| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Αναζήτηση Αναρτήσεων
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
ΓΕΩΤΕΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 12ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012
Οδηγία ΥΠΑΑΤ προς τις Περιφέρειες για τα απορρίμματα φυτοφαρμάκων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως
Συντονιστική Εθνική Αρχή για τον έλεγχο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη
χώρα μας, προχώρησε στη σύνταξη κατευθυντήριας οδηγίας για την ορθή διαχείριση
των αποβλήτων χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, και συγκεκριμένα:
α. Της διαχείρισης των κενών συσκευασίας μετά τη χρήση τους και το άδειασμα του περιεχομένου τους
β. Της διαχείρισης των συσκευασιών με εναπομείναν σκεύασμα και
γ. Της διαχείρισης του πλεονάζοντος ψεκαστικού διαλύματος.
Η οδηγία απευθύνεται προς τις Περιφέρειες της χώρας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, ως αρμόδιες αρχές ελέγχου, με την επισήμανση για ευρεία γνωστοποίησή της στα καταστήματα εμπορίας ΦΠΠ και στους τελικούς χρήστες (αγρότες).
Το ΥΠ.Α.Α.Τ., δίνοντας στη δημοσιότητα την παραπάνω οδηγία, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
Οι ανωτέρω διαδικασίες συμπεριλαμβάνονται στα
θέματα που θα περιληφθούν στα Εθνικά Σχέδια Δράσης, που θεσπίστηκαν σύμφωνα με
το άρθρο 18, παράγραφος 1 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8). Η παρούσα κατευθυντήρια
οδηγία δεν αποσκοπεί στην υποκατάσταση των Εθνικών Σχεδίων Δράσης, τα οποία
αμέσως μόλις εκδοθούν θα αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση διοικητικών μέτρων
στη φυτοπροστασία και στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό τα
αναφερόμενα στην κατευθυντήρια οδηγία ισχύουν μέχρι την έκδοση των Εθνικών
Σχεδίων Δράσης (Ε.Σ.Δ.), οπότε αντικαθίστανται από τα αναφερόμενα στα Ε.Σ.Δ.
Η παρούσα κατευθυντήρια οδηγία αποσκοπεί στην
άμεση ενημέρωση των χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των ελεγκτικών
αρχών για τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά ακόμη περισσότερο τις
ορθές πρακτικές στη διαχείριση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών
προϊόντων μετά τη χρήση τους και το άδειασμα του περιεχομένου τους, στη
διαχείριση συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μετά τη χρήση τους και
στη διαχείριση του πλεονάζοντος ψεκαστικού διαλύματος.
Οι παραλήπτες της παρούσας κατευθυντήριας
οδηγίας παρακαλούνται να προχωρήσουν στην ευρεία γνωστοποίησή της στους
ενδιαφερόμενους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και στα καταστήματα
εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η ανάγκη για ευρεία γνωστοποίηση της
κατευθυντήριας οδηγίας σε όλους τους ενδιαφερόμενους έγκειται στον αυξανόμενο
κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διάθεση
συσκευασιών με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή πλεονάζοντος
ψεκαστικού διαλύματος.
Τα μέτρα της παρούσας κατευθυντήριας οδηγίας
ισχύουν και για τους μη επαγγελματίες χρήστες, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη
πιθανότητα ακατάλληλου χειρισμού από τη συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, λόγω
ελλιπούς γνώσης.
Γεωπονικός
Σύλλογος Πρέβεζας
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012
Στέβια: «Γλυκιά» επένδυση με υψηλά κέρδη
Κάποιοι εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια η Στέβια θα αποσπάσει διεθνώς πάνω από το 30% του μεριδίου αγοράς της ζάχαρης και των γλυκαντικών. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει από το 2012 τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά, άλλαξε γνώμη και στους πλέον δύσπιστους .
Η στέβια, ένα θαμνοειδές βότανο ύψους έως ενός μέτρου με φύλλα χρώματος ανοιχτού πράσινου, ανακαλύφθηκε στην Παραγουάη και αρχικά καλλιεργούνταν για να καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών φυλών των Ινδιάνων.
