή Blueberry

Μια νέα καλλιέργεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα με μεγάλο εισόδημα και χωρίς έξοδα.

Είναι φυτό που δεν θέλει ράντισμα και μεγάλες καλλιεργητικές φροντίδες. Στην Ευρώπη βρίσκεται στα βουνά σε αφθονία και καλλιεργείται συστηματικά από γεωργούς. Τα φύλλα του και οι καρποί του έχουν μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες.


Τα φύλλα του blueberry έχουν θεραπευτικές ιδιότητες χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και ιδιαίτερα νεομυρτυλίνης, που χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Η ομοιοπαθητική ιατρική συστήνει να πίνετε το τσάι από κλαδιά και φύλλα του φυτού για τις καρδιόπαθειες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προφύλαξη από ογκολογικές ασθένειες.
Το blueberry χρησιμοποιείται και ως πρόληψη λοιμώξεων.Ο χυμός του περιέχει συστατικά που εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και την ανάπτυξη των λοιμώξεων. Η κατανάλωση του χυμού του συνιστάται για όλες τις ηλικίες χωρίς εξαιρέσεις και μπορεί να καταναλωθεί σε απεριόριστες ποσότητες.


Η Ελλάδα με τις καταπληκτικές κλιματολογικές συνθήκες θα πρέπει να προπορεύεται όλης της Ευρώπης στην καλλιέργεια του φυτού, να γίνει νομοθέτης της καλλιέργειας και της συλλογής των φιλόθερμων ειδών αυτού του φυτού. Κάθε ελληνική οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει στο μπαλκόνι της φύτευση με 10 ή παραπάνω θάμνους και να συλλέγει έως και 100 κιλά blueberry. Για το χειμώνα τα μούρα καταψύχονται σε θερμοκρασία 150 έως 20 0 και οι ιδιότητες διατηρούνται κατά 80%.


Το φυτό αυτό είναι αληθινό στολίδι για τα μπαλκόνια. Είναι όμορφο κάθε εποχή του χρόνου: την άνοιξη με τα άνθη του, το καλοκαίρι με τους καρπούς του, το φθινόπωρο με τις έντονες αποχρώσεις της φυλλωσιάς και το χειμώνα με τη
περίεργη σύμπλεξη των κλαδιών.

Τα Μύρτιλλα χαρίζουν:

  • Επιμήκυνση της ζωής
  • Πρόληψη αλλεργιών
  • Νεότητα και υγεία
  • Καλή όραση
  • Νεότητα και υγεία
  • Καλή όραση
  • Ανανέωση του οργανισμού
  • Πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου και εγκεφαλικούεπεισοδίου
  • Πρόληψη ογκολογικών παθήσεων
  • Πρόληψη αρτηριοσκλήρυνσης

http://www.fytoria-konstantinidi.gr

Aronia melanocarpa ή Αρωνία

ΑΡΩΝΙΑ

ΑΡΩΝΙΑ

Αρώνια το νέο "super food" στην πόλη. Ένα φρούτο που εισέρχεται στο κόσμο της υγείας των τροφίμων. Ένα φρούτο το οποίο είναι φορτωμένο με ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι πολύ ευνοϊκά για την υγεία μας.

Αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 2 έως 2.50m. Φυτεύεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η αρώνια μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες από -43οc μέχρι +40οc

ΝΕΡΟ
Η αρώνια μπορεί να ποτίζεται είτε με εναέρια άρδευση είτε με στάγδην άρδευση.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΕΩΣ
Φυτό με φυτό 1.20m στην σειρά και 2.50m σειρά με σειρά. Στο στρέμμα 320 φυτά.

ΕΔΑΦΟΣ
Η αρώνια μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα εδάφη: αμμώδη- αργιλώδη.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ :Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K, P.
Το πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινόλες- βιταμίνη p.

ΟΦΕΛΗ
1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
2. κλινικά αποδεδειγμένο εξαιρετικό αποτέλεσμα για την καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα.
3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
6. Προκαλεί απελευθέρωση του ραδιόφωνου δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
7. Επιτυχής όσον αφορά την θεραπεία του καρκίνου.
8. Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
9. Γενική τονωτική επίδραση επάνω; Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
10. Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδία. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
11. Θαυματουργό αποτέλεσμα: Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
12. Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
13. Υποαλλεργικό αποτέλεσμα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.


ΧΡΗΣΕΙΣ.
Μαρμέλαδα- κρασί- λικέρ- χυμό- καρπός νωπός και κατεψυγμένος


http://www.fytoria-konstantinidi.gr

Οικόπεδα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να χτίσουν σπίτι προβλέπει το νομοσχέδιο για την πολιτική γης του ΥπΑΑΤ

Οικόπεδα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να χτίσουν σπίτι προβλέπει το νομοσχέδιο για την πολιτική γης του ΥπΑΑΤ

Όχι μόνο αγροτική γη αλλά και οικόπεδα σε αγρότες που δεν έχουν ακίνητη περιουσία για να αποκτήσουν σπίτι σχεδιάζει να «δώσει» η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πολιτική γης που εγκρίθηκε την Τρίτη 6/9 το βράδυ ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα νομοσχέδιο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διανείμει μέσω των περιφερειαρχών τις διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις, τα ακίνητα που περιήλθαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με διατάξεις νόμων, τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο Υπουργείο με πράξεις δωρεάς ή κληρονομιάς και τις εκτάσεις οι οποίες απετέλεσαν αντικείμενο κτηνοτροφικής αποκατάστασης. Αυτά τα ακίνητα μπορούν να παραχωρηθούν για τους εξής σκοπούς:

  • «Για γεωργική χρήση, δωρεάν, σε κατ’ επάγγελμα γεωργούς, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις.
  • Για κτηνοτροφική χρήση, δωρεάν, σε κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν βοσκήσιμη γη.
  • Για δραστηριότητες του εν γένει πρωτογενή τομέα, κατά χρήση, σε κάθε ενδιαφερόμενο, έναντι τιμήματος.
  • Κατά κυριότητα, για την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, εντός οικισμών, κάτω των 2.000 κατοίκων, που δεν έχουν τουριστική ή οικοπεδική αξία, εφόσον δεν έχουν ακίνητη περιουσία, στο όνομα αυτών ή των μελών της οικογένειάς τους.
  • Για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δωρεάν, κατά χρήση.
  • Για αμμοληψίες καθώς και για τη λήψη αδρανών υλικών, έναντι τιμήματος
  • Για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά χρήση, έναντι τιμήματος
  • Για εν γένει αναπτυξιακούς σκοπούς, κατά χρήση, έναντι τιμήματος
  • Για ανταλλαγή εκτάσεων με αντίστοιχες ιδιωτικές για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, η διάρκεια, το ύψος του τιμήματος παραχώρησης των εκτάσεων, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση, τυχόν, αρμόδιου Υπουργού. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να παραχωρεί:

  • Κατά χρήση, έναντι τιμήματος εκτάσεις για επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, άνω των 5.000.000 ευρώ
  • δωρεάν, κατά χρήση, κτηριακές εγκαταστάσεις και εκτάσεις στο δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ν/σ

Βάσει ειδικού κανονισμού η εγγραφή των βοοειδών στα γενεαλογικά βιβλία

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε νέα Υπουργική Απόφαση την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγραφής βοοειδών στα γενεαλογικά βιβλία, τον τρόπο τήρησης και κατάρτισης αυτών, τον έλεγχο των αποδόσεων και της αναγνώρισης νέων φυλών των βοοειδών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή τα γενεαλογικά βιβλία των βοοειδών, που τηρούνται από τους φορείς καταρτίζονται βάσει κανονισμού. Ο κανονισμός του γενεαλογικού βιβλίου μιας φυλής εκδίδεται από τους φορείς τήρησης του γενεαλογικού βιβλίου (βλ. παρ. 1 του άρθρου 2) και δύναται να μεταβάλλεται σύμφωνα με την εξέλιξη της φυλής, τις επιστημονικές εξελίξεις, τις συνθήκες εκτροφής και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Διαβάστε εδώ όλες τις λεπτομέρειες


http://www.et.gr

Ν.Δ: Η κυβέρνηση ψεύδεται αναφορικά με τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών

Ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα απηύθυνε προς την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων των βαμβακοπαραγωγών ο γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Καρασμάνης η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «συνελήφθησαν ψευδόμενοι αναφορικά με τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν πέρσι σημαντικές ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις».

«Προ εικοσαημέρου (26 Αυγούστου), τόσο από το βήμα της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση 32 βουλευτών της Ν.Δ., όσο και στο επίσημο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τη συζήτηση, ο υπουργός δήλωνε: “Έχει, ήδη, συνταχθεί και αποσταλεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, στη συνέχεια, να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα ΠΣΕΑ, για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι”.
Πρόγραμμα, που συντάχθηκε με βάση το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που συνέστησε με απόφασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 2 Αυγούστου και έθετε ως καταληκτική προθεσμία υποβολής του πορίσματος την 15η Αυγούστου», αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ.
Και προσθέτει: «Χθες, όμως, με κατάπληξη πληροφορήθηκα από τον ιστότοπο της «Διαύγειας» του υπουργείου ότι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τροποποιητική απόφασή του παρατείνει τις εργασίες της εν λόγω επιτροπής και τη σύνταξη του επίμαχου πορίσματος μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.
Άρα, ούτε πόρισμα για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι υπάρχει, ούτε με βάση αυτό έχει συνταχθεί και αποσταλεί προς έγκριση πρόγραμμα ΠΣΕΑ στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί.
Επιτέλους, όμως! Δεν πορεί η κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καθυστερούν συστηματικά και να μεταθέτουν, εδώ και ένα χρόνο, από μήνα σε μήνα, την καταβολή των αποζημιώσεων στους χιλιάδες πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς για τις περσινές τους ζημιές. Τουλάχιστον, ας σεβαστούν τη νοημοσύνη τους και ας πάψουν απροκάλυπτα να τους περιπαίζουν».

www.et.gr

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων


Ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροδιατροφικό τομέα δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργούν τοπικό «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με όσα τονίζει σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, συνεργαστήκαμε στενά με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώντας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα θεσσαλικά προϊόντα. Στο σχεδιασμό και τη στρατηγική μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «ασπίδα» κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι το αμύγδαλο Συκουρίου, τα κρασοστάφυλα μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, φασόλια-φακές-ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, τα ρόδια, τα αχλάδια Τυρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα, κ.α.».
Απ’ την πλευρά του ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε: «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες με συντονιστή την Περιφέρεια και προσωπικά τον περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της χώρα μας. Οι βιολογικές τους δράσεις όμως δεν είναι ίδιες. Έτσι λοιπόν αναλύσαμε πάνω από 100 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και ταξινομήσαμε τις βιολογικές τους δράσεις με βάση κάποια στάνταρτ. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι περίπου 10 τοπικά προϊόντα έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς και αντιγηραντικές. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε αυτά προϊόντα της Θεσσαλίας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».

www.agrotypos.gr

Θεσσαλικό καλάθι αγροτικών προϊόντων

Θεσσαλικό καλάθι αγροτικών προϊόντων

Αγοραστός Κουρέτας θεσσαλικό καλάθι
Ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροδιατροφικό τομέα δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργούν τοπικό «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, συνεργαστήκαμε στενά με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώντας να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα θεσσαλικά προϊόντα. Στο σχεδιασμό και τη στρατηγική μας υπάρχει από την πρώτη στιγμή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «ασπίδα» κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι το αμύγδαλο Συκουρίου, τα κρασοστάφυλα μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, φασόλια-φακές-ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, τα ρόδια, τα αχλάδια Τυρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα, κ.α.».
Απ’ την πλευρά του ο καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε: «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες με συντονιστή την Περιφέρεια και προσωπικά τον περιφερειάρχη και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παρόμοια προϊόντα που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της χώρα μας. Οι βιολογικές τους δράσεις όμως δεν είναι ίδιες. Έτσι λοιπόν αναλύσαμε πάνω από 100 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και ταξινομήσαμε τις βιολογικές τους δράσεις με βάση κάποια στάνταρτ. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι περίπου 10 τοπικά προϊόντα έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς και αντιγηραντικές. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε αυτά προϊόντα της Θεσσαλίας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».


larissanet.gr

Οι 151 οργανισμοί που μπαίνουν πρώτοι σε εργασιακή εφεδρεία

12-09-2011 Οι 151 οργανισμοί που μπαίνουν πρώτοι σε εργασιακή εφεδρεία

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 20:29
Οι δηµοσιονοµικές εξελίξεις απαιτούν την άµεση ενεργοποίηση και εφαρµογή της διάταξης τηςπαραγράφου 7 του άρθρου 37 του ν. 3986 περί εργασιακής εφεδρείας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να προβείτε ταχύτατα σε µια κατ’ αρχήν εκτίµηση πλεονάζοντος προσωπικού του φορέα σας που θα µπορούσε να τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Για την εγκύκλιο πατήστε εδώ

http://dipe-dytik.att.sch.gr/index.php/ekpaideytika/1609-ergasiakh

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της κτηνοτροφίας.

kthnotrofia.1Έξι βασικές αλλαγές στον κλάδο της κτηνοτροφίας επιχειρούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετικό νομοσχέδιο που σε πρώτη ανάγνωση έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για την πολιτική γης. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που δόθηκε αναλυτικά σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπεται η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης «one stop shop»....

...Στα πλαίσια αυτά, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία. Συστήνεται μια ιδιαίτερα ευέλικτη 3μελής επιτροπή σταυλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που θα έχει όλες τις γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες (μικρούς σταυλισμούς) από το σχήμα «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο σχήμα αδειοδοτώ την ίδρυση (έχοντας θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά ελέγχω και χορηγώ την άδεια για τη λειτουργία της.

...Επίσης...

...Μειώνεται το κόστος για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις απαιτούμενες ΜΠΕ για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Δημιουργείται αυτοτελές ηλεκτρονικό υπο-μητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων στα πλαίσια του ήδη λειτουργούντος Κτηνιατρικού Μητρώου στο ΥπΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο. Τέλος προβλέπεται εξαίρεση από την κατεδάφιση και η απαλλαγή από τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν/νομιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με μια διαδικασία με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους....(Ν.Π., ΑΠΕ)


http://www.news.935radio.gr/ελλαδα/αγροτικα-θεματα/125-ΝΕΑ/11761-Μεγάλες-αλλαγές-στον-κλάδο-της-κτηνοτροφίας.html

Κατσαρίδες STOP χωρίς χημικά!

Κατσαρίδες STOP χωρίς χημικά!
Από τις απλές φλούδες αγγουριών, των οποίων τη μυρωδιά σιχαίνονται, μέχρι και την πιο αποτελεσματική φυσική λύση, τη σκόνη βόρακα, το ΟΙΚΟ δίνει συμβουλές για το πώς να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά έντομα... οικολογικά.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Oσο περνούν τα χρόνια, οι κατσαρίδες αυξάνονται και πληθύνονται. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του αριθμού τους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, καθώς τα εν λόγω έντομα ενδημούν στη ζέστη (πάνω από 14° C)», λέει στο ΟΙΚΟ ο δρ Αντώνης Μιχαελάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, «γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την απώθησή τους».

