Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 09.03.2011-08:29

ImageΕιδικά έντυπα δηλώσεων ΟΣΔΕ σαν κι αυτά των φορολογικών δηλώσεων παραλαμβάνουν τις επόμενες μέρες μέσω των ΕΛΤΑ όλοι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων και συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο στη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Agrenda, ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ολόκληρο το επιτελείο της πλατείας Βάθη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εργασθεί σκληρά το τελευταίο διάστημα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απλοποίησης του καθεστώτος των δηλώσεων ΟΣΔΕ και να απαλλαγούν οι αγρότες και η Πολιτεία από το «χαράτσι», με το οποίο επιβάρυναν τη σχετική διαδικασία οι Ενώσεις και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Το σχέδιο είναι απλό! Οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή από τους ίδιους τους αγρότες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με τις φορολογικές δηλώσεις.

Για τον σκοπό αυτό, εκτός της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, τουλάχιστον για όσους δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές μεταβολές στα δηλωθέντα, που ήδη είναι στη διάθεση των αγροτών, τις επόμενες εβδομάδες οι αγρότες θα παραλάβουν και ειδικό έντυπο για την υποβολή της σχετικής δήλωσης σε έντυπη μορφή.

Αυτές τις μέρες η ομάδα υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται συστηματικά για τη διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν απλούστερου εντύπου, το οποίο θα αποσταλεί μέσω των ΕΛΤΑ σε όλους τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ. Σημειωτέον ότι η σχετική συμφωνία με τα ΕΛΤΑ βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σε λίγο καιρό οι παραγωγοί θα παραλαμβάνουν τα έντυπά τους.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής των δηλώσεων, σε συνδυασμό με την κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαίνει ουσιαστικά ότι το έργο των δηλώσεων θα είναι πλέον θέμα του υπόχρεου αγρότη και του Οργανισμού. Επομένως, δεν θα είναι απαραίτητη η παροχή υπηρεσιών αυτής της μορφής από το γνωστό δίκτυο των Ενώσεων.

Βεβαίως, κανείς δεν απαγορεύει στις Ενώσεις να παρέχουν τη σχετική βοήθεια στους ελάχιστους πλέον αγρότες, οι οποίοι θα αδυνατούν μόνοι τους να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο, όπως αυτή τη «μίνι υπηρεσία» θα μπορεί να προσφέρει στο εξής και οποιοσδήποτε άλλος (φοροτέχνης, γεωπόνος κ.α.) με μηδενική ή ελάχιστη αμοιβή, η οποία δεν μπορεί να συγκρίνεται με τα 75 και 120 εκατ. ευρώ που εισέπρατταν για χρόνια ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος, από πλευράς υπουργείου, ασχολήθηκε προσωπικά και επί μακρόν τον τελευταίο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πήρε στους ώμους του και την πολιτική ευθύνη για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης με τις Ενώσεις. Σημειωτέον ότι αντίθετα με τα όσα λέγοντα ή έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό, τυπικά, το αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων για το έργο του ΟΣΔΕ είναι στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου, κι αυτό γιατί ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν είχε την εξουσιοδότηση να αποσύρει το σχετικό αίτημα. Αυτό σημαίνει πως αν το έργο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, κατοχυρωθεί στον μοναδικό υποψήφιο, δηλαδή στο δίκτυο της ΠΑΣΕΓΕΣ και δεν υλοποιηθεί, τότε καταπίπτει η εγγυητική επιστολή ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που έχει κατατεθεί, κάτι με το οποίο κανείς δεν θα ήταν ευτυχής!


Δεν υπάρχουν σχόλια: