Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μέχρι το 2013 στην ελληνική αγορά θα απομείνουν μόνο 230 δραστικές ουσίες – από τις περίπου 800 που κυκλοφορούν

Χέρσα θα αφήσουν φέτος οι αγρότες εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα χωραφιών, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης το κόστος παραγωγής αρχίζει να γίνεται απαγορευτικό: οι τιμές για τον παραγωγό κατρακυλούν δραματικά στη διεθνή αγορά και στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές στα αγροτικά εφόδια και ιδιαίτερα στα λιπάσματα εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών:
Φέτος η μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις δημητριακών φτάνει το 29%. Αφορά το καλαμπόκι, που τα στρέμματα καλλιέργειάς του θα συρρικνωθούν σε 1,6 εκατ.Οι εκτάσεις μαλακού σιταριού θα περιοριστούν κατά 5% (σε σχέση με το 2008) σε 1,64 εκατ. στρ. και του σκληρού σιταριού σε 4,7 εκατ. στρ. Η μείωση των καλλιεργειών θα συνεχιστεί και κατά τη νέα περίοδο 2009-2010, καθώς οι τιμές παραγωγού στα τρόφιμα θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους στη διεθνή αγορά.
Σε σχετική μελέτη της Hellastat εκτιμάται ως πρόσθετος σημαντικός παράγοντας περιορισμού των καλλιεργειών και η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε βασικά είδη καλλιέργειας στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι βαμβακοκαλλιέργειες -όπου η χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων είναι έντονη- λόγω της διακοπής των επιχορηγήσεων, με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των εκτάσεών τους.
Αρνητική εξέλιξη αποτελεί κατά την Hellastat, επίσης, η υιοθέτηση των κριτηρίων αποκλεισμού που θα ισχύσουν από το 2013.
Αυτά τα κριτήρια θα οδηγήσουν σε απόσυρση αρκετών προϊόντων φυτοπροστασίας (φυτοφάρμακα κ.λπ.) από την αγορά και αύξηση των τιμών, καθιστώντας τις καλλιέργειες περισσότερο ευάλωτες σε ασθένειες και παράσιτα λόγω του περιορισμένου αριθμού λύσεων.
Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη προβληματιστεί, αφού πολλές από αυτές στηρίζονται σε ουσίες που πρόκειται να αποσυρθούν.
Ετσι αναμένεται ότι μέχρι το 2013 στην ελληνική αγορά θα απομείνουν μόνο 230 δραστικές ουσίες – από τις περίπου 800 που κυκλοφορούν.
Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει την αναδιοργάνωση των λειτουργιών τους και την προετοιμασία για την απόσυρση κάποιων προϊόντων τους.
πηγή:Χάρης Αναγνωστόπουλος/ΕΘΝΟΣ
Δημοσίευση σχολίου