Ακόμη χειρότερα, πέρα από την αύξηση του πληθυσμού τους, έχουν γίνει ιδιαίτερα ανθεκτικές. «Τα χημικά εντομοαπωθητικά είναι εν πρώτοις 100% αποτελεσματικά», εξηγεί στο ΟΙΚΟ ο αναπληρωτής καθηγητής Παρασιτολογίας στο ΑΠΘ, Γιάννης Παπαδόπουλος, «αλλά αποδεικνύονται ανίσχυρα σε βάθος χρόνου». Οι κατσαρίδες «εθίζονται» στα χημικά συστατικά, με συνέπεια να γίνεται πολυμορφισμός στον γονότυπό τους και να αποκτούν ανοσία.

Πέρα, όμως, από την αναποτελεσματικότητά τους, τα χημικά εντομοαπωθητικά είναι πολύ επικίνδυνα για όσους τα χρησιμοποιούν. «Η υπολειμματική δράση τους είναι πολύ ισχυρή και έχει μεγάλη διάρκεια. Οι ουσίες «εμποτίζουν» το σημείο του ψεκασμού και παραμένουν για περίπου ένα μήνα μετά την απεντόμωση», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το εντομοκτόνο απορροφάται με την απλή επαφή από τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η δράση των ουσιών είναι σωρευτική. Συνεπώς, οι παρενέργειες σε βάθος χρόνου δύνανται να είναι σοβαρές». Αυτές μπορεί να είναι προβλήματα στο αναπνευστικό, νευροτοξικές αντιδράσεις, διαταραχές στη λειτουργεία του συκωτιού, ακόμη και καρκινογένεση πιο σπάνια. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, «τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από τη λανθασμένη χρήση των χημικών σκευασμάτων, χωρίς επιπλέον να ακολουθούνται οι οδηγίες».

Φυσικά, δεν γίνεται και να αγνοήσουμε τις κατσαρίδες. «Ενδέχεται να μεταδώσουν ασθένειες, όπως σαλμονέλα, δυσεντερία, τύφο, διάρροια, πολιομυελίτιδα και γαστρεντερίτιδα», αναφέρει ο δρ Αντώνης Μιχαελάκης.

Πάντως, πριν καταπολεμήσουμε το φαινόμενο με φυσικό ή χημικό τρόπο, πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία, που συνήθως είναι η ελλιπής καθαριότητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη όχι απλώς καθαρισμού, αλλά και τακτικής μετακίνησης επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών, πίσω από τις οποίες βρίσκονται συνήθως οι φωλιές. «Είναι σημαντικό να εξουδετερώσουμε κάθε πιθανή εστία, γιατί οι κατσαρίδες, αν δεν βρίσκουν νερό ή φαγητό, δεν μένουν», σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Να κλείνουμε αεροστεγώς τις συσκευασίες τροφίμων, να καθαρίζουμε καλά όλα τα μπουκάλια με λάδι, να σκουπίζουμε με ένα βρεγμένο πανί κάθε κούτα που βάζουμε στο σπίτι μας και να μην αφήνουμε ανοιχτές ρωγμές ή χαραμάδες σε τοίχους, ντουλάπια κ.λπ.». Τέλος, είναι καιρός να επαναξιολογήσουμε τις γάτες, οι οποίες αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα εξολοθρευτή τους!

Στα δύσκολα

Κάποιες φορές, ωστόσο, το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα χημικά, όπως π.χ. σε παλιά σπίτια με απαρχαιωμένες σωληνώσεις αποχέτευσης. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις οδηγίες χρήσης και τα ψιλά γράμματα των συσκευασιών. Μπορούμε να περιορίσουμε την επικινδυνότητα μιας απεντόμωσης, αν το σκεύασμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά κυρίως όταν η χρήση του γίνεται παρουσία επιστημονικού υπευθύνου, ο οποίος θα ελέγχει την τήρηση της δοσολογίας.

Λύσεις

Στην αγορά διατίθενται πλέον σκευάσματα με ηπιότερη σύνθεση.

