Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Πως πριμοδοτείται η ποιότητα από το 2010 και μετά

Μετά την ενσωμάτωση των αποφάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού 73/2009 και την τελευταία δημοσίευση του εφαρμοστικού Κανονισμού 639/2009 της Επιτροπής, το καθεστώς της πριμοδότησης της ποιότητας αλλάζει ριζικά και τη θέση του περιβόητου "άρθρου 69" παίρνει το "άρθρο 68". Σύμφωνα με τις αυτό, η Ελλάδα θα εφαρμόσει από το 2010 τα εξής: Ποιοτικό πριμ στο ελαιόλαδο 17 εκατ. ευρώ, στο σκληρό σιτάρι 18 εκατ. ευρώ, στη ζάχαρη 3 εκατ. ευρώ, στην κτηνοτροφία 40 εκατ. ευρώ με ενίσχυση βόειου - αιγοπρόβειου κρέατος και αγελαδινού γάλακτος, επιδότηση του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ, για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής - και από νέες ζημιές που δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα - ύψους 74,3 εκατ. ευρώ και χορήγηση δικαιωμάτων 30 εκατ. ευρώ σε γεωργούς που δεν έχουν δικαιώματα αυτή τη στιγμή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Πλέον η στήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων θα γίνεται με αυστηρότερα και ελεγχόμενα κριτήρια και θα φτάνει συνολικά τα 182 εκατ. ευρώ, ενώ προηγουμένως το άρθρο 69 "έδινε" 101 εκατ. ευρώ. Από τα 182 εκατ. ευρώ, τα 74 εκατ. είναι αδιάθετο υπόλοιπο από το 2007 και τα υπόλοιπα είναι οριζόντιο παρακράτημα 5% από τα 2,2 δισ. ευρώ του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων που δικαιούται η Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι με το προηγούμενο καθεστώς παρακρατούνταν το 10% των ενισχύσεων στις αροτραίες καλλιέργειες, το 10% στα βοοειδή, το 5% στο αιγοπρόβειο γάλα, το 4% στο ελαιόλαδο, το 10% στη ζάχαρη και το 2% στον καπνό.
Βρείτε αναλυτικά ολόκληρο τον πίνακα με τα ΜΕΤΡΑ ΑΡΘΡΟΥ 68 για την ποιότητα
πηγή:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: