ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Αναζήτηση Αναρτήσεων
Δευτέρα 27 Μαΐου 2013
ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24ης ΜΑΪΟΥ 2013
Κυριακή 26 Μαΐου 2013
Πέντε τρόφιμα των οποίων η... μυρωδιά βοηθάει στην απώλεια βάρους
Τι αποκάλυψε μελέτη από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση στο πόσο λαχταράμε να φάμε κάτι, όπως μια φρεσκοψημένη μηλόπιτα ή ένα αχνιστό καρβέλι ψωμί. Υπάρχουν όμως κάποια καλά νέα που δεν περίμενε κανείς, καθώς αποδεικνύεται ότι η μυρωδιά ορισμένων τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην απώλεια βάρους.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο...
Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση στο πόσο λαχταράμε να φάμε κάτι, όπως μια φρεσκοψημένη μηλόπιτα ή ένα αχνιστό καρβέλι ψωμί. Υπάρχουν όμως κάποια καλά νέα που δεν περίμενε κανείς, καθώς αποδεικνύεται ότι η μυρωδιά ορισμένων τροφίμων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην απώλεια βάρους.
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο...
Μια νέα έρευνα από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τη χημεία των τροφίμων απέδειξε ότι ακόμα κι η μυρωδιά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας. Όταν προστέθηκε σε γιαούρτι αρωματικό εκχύλισμα λαδιού, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες και είχαν καλύτερη ανταπόκριση του ζαχάρου του αίματος σε σύγκριση με εκείνους που δοκίμασαν απλό γιαούρτι χωρίς τα προστιθέμενα εκχυλίσματα. Είχαν επίσης και μεγαλύτερες αυξήσεις σεροτονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον κορεσμό. Όλα αυτά είναι καταπληκτικά νέα για όσους αγαπούν το ελαιόλαδο, καθώς αυτή η λιπαρή ουσία έχει και πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή τα υγιεινά λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καταπολέμηση του λίπους της κοιλιάς.
Σκόρδο
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Flavour το 2012, τα ισχυρά αρώματα μας κάνουν να τρώμε μικρότερες μπουκιές από το φαγητό μας. Γι’ αυτό το λόγο, ψάξτε για πικάντικα φαγητά με δυνατές γεύσεις, όπως τσίλι, σκόρδο ή κρεμμύδια ή δοκιμάστε να ρίξετε καυτερό κόκκινο πιπέρι σε μια απλή σούπα για να αποκτήσει σπιρτάδα.
Πράσινα μήλα και μπανάνες
Μια έρευνα του ιδρύματος Smell & Taste Treatment and Research Foundation απέδειξε ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι που έχουν μυρίσει μπανάνες ή πράσινα μήλα όταν ένιωσαν πείνα έχασαν περισσότερο βάρος από όσους δεν το έκαναν. Πιστεύεται ότι η μυρωδιά ουδέτερα γλυκών τροφίμων μπορεί να περιορίσει την όρεξη, επομένως αν δεν έχετε πρόχειρα κάπου μαζί σας μια μπανάνα ή ένα πράσινο μήλο, δοκιμάστε να μυρίσετε βανίλια ή μέντα.
Μάραθος
Αυτό το τραγανό, δροσιστικό φυτό με τη γεύση της γλυκόριζας χρησιμοποιείται από παλιά από τους Ιταλούς για να καθαρίζει τον ουρανίσκο ανάμεσα στα γεύματα, αλλά σύμφωνα με το West Coast Institute of Aromatherapy είναι αποτελεσματικό επίσης και για να καταπολεμά την όρεξη. Όταν έρχονται οι λιγούρες, λοιπόν, καθαρίστε ένα κομματάκι μάραθο, μυρίστε το και πιείτε μαζί κι ένα μεγάλο ποτήρι κρύο νερό.
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι το αγαπημένο φρούτο των διαιτολόγων, γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και λυκοπενίου, ενώ μπορεί να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, η οποία γίνεται μεγαλύτερη αν προτού το καταναλώσετε αφιερώσετε λίγα λεπτά να το μυρίσετε. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Οσάκα στην Ιαπωνία βρήκαν ότι η έκθεση ποντικιών στο άρωμα του ελαίου από γκρέιπφρουτ για 15λεπτα διαλλείματα μείωσε την όρεξη και το βάρος τους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως έχει να κάνει με το πώς η μυρωδιά αλληλεπιδρά με τα ένζυμα του συκωτιού.
