Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Έρχεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ολική επαναπροσέγγιση του θεσμικού πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποφάσισε η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών κομμάτων.
Για τον νόμο 4015/2011 δόθηκε προσωρινή λύση με το άνοιγμα του
 Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών για άλλους τρεις μήνες και την παράταση της προθεσμίας μετατροπής των δευτεροβάθμιων Ενώσεων σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις.Για τον νόμο 4015/2011 δόθηκε προσωρινή λύση με το άνοιγμα του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών για άλλους τρεις μήνες και την παράταση της προθεσμίας μετατροπής των δευτεροβάθμιων Ενώσεων σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 5ης Ιουνίου, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν στη θέση των τροπολογιών επί του νόμου 4015/2011,να δώσουν μία προσωρινή λύση στα τρέχοντα προβλήματα των οργανώσεων, με το άνοιγμα του Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών για άλλους τρεις μήνες και την παράταση της προθεσμίας μετατροπής των δευτεροβάθμιων Ενώσεων σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις.
Κατά τη συζήτηση των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αναλύθηκαν διεξοδικά τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Νόμου 4015/2011 και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί στην πράξη.

Κύριο σημείο σύγκλισης και των τριών κομμάτων ήταν ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρισθεί η σημερινή κατάσταση των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών οπότε:

1. Ομόφωνα αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών όπως προβλέπεται με βάση το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Νόμο 4015/2011, το οποίο θα ανοίξει μέχρι 31/09/2013, δηλαδή για ένα 3μηνο.

Αυτό γίνεται, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε όσους Συνεταιρισμούς ή Ενώσεις τους έχουν ενεργή οικονομική δραστηριότητα την τελευταία διετία όπως προβλέπεται στο νόμο, ώστε να κριθούν στο πλαίσιο του Μητρώου.

2. Για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων, μέχρι την κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου, θα προωθηθεί τροπολογία για την παράταση των διαδικασιών μετατροπής μέχρι 31/12/2013, ενώ θα απαλειφθούν διατάξεις που έχουν σχέση με προβλήματα λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών κ.α.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, “θεωρούμε ότι η προσέγγιση αυτή που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ και την ομόφωνη απόφαση των κομμάτων είναι στη σωστή κατεύθυνση και δίνει ένα σαφές στίγμα ότι οι ρυθμίσεις και οι διατάξεις που θα έλθουν και θα έχουν τη μορφή ενός απλού κώδικα λειτουργίας των Συνεταιρισμών θα αποτελέσουν μια τομή ώστε για πρώτη φορά να υπάρχει ένα σταθερό, μακροχρόνιο, απλό και ευέλικτο πλαίσιο, προσαρμόσιμο στις διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες το οποίο θα στοχεύει στην επίλυση θεμάτων αποκλειστικά των συνεταιρισμών.

Ομόφωνα λοιπόν, συμφωνήθηκε να έρθει στη Βουλή ξεχωριστός Νόμος-πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Συνεταιρισμών σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού.

Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε με σεβασμό στο θεσμό του συνεργατισμού, να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το πλαίσιο που θα προκύψει να βοηθήσει στην εξυγίανση και ανάπτυξη του θεσμού, θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές κι όχι πολύπλοκες και δυσεφάρμοστες διατάξεις.

Για το λόγο αυτό συστήνεται στο ΥΠΑΑΤ ομάδα σύνταξης και επεξεργασίας προτάσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το βελτιωμένο αυτό θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των συνεταιρισμών που δεν θα ακυρώνει ό,τι θετικό έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, θα επιλύει όμως σωρευμένα προβλήματα και θα δίνει προοπτική για το μέλλον.”

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε τα εξής:
Το πολυνομοσχέδιο για τη γεωργία παίρνει την οριστική του μορφή
Σύσκεψη με τα τρία κόμματα της κυβέρνησης για την τελική μορφή του πολυ-νομοσχεδίου για τη τη γεωργία και την κτηνοτροφία έχει προγραμματίσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 10.30 το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, τα δύο θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά είναι η αναγκαστικότητα του νόμου για τους συνεταιρισμούς και η επιχορήγηση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις εισφορές του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews, τα δύο βασικά θέματα που έχουν μείνει ακόμα ανοιχτά είναι η αναγκαστικότητα του νόμου για τη μετατροπή των συνεταιρισμών και η επιχορήγηση στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τις εισφορές του ΕΛΓΑ.
 
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι για αυτά τα δύο θέματα ζητήθηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης να τοποθετηθούν, ενώ πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μη μείνει κανένα “παραθυράκι” ανοιχτό, ειδικά στο θέμα της υποχρεωτικής μετατροπής των δευτεροβάθμιων οργανώσεων σε πρωτοβάθμιες.
 
Το πολυ-νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σχεδόν 200 σελίδες με διατάξεις για όλα τα θέματα, που θα ξεκινούν από την κτηνοτροφία και τη ρύθμιση των προβλημάτων με τις αδειοδοτήσεις των σταυλικών εγκαταστάσεων και θα φτάνουν μέχρι τη μετατροπή των συνεταιρισμών (ν. 4015) και τα τρόφιμα (διατάξεις για ΕΦΕΤ).
 
Μόλις διαμορφωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, μετά την αυριανή σύσκεψη, ο κ. Τσαυτάρης πρόκειται να το καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
 

Βρείτε εδώ το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ

www.agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου