Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Το φαρμακείο της φύσης. Μέλι - Άρθρο απο την ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ



ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΛΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το φαρμακείο της φύσης. Μέλι

Τι είναι το μέλι
Το μέλι είναι ένα προϊόν μιας φυσικής διαδικασίας, που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με φυσικές πρώτες ύλες (νέκταρ, γύρη κτλ.). Η πρώτη ύλη επεξεργάζεται και εμπλουτίζεται με άλλες ουσίες και ένζυμα από τις μέλισσες που την συλλέγουν. Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.  

Φυσικές ιδιότητες του μελιού
Το χρώμα του μελιού σχετίζεται με την περιεκτικότητα του σε μέταλλα. Η γεύση του ποικίλει ανάλογα με το φυτά της περιοχής. Η κρυστάλλωση του είναι φυσιολογικό φαινόμενο, και δεν δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του.  

Χημική σύσταση του μελιού
Έχουν ανιχνευθεί σε αυτό περίπου 180 στοιχεία υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα στον άνθρωπο, ενώ περιέχει μόνο 23 θερμίδες σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εντυπωσιακός. Το μέλι υπό κανονικές συνθήκες αποτελείται από 17% υγρασία, 77% διαφόρων τύπων σάκχαρα (φρουκτόζη 35%, γλυκόζη 32%, σακχαρόζη) και 6% άλλες διάφορες ουσίες (οργανικά οξέα, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα)

Θεραπευτικές δράσεις και ιδιότητες
Το μέλι αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.
Αντιβακτηριακή δράση: Εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βοηθά στην επούλωση πληγών εγκαυμάτων κ.α. με τις αντιβιοτικές ουσίες που περιέχει.  Το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή, καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα
και προστατεύει από τα έλκη του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των τροφών.  Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει τα έντερα και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.


Συκώτι: η γλυκόζη συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις. Τονώνει το συκώτι και τη χολή.

Νεφρά: Έχει ενισχυτική, τονωτική δράση στα νεφρά. Η γλυκόζη βοηθάει στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς άχρηστων υλικών. Εχει διουρητική δράση και οι αντισηπτικές του ιδιότητες προστατεύουν την ουροδόχο κύστη από μολύνσεις.

Καρδιά-Κυκλοφορικό:  Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα την ενίσχυση του καρδιακού μυ, και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.  Το αντιοξειδωτικό πολυφαινόλη συμβάλλει επίσης στην καρδιακή υγεία

Αναπνευστικό: Βοηθάει την αποσυμφόρηση των αναπνευστικών οδών και στην αποκατάσταση των βλεννογόνων του λαιμού και του ρινολάρυγγα. O Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα μελιού για το βήχα και τον ερεθισμό του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Νευρικό σύστημα: Η θαυματουργή γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό. Για την αϋπνία διαλύουμε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό ή γάλα.    

Μεταβολισμός: Συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.

Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
Καρκίνος: Τα αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή συστατικά του έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση. Η πολυφαινόλη είναι αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και το καρκίνο. Μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της χημειοθεραπείας.

Μέθη: Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης, σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχει, βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο γρήγορα, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Δέρμα: Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος, ενώ με τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθάει σε παθήσεις του δέρματος και εχει επουλωτικές επιδράσεις σε εγκαύματα, εκδορές, κοψίματα, τσιμπήματα κ.α.

Αποτοξίνωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λεμφικό μασάζ  στην πλάτη ενος ασθενή. Το μέλι απορροφά τοξίνες από το σώμα του ασθενή και αλλάζει χρώμα.

Παιδί: Μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη.

Πηγή ενέργειας:  Αποτελεί πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων και προσφέρει ενέργεια ειδικά για όσους κάνουν δύσκολη εργασία ή  αθλούνται.

Μακροζωία: Οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας γι’ αυτό το μέλι αποτελούσε και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.

Μέλι με κανέλα
Έχει διαπιστωθεί ότι μείγμα 
μελιού και κανέλας θεραπεύει πολλές ασθένειες.
Κυστίτιδα: Δύο κουταλιές της σούπας σκόνη 
κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
Χοληστερόλη: Δύο κουταλιές της σούπας 
μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμειγμένα σε 456 γραμμάρια νερού,  μειώνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.
Διαταραχές στομάχου: Όταν το 
μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι, καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα και το απαλλάσσει από τα αέρια (φουσκώματα).
Αρθρίτιδα: Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές 
μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. 
Ακμή: Εφαρμόστε για δύο εβδομάδες πάστα από τρεις κουταλιές της σούπας 
μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη στα σπυράκια πριν από τον ύπνο και πλυθείτε το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. 

Στην αγορά θα βρείτε μέλι σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την «καταγωγή» του, αν είναι δηλαδή, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτης, ερείκης ή ακόμη ηλίανθου, καστανιάς, πορτοκαλιάς. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Άλλα προϊόντα της κυψέλης με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία
:
 
Βασιλικός πολτός. Η αμβροσία των αθανάτων
Ενδείκνυται κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες, της δυσκοιλιότητας, της ανικανότητας και της στειρότητας, συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, αθηροσκλήρωσης, κόπωσης, νευρικής ανορεξίας, ασθένειας του Parkinson, ασθένειας του Alzheimer, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, πονοκεφάλου, ενδοκρινικών διαταραχών, ορμονικών ανισορροπιών, στεφανιαίας νόσου, φλεγμονών, αρθριτικών, ελκών, εκζεμάτων κ.α.

Γύρη. Δια πάσαν νόσον
Ενδείκνυται ιδιαίτερα για ανθρώπους με σωματική και πνευματική κόπωση, για αθλητές, για διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος, εντερικές διαταραχές, εξασθενημένους οργανισμούς που αναρρώνουν από ίωση, τραύμα ή ακτινοβολίες, για λιπόσαρκους, ανορεξία, ψυχολογική κατάπτωση, αυπνίες, εποχικές αλλεργίες κ.α.

Πρόπολη. Το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης

Έχει αντιβακτηριακή, αντιιοική, αντιμυκητιακή, επουλωτική, αντικαρκινική, αναισθητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Βοηθάει στην ίαση εγκαυμάτων, αλλεργιών, φλεγμονών των ματιών, ουλίτιδας, λοιμώξεων του αναπνευστικού, του άσματος, χρόνιας πνευμονίας, φαρυγγίτιδας, γρίπης, ωτίτιδας, προστάτη, παγκρεατίτιδας, κολπίτιδας, ιώσεων, μυκητιάσεων, ελκών, πληγών, εκζεμάτων και δερματικών παθήσεων.

Μελισσοκέρι. Ο χρυσός της μέλισσας

 Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, επουλωτικές ιδιότητες. Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει    απαλή και ελαστική δομή. Xρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες, στις φλεγμονές   της ρινικής περιοχής, στις δερματοπάθειες και στο βρογχικό άσθμα. Συνιστάται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.  

Ζαχαρη ή μέλι;
Η παρασκευή ζάχαρης χρειάζεται μεγάλη χημική επεξεργασία,  αφομοιώνεται δύσκολα παράγοντας δυσάρεστα αποτελέσματα όπως διαταραχές επιπέδου του σακχάρου στο αίμα,   πτώση του ανοσοποιητικού (ανοσοκαταστολή), άνοδο σωματικού πάχους, καούρες, δυσπεψία, τοξίνωση και εξασθένιση ολόκληρου του πεπτικού συστήματος, βλάβες στο πάγκρεας.    
Το μέλι πρέπει να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στη διατροφή μας
Νοθεία και μέλι
Το μέλι μπορεί να νοθευτεί με προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού γλυκόζης
Ο συνηθέστερος τρόπος νοθείας είναι η πρόσμιξη του μελιού με άλλο κατώτερης ποιότητας και το βάπτισμα μελιού εισαγωγής ως Ελληνικό
Μην αγοράζετε μέλι σε δοχείο που το καπάκι του είναι διογκωμένο, μέλι με φυσαλίδες στη μάζα του
με αφρό στην επιφάνεια του ή με ξινή γεύση
Προμηθευθείτε μέλι βιολογικό ή επώνυμο ή από μελισσοκόμο που εμπιστεύεστε.
Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται η λέξη ΜΕΛΙ ,το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή του διακινητή με πλήρη στοιχεία.

Πόσο μέλι μπορεί να τρώει κάποιος;
Η συνιστώμενη δόση ποιοτικού μελιού είναι 1-3 κουταλιές της σούπας ημερησίως (μια κουταλιά μέλι σε μια κούπα ζεστό νερό).
Είναι το μόνο τρόφιμο που δεν θα χαλάσει ποτέ. Αν στερεοποιηθεί βάζουμε το δοχείο με το 
μέλι σε ζεστό (όχι βραστό) νερό, αφού χαλαρώσουμε το καπάκι. Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα καταστραφούν τα ένζυμά του.

Δεν χρειάζεται να αναζητάμε πανάκριβα «θαυματουργά» βότανα από την άλλη άκρη της γης. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη πολυάριθμων βοτάνων και αρωματικών φυτών και παράγει χαρακτηριστικές ελληνικές ποιότητες μελιού που ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες τους.
Ένωση Καταναλωτών Βόλου & Θεσσαλίας Δημ.Γεωργιάδου 177α Βόλος τηλ.& fax 2421045615 ώρες λειτουργίας 8.30-12.30 π.μ enkavolou.gr

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)
«Σύγχρονες Τεχνολογίες και Τεχνικές Αειφορικής Παραγωγής Οπωροκηπευτικών»
handsΤο παρόν έργο έχει τίτλο «Σύγχρονες Τεχνολογίες και Τεχνικές Αειφορικής Παραγωγής Οπωροκηπευτικών» και αφορά στην εκπαίδευση αποφοίτων ΑΕΙ σε θέματα αιχμής του τομέα κηπευτικών και δενδροκομικών καλλιεργειών, τα οποία έχουν προκύψει ως αποτελέσματα έρευνας των τελευταίων ετών τόσο στα τρία μεγάλα Γεωπονικά Ιδρύματα της χώρας μας που συμμετέχουν στο έργο, όσο και γενικότερα.
Η αειφορική παραγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων αφορά στη μείωση των εισροών ενέργειας, χημικών και νερού στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στον τομέα αυτό ,συμπεριλαμβανομένης και της πιστοποίησης των διαδικασιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η αειφορική παραγωγή είναι εξαιρετικά σημαντική στη σύγχρονη εποχή και με την οικονομική κρίση της χώρας μας αποκτά ιδιαίτερη δυναμική και σημαντικές προοπτικές. Έτσι, η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και τεχνικών στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών και η πιστοποίηση της αποτελεί σήμερα προϋπόθεση για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πράσινων επιχειρήσεων. Για τη διάδοσή τους θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα δράσης μέσω του οποίου η υπάρχουσα σήμερα και αποκτηθείσα την τελευταία δεκαετία γνώση να διαχυθεί επιτυχώς στους εκπαιδευόμενους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 150 ωρών περιλαμβάνει τις παρακάτω εκπαιδευτικές ενότητες οι οποίες συμπληρώνουν 21 μονάδες ECTS:
ΕΕ1: Συστήματα πιστοποιημένης παραγωγής
ΕΕ2 Καλλιέργειες οπωροκηπευτικών
ΕΕ3 Τεχνολογίες αειφορικής παραγωγής οπωροκηπευτικών
ΕΕ4. Εφαρμογές νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και
ΕΕ5. Καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη
Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων θα γίνει μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση όλων των σύγχρονων τεχνικών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αειφορική παραγωγή και πιστοποίηση των οπωροκηπευτικών δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα αντικείμενα με ιδιαίτερο επαγγελματικό ενδιαφέρον.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα υλοποιηθούν πέντε(5) σεμιναριακοί κύκλοι σπουδών και θα εκπαιδευτούν 85 άτομα.

Όροι συμμετοχής

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν απόφοιτοι Γεωπονικών Σχολών/Τμημάτων ΑΕΙ-TEI, ή κάτοχοι πτυχίου συναφούς αντικειμένου ή κάτοχοι ισότιμου πτυχίου αλλοδαπής οι οποίοι έχουν αποκτήσει το πτυχίο μέχρι το έτος 2001 ή έχει παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία απόκτησης του βασικού τίτλου σπουδών τους.
Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε απόφοιτους ηλικίας άνω των 45 ετών καθώς επίσης και σε απόφοιτους χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).
Πέρα από τα παραπάνω, επιπλέον κριτήρια για την επιλογή των φοιτητών για εισαγωγή στο ΠΕΓΑ-SustainAgr είναι ο βαθμός του βασικού πτυχίου και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.
 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ - ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

Α/Α
ΠΡΟΣΟΝ-ΚΡΙΤΗΡΙΟ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ
 1
Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος * συναφές με το αντικείμενο
300
2
Πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος σε άλλο γνωστικό αντικείμενο
100
3
Βαθμός τίτλου σπουδών (στη 10βαθμη κλίμακα)
Βαθμός x 100
4
Εμπειρία (ανά μήνα) σε αντικείμενα συναφή με το πρόγραμμα
7/μήνα
5
Γνώση Αγγλικής Γλώσσας
30 Καλή γνώση
50 Πολύ καλή γνώση
70 Άριστη γνώση
6
Ηλικία  >45 ετών
100
7
Λοιπά κοινωνικά κριτήρια (Εισόδημα, Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,  κτλ)
100
*ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ

Γραμματειακή Υποστήριξη - ΠΕΓΑ

Εικόνα επαφής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής 
και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Τέρμα Φυτόκου
Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησία 38446 Greece

Πρόσληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ διακοσίων εξήντα για δύο (2) μήνες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ πρόσληψης , με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο (2) μηνών, (130 για το α´ δίμηνο και 130 για το β´ δίμηνο)
Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) Ν.Π.Ι.Δ., με έδρα την Αθήνα, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώνει την πρόσληψη διακοσίων εξήντα (260) ατόμων, ειδικότητας ΠΕ1 Γεωπόνων, ΠΕ10 Οικονομικών, ΠΕ3 Κτηνιάτρων, ΠΕ9 Διοικητικών, ΠΕ Τοπογράφων, ΤΕ1 Τεχνολόγων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, ΤΕ1 Τεχνολόγων Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής και ΔΕ4 Διοικητικών Γραμματέων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με διάρκεια απασχόλησης δύο (2) μήνες (130 για το α´ δίμηνο και 130 για το β´ δίμηνο), για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Η ανακοίνωση διατίθεται στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr την φόρμα «Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για πρόσληψη δύο (2) μηνών στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.», από τη Δευτέρα 17-11-2014 έως και τη Δευτέρα 24-11-2014 και ώρα 15:00 μ.μ. 


pdf ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΣΗΣ 260 ΘΕΣΕΩΝ 

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις που συνδράμει ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας

Εκδηλώσεις που συνδράμει ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας



Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται,

να συμμετάσχουν στο 17ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριοπου προγραμματίστηκε να γίνει στον συνεδριακό χώρο του

ξενοδοχείου DOMOTEL XEΝΙA VOLOS στο Βόλο από 13 έως 17 Οκτωβρίου του 2014

καθώς και στις δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη «Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015 - 2020»

που θα πραγματοποιηθούν:

την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 17:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού,στον Αλμυρό
και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα μιλήσουν κορυφαίοι, διακεκριμένοι, συνάδελφοι.


Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος

Λάμπρος Κωνσταντίνος


17o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

13-17 Οκτωβρίου 2014

Η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία με ευχαρίστηση σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο 17ο Πανελλήνιο Φυτοπαθολογικό Συνέδριο που προγραμματίστηκε να γίνει στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου DOMOTEL XENIA VOLOS στο Βόλο από 13 έως 17 Οκτωβρίου του 2014.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και εικονογραφημένα κείμενα (posters), που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Φυτοπαθολογίας. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης από διεθνούς κύρους προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους ερευνητές σε σύγχρονα επιστημονικά φυτοπαθολογικά θέματα αλλά και σε επίκαιρα σημαντικά προβλήματα της Φυτοπαθολογίας στην Ελλάδα.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Οι εγγραφές στο συνέδριο θα αρχίσουν από το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου(18:30 – 20:30) στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “DOMOTEL XENIA VOLOS” και θα συνεχιστούν το πρωί της Τρίτης 14 Οκτωβρίου (8:30 – 9:30).
Η εγγραφή στο Συνέδριο ορίστηκε στα 70 € και περιλαμβάνει παρακολούθηση, γραφική ύλη, έντυπα (πρόγραμμα, περιλήψεις) καθώς και συμμετοχή στο σύνολο των κοινωνικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του συνεδρίου. Για τους φοιτητές η συμμετοχή και παρακολούθηση είναι δωρεάν, ενώ η πλήρης εγγραφή (γραφική ύλη, έντυπα,αναψυκτικά, δεξίωση) ορίστηκε στα 30 €.
Παρακαλούνται όσοι σκοπεύουν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο και δεν έχουν αποστείλει έως τώρα δήλωση συμμετοχής να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους,ώστε να διευκολυνθούν οι εργασίες προετοιμασίας του Συνεδρίου και τα ονόματά τους να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των συνέδρων.
Για τον σκοπό αυτό συνημμένα αποστέλλεται εκ νέου δήλωση συμμετοχής στο συνέδριο η οποία αφού συμπληρωθεί θα πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση evellios@agr.uth.gr ή εναλλακτικά με Fax στο 2421093272 (Υπόψην κου Ε. Βέλλιου).
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 137 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες (59προφορικές και 76 εικονογραφημένα κείμενα -posters) που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας της Φυτοπαθολογίας. Επίσης,θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εισηγήσεις σε επίκαιρα σημαντικά προβλήματα της Φυτοπαθολογίας στην Ελλάδα καθώς και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα:«Βιολογικά Σκευάσματα» – Μύθοι και Πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του συνεδρίου συνοδεύει την παρούσα ανακοίνωση.
Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 21:30 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων σε αίθουσα του ξενοδοχείου “DOMOTEL XENIA VOLOS”, ενώ την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ημερήσια επιστημονική επίσκεψη σε οπωρώνες και καλλιέργειες ανθοκομικών φυτών με φυτοπαθολογικά προβλήματα σε Ζαγορά, Ανήλιο και Μακρυρράχη. Το αναλυτικό πρόγραμμα της επιστημονικής επίσκεψης έχει ως εξής:
08.15 Αναχώρηση από το ξενοδοχείοDomotel Xenia
09.00 - 10.30 Επίσκεψη στη Μακρινίτσα
11.30 - 12.15 Επίσκεψη σε οπωρώνες στη Ζαγορά
12.45 - 14.15 Γεύμα στην πλατεία της Ζαγοράς – Προσφορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου
14.45 - 15.30 Επίσκεψη σε οπωρώνες και καλλιέργειες καλλωπιστικών σε Ανήλιο και Μακρυρράχη
16.00 - 16.30 Επίσκεψη στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στη Τσαγκαράδα με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο
18.00 Άφιξη στο Βόλο
Η συμμετοχή έχει οριστεί στα 10€. Απαιτείται η δήλωση συμμετοχής έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Γενικό Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής, ηλεκτρονικά στη διεύθυνση evellios@agr.uth.gr ή εναλλακτικά με τηλεομοιότυπο (fax) στο +3024210 93272 (Υπόψη κου Ε. Βέλλιου).
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙO
Η διαμονή των συνέδρων θα γίνει:
Α) στο μεγαλύτερο από τα deluxe class ξενοδοχεία του Βόλου, το DOMOTEL XENIA VOLOS, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5λεπτών από το Κέντρο. Η οργανωτική επιτροπή εξασφάλισε πολύ ικανοποιητικές τιμές δωματίων για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει το ξενοδοχείο στους συνέδρους και πιο συγκεκριμένα τιμή 70 € ανά ημέρα(90€ με θέα στη θάλασσα), για τα μονόκλινα και 80€ ανά ημέρα (90€ με θέα στη θάλασσα) για τα δίκλινα δωμάτια.Η κράτηση των δωματίων θα γίνει απευθείας με το ξενοδοχείο (DOMOTEL XENIA VOLOS, Τηλ. 24210 92700, Φαξ24210 92800, email: resaxenia@domotel.gr).Τοξενοδοχείο προσφέρει δωρεάν χώρο στάθμευσης.
Β) Στο ξενοδοχείο PARK οι τιμές για τους συνέδρους είναι 50 € ευρώ για το μονόκλινο και 70 € για το δίκλινο, με πρωινό.Τηλ.2421036511-15, Φαξ 2421028645, www.amhotels.gr, amparkv@otenet.gr. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση5 λεπτών από το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Δυστυχώς, το ξενοδοχείο αυτό έχει μικρή διαθεσιμότητα δωματίων για τις μέρες του συνεδρίου.
Γ) Στο ξενοδοχείο ΚΥΨΕΛΗ οι τιμές για τους συνέδρους είναι 50 € για το μονόκλινο, 60 € για το δίκλινο και 75 € για το τρίκλινο, με πρωινό. Τηλ. 2421024420, Φαξ 2421026020, www.hotelkipseli.gr.Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην παραλία της πόλης και σε απόσταση 10 λεπτών από το χώρο του ξενοδοχείου.
Επισιτισμός
Μετά από συνεννόηση η Οργανωτική Επιτροπή εξασφάλισε την παροχή γεύματος στο εστιατόριο του ξενοδοχείου DOMOTEL XENIA BOΛOY, σε όσους συνέδρους το επιθυμούν, στην τιμή των 15 € ανά γεύμα. Το κόστος του γεύματος θα βαρύνει τουςσυνέδρους. Το γεύμα θα παρέχεται κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος σε buffet που θα περιλαμβάνει ποικιλία από σαλάτες, ζεστά πιάτα και γλυκά/φρούτα.
Παρακαλούνται οι σύνεδροι που προτιμούν αυτή την επιλογή να δηλώσουν τοσυντομότερο δυνατό στο Γραμματέα του συνεδρίου τις ημέρες που επιθυμούν να πάρουν το γεύμα τους στο ξενοδοχείο(Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη). Οι σύνεδροι έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να επιλέξουν για το γεύμα τους δυο εστιατόρια πλησίον του συνεδριακού χώρου: α) Εστιατόριο ΣΑΡΡΗ,μόλις 30 μέτρα αριστερά βγαίνοντας από το ξενοδοχείο και β) Εστιατόριο ΠΑΡΑΛΙΟ,δεξιά βγαίνοντας, στην αμμουδιά του Αναύρου, 10 λεπτά με τα πόδια.
Φυσικά, στην παραλία του Βόλου οι σύνεδροι έχουν πληθώρα επιλογής σε εστιατόρια, ουζερί και πιτσαρίες αλλά η απόσταση από το συνεδριακό χώρο είναι μεγάλη σε σύγκριση με το διαθέσιμο χρόνο για το μεσημεριανό διάλειμμα.
Κοινωνικές εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Φυτοπαθολογικού Συνεδρίου θα διοργανωθεί εκδήλωση υποδοχής των συνέδρων την παραμονή έναρξης του συνεδρίου, Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20:00, στο ξενοδοχείο DOMOTEL XENIA BΟΛΟΥ.
Η δεξίωση προς τιμή των συνέδρων θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2014 στο χώρο του ξενοδοχείου και ώρα 21:30. Η βραδιά θα επενδυθεί μουσικά από τοπική παραδοσιακή ορχήστρα που θα παίξει τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Το τοπικό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε. με παραδοσιακές ενδυμασίες θα ξεκινήσει την εκδήλωση με χορούς από τη Θεσσαλία και άλλα μέρη της χώρας μας..
Με εκτίμηση
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Ρούμπος
τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΕΤΕΘ-ΕΚΕΤΑ
Ο Γενικός Γραμματέας
Ευάγγελος Βέλλιος
Επ. Καθηγητής Π.Θ.

Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Ιωάννης Ρούμπος, τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου
τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου,
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΕΤΕΘ-ΕΚΕΤΑ
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Τσιτσιγιάννης, Επ. Καθηγητής
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος
Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας - Αθήνα
Γεν. Γραμματέας: Ευάγγελος Βέλλιος, Επ. Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Γεωπονικών Επιστημών - Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας
Βόλος
Ταμίας: Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, Επ. Καθηγήτρια
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος
Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας - Αθήνα
Μέλος: Κωνσταντίνος Λάμπρου, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας
Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας
Ροζού 94, Βόλος 38333
Μέλος: Αντώνης Λάσκος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς
Ζαγορά Πηλίου, 37001
Μέλος: Νικόλαος Λιάνος, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων
Διοικητήριο, Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως, 38100 Βόλος
Μέλος: Βαρβάρα Μαλιόγκα, Λέκτορας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Γεωπονική Σχολή - Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας
Θεσσαλονίκη
Μέλος: Θωμάς Μπαρτζάνας, Ερευνητής Β’
Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας
Δημητριάδος 95 και Παύλου Μελά, Βόλος 38333
Μέλος: Παναγιώτης Τσόπελας, Τακτικός Ερευνητής
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ινστιτούτο Μεσογειακών ∆ασικών Οικοσυστηµάτων
Τέρµα Αλκµάνος, 115 28 Αθήνα


Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός«ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με τους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, καλεί την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου2014, όλους τους αγρότες του Νομού Μαγνησίας στην εκδήλωση με θέμα:
«Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015 - 2020»
Οι ομιλητές της εκδήλωσης και οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:
Μελάς Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ.
«Πλαίσιο Εθνικών Επιλογών για τη νέα Κ.Α.Π. 2015-2020».
Μποτός Αργύρης, Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ.
«Διαχείριση Κινδύνου και Ασφάλιση Καλλιεργειών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π. 2015-2020».
Κουτσομήτρος Σωτήρης, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ.
«Ανάλυση εφαρμογής νέας Κ.Α.Π.2015-2020».
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
· την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 17:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού,στον Αλμυρό.
· το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στο Βελεστίνο.
Πληροφορίες: Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ»Αλμυρού
e-mail: ogeekad@otenet.gr
τηλ: 2422021473, 2425350220.