Πέμπτη 23 Μαΐου 2013
Κερασιά Πηλίου. Με επιτυχία η 2η «Διεθνής Ημέρα της Μαγείας των Φυτών» από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας
Με πλήρη επιτυχία, ως προς την οργάνωση και τους στόχους, επιτεύχθηκε η εκδήλωση της 2ης «Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των Φυτών» την Κυριακή 19-5-2013 στην Κερασιά Πηλίου. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου έθεσαν στόχους, οργάνωσαν και έφεραν εις πέρας, αυτή την όμορφη διεθνή εορτή, μοναδική για την περιοχή μας.
Τo χωριό της Κερασιάς και οι Κερασιώτες βάλανε «τα καλά τους» και υποδέχτηκαν το κοινό που ενδιαφέρεται, αγαπά και σέβεται τον κόσμο των φυτών. Η αυλή του σχολείου στολίστηκε από πολύχρωμα λουλούδια καθώς και από όμορφες φωτογραφίες με τα πολυάριθμα είδη των αυτοφυών ορχιδέων του Βορείου Πηλίου. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε όλους όσους νοιάζονται για τον περίεργο και μυστηριώδη κόσμο των ορχεοειδών.
Οι εισηγήσεις των κ. Οικονομίδη Δημητρίου, Λύκα Χρήστου και Μιχαλάκη Δημητρίου με τα εξαιρετικά βίντεο και τις πολυάριθμες φωτογραφίες των φυτών του Πηλίου προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια όλων. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, κ. Λάμπρος Κ. διέπρεψε με τα μεστά και τα περιεκτικά σχόλια στο τέλος κάθε εισήγησης.
Τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο καθένας από τους εισηγητές ήταν:
- «Η μαγεία της άγριας Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου» (εισηγητής ο καθηγητής Φυσιογνώστης κ. Οικονομίδης Δημ. από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας Β. Πηλίου)
- «Ανθοφόρα και αρωματικά φυτά του Πηλίου» (εισηγητής ο κ. Λύκας Χρήστος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ανθοκομίας) και
- «Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά» (εισηγητής ο κ. Μιχαλάκης Δημήτριος, Δασολόγος από το Φορέα διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου –Βελεστίνου).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ήταν αρωγοί, ο καθένας από την πλευρά του, οι παρακάτω φορείς:
1. ο Δήμος Ρήγα Φεραίου
2. το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
3. ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας
4. ο Φορέας διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας –
Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου
4. ο Φορέας διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας –
Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου
(Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.)
5. το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης & Έρευνας Γενετικού
Υλικού (ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ) και
6. το φυτώριο του Κλόντζα Δημήτρη.
Υλικού (ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ) και
6. το φυτώριο του Κλόντζα Δημήτρη.
Την όλη διοργάνωση βοήθησε ο ιατρός αλλεργιολόγος κ. Λεφούσης Χρ. με τη γραφιστική δημιουργία της αφίσας, της πρόσκλησης, καθώς και της δημιουργίας ενός βίντεο παρουσίας όμορφων εικόνων από τη χλωρίδα του Βορείου Πηλίου επενδυμένου με ανάλογη μουσική.
Επίσης οι κυρίες Αναγνώστου Βασιλική, Αναγνώστου Χρύσα, Ζενίδη Μεταξούλα, Κουκουζέλη Έφη, Παντοπούλου Κούλα και Σταθάκη Βασούλα βοήθησαν στην παρασκευή τοπικών γλυκών και διεκπεραίωσαν ζητήματα, που προέκυψαν κατά την περίοδο προ της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και με την παρέμβαση της η δήμαρχος κ. Ελένη Λαῒτσου. Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόλας Π., εκπρόσωπος της βουλευτού κα Χρυσοβελώνη Μ., η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κερασιάς κα Αντωνία Χασιώτη και ο εκπρόσωπος του Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς κ. Κώστας Βασδέκης.
Για όσους θέλουν να δούνε τις συνολικές εκδηλώσεις και τις λεπτομέρειες καθεμιάς, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 2ης «Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των φυτών» στην χώρα μας, μπορούν να εισέλθουν στο σύνδεσμο http://www.plantday12.eu/greece.htm. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εκδήλωση του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας.
Για επιπλέον πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστοχώρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου (http://www.rigas-feraios.gr/) ή στο blog του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας (http://geovolos.blogspot.gr/), ενώ με τους υπευθύνους του Κέντρου μπορείτε να έρθετε σε επαφή στα: 24280 73353, 24210 70317 και 6947 214 670.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στη ολοκλήρωση της εκδήλωσης, καθώς και τους κατοίκους και επισκέπτες που παραβρέθηκαν στη Κερασιά για τη 2η «Διεθνή Ημέρα της Μαγείας των Φυτών».
Ενισχύσεις για γεωργικές εφαρμογές και παραγωγή καινοτόμων τροφίμων
Επιδοτήσεις
ύψους έως και 600.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην
υψηλή τεχνολογία, στην καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων υψηλής
προστιθέμενης αξίας προσφέρει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και
Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013» που «τρέχει» η Γενική Γραμματεία Έρευνας και
Τεχνολογίας.
Για
τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα προβλέπεται η ενίσχυση προτάσεων που
αφορούν, μεταξύ άλλων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και την ανάπτυξη
τροφίμων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων (π.χ. λειτουργικά
τρόφιμα).
Ειδικά
για τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, προβλέπεται η ενίσχυση προτάσεων
που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, την αξιοποίηση
της βιοτεχνολογίας για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων καθώς και την ανάπτυξη
τροφίμων υψηλής υπεραξίας για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων
(π.χ. λειτουργικά τρόφιμα) ακόμα και η εξέλιξη και παραγωγή φυτικών
καλλυντικών.
Δικαίωμα
συμμετοχής έχουν ελληνικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους, οι οποίες, κατά
την ημερομηνία υποβολής της πρότασής τους, έχουν κλείσει μία τουλάχιστον ετήσια
οικονομική χρήση, όπως παρουσιάζεται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους ή
εμφανίζεται στα επίσημα φορολογικά τους στοιχεία και δραστηριοποιούνται στους
θεματικούς τομείς της επόμενης παραγράφου.
Αξίζει
να σημειωθεί ότι η πρόταση για επιχορήγηση μπορεί να υποβληθεί από μία και μόνο
επιχείρηση ή από κοινού/ σύμπραξη από δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταξύ τους
επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, η μία από τις επιχειρήσεις ορίζεται από
τους ενδιαφερόμενους ως συντονιστής, αλλά καθεμία ευθύνεται εξ ολοκλήρου
απέναντι στη ΓΓΕΤ.
Προϋπολογισμός και δράσεις
Το
διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται στα 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος
προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέλθει στις 400.000 ευρώ, όταν
σ’ αυτό συμμετέχουν μία ή δύο επιχειρήσεις και στις 800.000 ευρώ, όταν
συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να
αγγίξει ακόμη και το 75%.
Οι
κυριότεροι θεματικοί τομείς που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα είναι οι
εξής:
1. Γεωργία,
Αλιεία, Κτηνοτροφία και Βιοτεχνολογία Γεωργία ακριβείας.Βιολογική
γεωργία και κτηνοτροφία, εφαρμογές των Πράσινων Τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα
αξιοποίηση της βιοτεχνολογίας για τη βιώσιμη παραγωγή και διαχείριση του
φυσικού, αλιευτικού και ζωικού κεφαλαίου αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων,
υποπροϊόντων και άλλων σχετικών πρώτων υλών για παραγωγή προϊόντων υψηλής
προστιθέμενης αξίας.
2. Τρόφιμα/Ποτά-Υγιεινή
διατροφή-Ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, καταναλωτική
συμπεριφορά. Ανάπτυξη τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέων
προϊόντων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και προτιμήσεων και κλινικές
μελέτες που συνδέονται με τα προϊόντα αυτά Εφαρμογές των Πράσινων Τεχνολογιών
στη Βιομηχανία Τροφίμων.
3. Ενέργεια-Ανάπτυξη. Αξιοποίηση
των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση-ψύξη, ηλεκτροπαραγωγή και
γεωργία. Συνδυασμένα συστήματα. Αεριοποίηση βιογενών καυσίμων στο πλαίσιο της
πράσινης ανάπτυξης. Αποθήκευση ενέργειας, ιδιαίτερα ΑΠΕ. Υβριδικές
τεχνολογίες.