α) Παγίδες με επεξεργασμένο βόρακα και ζάχαρη: Ο βόρακας, ορυκτό που παίρνουμε ατόφιο σε μορφή λευκής σκόνης και δρα ως αναστολέας ανάπτυξης, λειτουργεί ως τροφικό ελκυστικό, με συνέπεια η κατσαρίδα να το τρώει και μετά λίγες μέρες να πεθαίνει. Η ζάχαρη βοηθάει προκειμένου το έντομο να πάει στην παγίδα. Στην αγορά υπάρχει συνδυασμός των δύο σε παγίδα, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας, αν προμηθευτούμε βόρακα από το φαρμακείο.
β) Συσκευές που παράγουν ήχους οι οποίοι «διώχνουν» τις κατσαρίδες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί πειραματικά. Σύμφωνα με την εμπειρία, τα έντομα συν τω χρόνω συνηθίζουν τον ήχο, ο οποίος παύει να λειτουργεί αποτρεπτικά.
γ) Δολώματα με κόλλα, τα οποία είναι ακίνδυνα, αλλά, δεν έλκουν τις κατσαρίδες, σκοτώνουν μόνο όσες περνούν από το σημείο.
δ) Παγίδες με φερομόνη, που είναι σεξουαλική ορμόνη, και τις ελκύει. Συνήθως τοποθετείται μέσα σε σπιτάκια, όπου παγιδεύονται. Αλλοτε μέσα στα σπιτάκια υπάρχει κόλλα και άλλοτε φάρμακο που τις σκοτώνει. Το μειονέκτημα είναι ότι ο χώρος του «σπιτιού-παγίδα» είναι περιορισμένος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται περισσότερες κατσαρίδες λόγω της φερομόνης. Το κέρδος είναι ότι εξουδετερώνονται με ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου, με το οποίο έρχεται σε επαφή μόνο το έντομο.
ε) Σκευάσματα που αξιοποιούν την πυρεθρίνη, μια ουσία που εξάγεται από τα χρυσάνθεμα και έχει εντομοκτόνους ιδιότητες. Επειδή το φυσικό προϊόν είναι δύσκολο να συλλεγεί, υπάρχει και βιομηχανική παραγωγή πυρεθρίνης, η οποία έχει ακόμη πιο έντονη δράση. Υπάρχουν συνεργεία που κάνουν απεντόμωση με μείγμα από πυρεθρίνη (τα υπολείμματά της βιοδιασπώνται μετά 2½ μήνες). Στην αγορά κυκλοφορεί, επίσης, εντομοαπωθητικό σκεύασμα από φυσική πυρεθρίνη, το οποίο περιέχει και χημική περμεθρίνη (παρασιτοκτόνο, επικίνδυνο για τον άνθρωπο).
στ) Τζελ που εκκρίνει φερομόνη προσελκύει τις κατσαρίδες και μέσω χημικού συστατικού τις εξολοθρεύει. Είναι αποτελεσματικό για τη γερμανική κατσαρίδα της κουζίνας. Ωστόσο, λόγω της φερομόνης, «βγάζει» στην επιφάνεια όλο τον πληθυσμό κατσαρίδων του σπιτιού.
ζ) Εντομοαπωθητικά σπρέι που βρίσκουμε σε βιολογικά καταστήματα. Το Insekten Spray της ARIES περιέχει έλαιο νιμ και λεβαντίνης (τιμή 10Ε). Επίσης το BIO-Insektal που παράγεται από άνθη χρυσάνθεμου. Μπορούν να ψεκαστούν με αυτό και κατοικίδια. Αυτήν τη στιγμή έχει ένα πρόβλημα διανομής. Ενδέχεται να κυκλοφορήσει εκ νέου μέσα στο καλοκαίρι.(τιμή 20 €)

Σημείωση: Οι παγίδες ενδείκνυνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για εσωτερικούς χώρους. «Δεν μπορείς να τοποθετήσεις την παγίδα στο σιφόνι, που βρέχεται συνεχώς, ή στον κήπο», διευκρινίζει ο κ. Μιχάλης Σαμαντούρος από το www.expresskill.gr. «Τις περισσότερες φορές κάνουμε απεντόμωση στους εξωτερικούς χώρους και στους εσωτερικούς βάζουμε παγίδες».

ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τα απολύτως φυσικά μέσα προτείνονται μόνο για περιορισμένη «εισβολή» κατσαρίδων ή ακόμη περισσότερο προληπτικά. Για παράδειγμα, τοποθετούμε δαφνόφυλλα προτού συναντήσουμε την πρώτη κατσαρίδα του καλοκαιριού ή μετά την εξολόθρευσή της με κάποια άλλη μέθοδο.

Απωθητικά για τις κατσαρίδες θεωρούνται τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο. Και τα δύο αυτά φυσικά απωθητικά τοποθετούνται σε σημεία του σπιτιού όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες. Ωστόσο, συνιστώνται μόνον επικουρικά, αφού πρώτα έχουμε χρησιμοποιήσει ισχυρότερα εντομοαπωθητικά για τις κατσαρίδες ή προληπτικά, για να εμποδίσουμε ενδεχόμενη εμφάνισή τους.
Επίσης, η πόα νεπέτα (γλήχωμα το γαλεόφιλον ή γατόχορτο ή καλαμίνθη) είναι έρπον φυτό με γκριζοπράσινο φύλλωμα και μοβ άνθη, που περιέχει νεπετελακτόνη, ουσία απωθητική για τις κατσαρίδες. Για να αξιοποιήσουμε τις ιδιότητές της, τη βράζουμε σε νερό και με αυτό ψεκάζουμε κουφώματα ή ντουλάπια. Διαφορετικά, τοποθετούμε σακουλάκια με νεπέτα σε γωνίες από όπου ξέρουμε ότι περνούν κατσαρίδες. Η νεπέτα συναντάται στην ελληνική φύση, αλλά μπορείτε να την προμηθευτείτε σε γλάστρα από φυτώρια. Προσοχή, κρατήστε τη μακριά από γάτες, γιατί η νεπέτα λειτουργεί ως ναρκωτικό γι' αυτές.
Μείγμα με νερό και πράσινο σαπούνι αποδεικνύεται κάποιες φορές απωθητικό, ενώ οι παλαιότεροι έριχναν πετρέλαιο στις σωληνώσεις. Σήμερα, αυτή η τακτική κρίνεται, πέρα από ασύμφορη, και αναποτελεσματική, αφού οι κατσαρίδες μένουν μακριά έως ότου εξατμιστεί το πετρέλαιο.
Μια εύκολη και οικονομική μέθοδος απώθησης είναι οι φλούδες αγγουριών. Οι κατσαρίδες δεν αντέχουν τη μυρωδιά και εμείς, τοποθετώντας τες πάνω σε εφημερίδες (για να μη μουχλιάσουν), διατηρούμε τους χώρους μας καθαρούς. Για καλύτερα αποτελέσματα φροντίζουμε να τις αντικαθιστούμε συχνά.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Μια μέση λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων, την οποία τηρούν ορισμένες εταιρείες απεντόμωσης. «Οι συνεργάτες μας στο τηλεφωνικό κέντρο προσπαθούν να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και να δώσουν πρακτικές συμβουλές, που συχνά επιλύουν το πρόβλημα: με εκτεταμένο καθαρισμό μιας επιφάνειας, εξαερισμό κ.λπ.», εξηγεί στο ΟΙΚΟ ο κ. Γιώργος Ιατρού, δ/νων σύμβουλος της εταιρείας ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ και δρ χερσαίας οικολογίας. Αν επιμένουν, ομάδα της εταιρείας επισκέπτεται το χώρο. «Γίνεται αξιολόγηση του είδους της κατσαρίδας που ενδημεί στο χώρο, αλλά και της προέλευσής της, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος». Οπως ισχυρίζεται ο κ. Ιατρού, «αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τα χημικά». Συνήθως γίνεται χρήση τζελ, ψεκασμοί με πυρεθρίνη, «ενώ στους χώρους εστίασης προτείνουμε παγίδες με τροφικό προσελκυστικό».


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_01/09/2011_1296108