Είναι η στεβιοσίδη, η φυσική γλυκαντική ουσία που βγαίνει από τη στέβια, «η ζάχαρη του μέλλοντος» και θα μπορέσει να διεισδύσει ουσιαστικά στις συνήθειες των Ελλήνων αγροτών και (κυρίως) καταναλωτών;
Στέβια αντί… καπνών
Η στέβια αποτελεί, κατά τους ειδικούς, μια πρώτης τάξης εναλλακτική καλλιέργεια έναντι κυρίως του καπνού, αν και προς το παρόν δεν επιδοτείται, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα με τα καπνά.
Πώς καλλιεργείται
Ο σπόρος της στέβιας όπως και στον καπνό, δεν τοποθετείται απευθείας στο χωράφι, επειδή οι πιθανότητες φυτρώματος του σπόρου είναι πολύ μικρές. Γι’ αυτό, η στέβια μεταφυτεύεται, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σπορόφυτα. Η σπορά της γίνεται την άνοιξη και η συγκομιδή το φθινόπωρο. Θα χρειαστεί να υπάρχει ένα ποτιστικό χωράφι, καλά στραγγιζόμενο και σίγουρα μια κάποια περίφραξη.
Το καλύτερο θα ήταν μετά τη συγκομιδή να ακολουθήσει άμεσα η επεξεργασία, η οποία όμως στην Ελλάδα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Πόσο κοστίζει
Με τις τρέχουσες τιμές, το αρχικό κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 400 ευρώ τον πρώτο χρόνο, με τα κόστη να περιορίζονται σημαντικά στη διάρκεια των επόμενων ετών, αφού το φυτό στις περισσότερες γεωργικές περιοχές (οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο) αναβλαστάνει τον επόμενο χρόνο (πολυετής καλλιέργεια).
Πόσο αποδίδει
Η απόδοση ενός χωραφιού που αποτελείται από στέβια μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως.Η τιμή ανά κιλό αποξηραμένων φύλλων κυμαίνεται από 1 έως και 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να αρχίζει από 100-150 κιλά και να καταλήγει σε 400-450 κιλά, εφόσον ο καλλιεργητής είναι απόλυτα συνεπής με όλες τις απαιτήσει της καλιέργειας.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η στέβια έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται σε μικρές εταιρίες αναψυκτικών αλλά και σε μεγαλύτερες που την «δοκιμάζουν» αρχικά στο παγωμένο τσάι και αργότερα εκτιμάται και σε πιο γνωστά αναψυκτικά. Μπορεί να γίνει 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη, χωρίς να ανεβάζει το ζάχαρο και με μηδενικές θερμίδες.
Τι λέει ο ειδικός
«Θα πρέπει να κινηθούμε αντίστροφα» λέει στο fpress o γεωπόνος Λευτέρης Συνιολάκης και εξηγεί «Βρίσκουμε εταιρίες που αγοράζουν την πρώτη ύλη (π.χ. εταιρίες μπαχαρικών), κάνουμε την επαφή και προχωράμε σε κάποια προφορική συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το προϊόν μας θα έχει ζήτηση για να μη βρεθούμε για παράδειγμα με έναν τόνο στέβια και να μην ξέρουμε τι θα την κάνουμε…»
tips για το σπίτι
Η… σπιτική στέβια μοιάζει και είναι εύκολη. Ένα φυτό θα μας κοστίσει 3 ευρώ. Χρειαζόμαστε μια γλάστρα τριών λίτρων. Τοποθετούμε το φυτό στο μπαλκόνι και το φροντίζουμε όπως τον βασιλικό. Όταν το φυτό μας δείχνει ότι είναι έτοιμο για την ανθοφορία , το κόβουμε δέκα εκατοστά από τη βαση του. Το γυρίζουμε ανάποδα και το αποξηραίνουμε όπως κάνουμε με τη ρίγανη ή το θυμάρι.
Αφού αποξηρανθεί, αφαιρούμε τα τρυφερά μέρη – που έχουν αποξηρανθεί – τα βάζουμε στο multi και γίνονται σκόνη, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ροφήματα και φαγητά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)