4. Περιβάλλον. Ανάπτυξη
περιβαλλοντικών τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και μεθόδων
διαχείρισης/αξιοποίησης γεωργικών, βιομηχανικών και αστικών στερεών/υγρών
αποβλήτων και αερίων του θερμοκηπίου, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού
αποτυπώματος ή/και την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
5. Χημικές
διεργασίες. Ανάπτυξη νέων χημικών διεργασιών, «καθαρότερων» τεχνολογιών
και διαδικασιών παραγωγής, με στόχο τη βιομηχανική παραγωγή με μηδενικά
κατάλοιπα (στερεά, υγρά και αέρια), Χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών ΑΠΥ και
φυσικών προϊόντων (renewable resources) για την παραγωγή νέων προϊόντων,
Εφαρμογές νανοτεχνολογίας σε χημικά και άλλα προϊόντα για τη βελτίωση των
επιδόσεών τους.
6. Φαρμακευτικά/Καλλυντικά
προϊόντα. Ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων υψηλής
προστιθέμενης αξίας και εξαγωγιμότητας. Βελτιστοποίηση drug delivery devices,
Εκμετάλλευση (εγχώριου ή μη) φυτικού πλούτου στην ανάπτυξη φαρμάκων,
παραφαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.
7. Προηγμένα
Υλικά Ανάπτυξη νέων/σύνθετων/έξυπνων υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, φιλικών
προς το περιβάλλον και την υγεία, με βελτιωμένες ιδιότητες. Νανο-υλικά
για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και με βελτιωμένες
ιδιότητες (π.χ. επικαλύψεις, συγκολλητικά, πλαστικά, κλωστοϋφαντουργικά
προϊόντα) Νάνο/μικρο–ηλεκτρονική, αισθητήρες και τεχνολογίες ημιαγωγών.
8. Πληροφορική,
Τηλεπικοινωνίες και Αυτοματισμοί – Δίκτυα «Πράσινης» Τεχνολογίας
(Green Wireless). Τεχνολογίες
ανάπτυξης ασύρματων συστημάτων χαμηλής κατανάλωσης ισχύος, εξυπηρετούμενων από
ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, διαχείριση ενέργειας
για χαμηλή κατανάλωση, διασύνδεση αντικειμένων, σύνθεση δεδομένων από
ετερογενείς αισθητήρες. Ηλεκτρονικά παιχνίδια, με έμφαση στον εκπαιδευτικό και
επιστημονικό τους ρόλο. Έρευνα και Εφαρμογή συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας
και Knowledge Management με τη χρήση Αυτοματισμών στη Βιομηχανία.
Η
προθεσμία
Η
προθεσμία υποβολής προτάσεων εκπνέει στις 13 Ιουνίου. Οι προτάσεις υποβάλλονται
ηλεκτρονικά, μέσω Διαδικτύου, συμπληρώνοντας τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα στην
ιστοσελίδα: https://apps.gov.gr/minedu/industrial/PABET/
Κάλεσμα για συγκέντρωση κριθαριού από την ΕΒΟΛ
Η
ΕΒΟΛ ανακοινώνει τη συγκέντρωση κριθαριού στα σιλό της στον Άγιο Δημήτριο και
στην αποθήκη Μικρού Περιβολακίου.
Συγκεκριμένα,
η ΕΒΟΛ ανακοινώνει στους παραγωγούς ότι θα προβεί στη συγκέντρωση κριθαριού στα
σιλό Αγίου Δημητρίου καθώς και στην αποθήκη Μικρού Περιβολακίου.
Τρόποι
πληρωμής:
Α) για όσους παραγωγούς δεν επιθυμούν εκκαθάριση θα δοθεί
προκαταβολή 0,18 ευρώ/κιλό και η εξόφληση θα γίνει ως το τέλος του Ιουλίου και
σύμφωνα με τις διαμορφωθείσες τιμές της αγοράς.
Β) για όσους παραγωγούς
επιθυμούν άμεση εκκαθάριση, η τιμή είναι 0,20 ευρώ/κιλό (τελική
τιμή).
Οι
πληρωμές θα γίνονται στα γραφεία της ΕΒΟΛ στην Α ΒΙΠΕ κάθε Τρίτη και
Πέμπτη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)