Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου - Ένας αιώνας ζωής με λανσάρισμα νέων προϊόντων

Τρία νέα προϊόντα σχεδιάζει να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ένας από τους πλέον ιστορικούς συνεταιρισμούς της χώρας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος φέτος κλείνει 100 χρόνια λειτουργίας.

Ο στόχος είναι με άμεσες επενδύσεις της τάξεως των 500 χιλ ευρώ επενδύσεις να παραχθούν χυμός μήλου, τσιπς μήλου από την υπόξινη ποικιλία «Ρενέτες» και το μοναδικό πετιμέζι από το τοπικό ΠΟΠ φιρίκι. Το τελευταίο προϊόν θα παράγεται μάλιστα σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Γυναικών της Ζαγοράς.
 
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις 19 Απριλίου σε συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Διονύσης Βαλασσάς τα αναπτυξιακά πλάνα που αφορούν αυτά τα νέα προϊόντα περιλαμβάνουν και συνέργειες με εταιρείες. Παράλληλα τόνισε ότι στα πλάνα είναι και η είσοδος στην αγορά ελαιολάδου για την οποία προβλέπονται επιπλέον επενδύσεις.
 
Συνολικά τα χρήματα που επιδιώκεται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων στην ιστορική αυτή γωνιά του Πηλίου φτάνουν ύψους περί τα 3 εκατ. ευρώ που αφορούν στην επέκταση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Όπως αναφέρθηκε το ύψος των επενδύσεων ανέρχεται περίπου στις 800-900.000 € ετησίως με επιχορήγηση 50%. Η ιδία συμμετοχή στην υλοποίηση των ανωτέρων επενδύσεων γίνεται με την συμμετοχή των ιδίων των παραγωγών με παρακράτηση περίπου 4 λεπτών / κιλό προϊόντος.
 
Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα, ένα υπερσύγχρονο ιδιόκτητο συγκρότημα ψυγείων – διαλογητηρίων, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και αποδεικνύει το συνεχές επενδυτικό έργο που πραγματοποιεί στον τομέα εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής του υποδομής.
 
Όπως τονίστηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος στα 100 χρόνια λειτουργίας του, παραμένει brand oriented και στοχεύει σε νέες κατηγορίες μέσω του λανσαρίσματος τριών νέων προϊόντων υπό το σήμα Zagorin πιστοποιώντας και διατηρώντας το χαρακτηρισμό που έχει αποδοθεί στην περιοχή ως «Πρωτεύουσας του Μήλου στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η χώρα μας παράγει περίπου 300.000 τόνους μήλων που σε αναλογία εκτάσεων καλλιέργειας αποτελεί σημαντική ποσότητα.
 
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλες δυνάμεις του χώρου είναι η Πολωνία εσχάτως με 3,5 εκατομ. τόνους, η Γαλλία και η Ιταλία με 2 εκατομ. τόνους.
 
 
Κερδοφορία και εξαγωγές
 
Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη ο Α.Σ. Ζαγοράς αποπληρώσει τα μεσομακροπρόθρεσμα δάνειά του το 2008 και έκλεισε την περσινή χρονιά με έσοδα της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Η μέση παραγωγή κατ'ετος κυμαίνεται στους 13.000 τόνους με ένα εύρος παραγωγής που κυμαίνεται από 9.000 τόνους μέχρι και 15.000 τόνους στις καλές περιόδους.
 
Απασχολεί 42 άτομα μόνιμο προσωπικό και 70-100 άτομα εποχιακό για μήνες ετησίως. Σημαντικό στοιχείο της ανάπτυξης της οργάνωσης ήταν η στελέχωση του με επιστημονικό προσωπικό πανεπιστημιακής μόρφωσης.
 
Σε επίπεδο εξωστρέφειας, ανάλογα με την χρονιά, οι εξαγωγές αντιστοιχούν από 10% έως και 30% της παραγωγής, ενώ κατευθύνονται κυρίως σε περιοχές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με έμφαση στο τρίγωνο Αίγυπτος- Ισραήλ- Κύπρος, λόγω καθαρώς γευστικών προτιμήσεων των καταναλωτών.
 
Στο συνεταιρισμό τα περίπου 700 μέλη αποτελούν τη πλειονότητα των παραγωγών της Ζαγοράς, ενώ το 90% της παραγωγής είναι μήλα, τα γνωστά σε όλους Ζagorin (οι ποικιλίες Starking, Golden, Royal Gala, Fuji και το ΠΟΠ Φιρίκι Πηλίου). Επίσης, ο συνεταιρισμός διαθέτει στην αγορά αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα και κεράσια. Σε εγχώριο επίπεδο τα προϊόντα διακινούνται στα πρατήρια του Συνεταιρισμού, στις λαχαναγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και έχουν παρουσία σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μάλιστα ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου ήταν από τις πρώτες συνεταιριστικές οργανώσεις που μπήκαν σε αλυσίδες τη δεκαετία του 1990.
 
 
Σταγόνες ιστορίας
 
Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915).
 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου είναι σήμερα ο κυριότερος φορέας εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου και μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας.
 
Ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας (ο Νόμος περί Συνεταιρισμών ψηφίστηκε το 1915). Στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί, ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς», με βασικές καλλιέργειες ήταν εκείνες της πατάτας και του φουντουκιού.
 
Στη διάρκεια της πορείας του, παρουσίασε πολλές μεταπτώσεις ακμής και παρακμής, οφειλόμενες άλλοτε στις ειδικότερες συνθήκες της περιοχής και άλλοτε στις γενικότερες συνθήκες της χώρας.
 
Το 1985 ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης.
 
Με την έγκριση του νέου καταστατικού αλλάζει η επωνυμία σε ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ με διακριτικό σήμα και λογότυπο εταιρικής ταυτότητας.
 
Παράλληλα τα μήλα αποκτούν το διακριτικό τίτλο «ΖΑΓΟΡΙΝ» - « ZAGORIN» με κατοχυρωμένο διεθνώς εμπορικό σήμα. Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται σήμερα από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ. 1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Την πορεία αυτή θα αναδείξουν με εκδηλώσεις τους τα μέλη του ΑΣ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με όσα δήλωσε η αρμόδια για τις εκδηλώσεις Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Δέσποινα Βαρούτα.


πηγή: http://www.paseges.gr/ - naturahellas

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Μέσα στο Πάσχα η προδήλωση για Νέους Αγρότες, έρχονται τα οριστικά δικαιώματα

Μέσα στο Πάσχα η προδήλωση για Νέους Αγρότες, έρχονται τα οριστικά δικαιώματα


Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας την περασμένη Τετάρτη (13 Απριλίου) με θέμα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης  και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2016 - Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΕΕ) 2016». Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνο Λάμπρο ο οποίος μίλησε για την εκδήλωση, τις ειδήσεις που προέκυψαν από αυτήν αλλά και για την γενικότερη κατάσταση στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο και την σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η προδήλωση για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Ο ίδιος ανέφερε ότι περιμένει την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ότι για να καταρτίσει η χώρα εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να εξατάσει ένα πλαίσιο όπου δε θα αλλάζουν συνεχώς οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Θεωρώ ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε ήταν ίσως η πιο επιτυχημένη από τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι ΕΑΣ Πηλίου - Β. Σποράδων, Ζαγορίν, ΑΣ Ζαγοράς, ΕΒΟΛ και ΕΑΣ Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Περιμέναμε τα οριστικά δικαιώματα στην αρχή της εβδομάδας οπότε θεωρώ ότι σίγουρα θα υπάρξει εξέλιξη μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Όπως θα διαβάσατε και στο ΔΤ που εξέδωσε ο Σύλλογός μας, γνώμη μας είναι ότι και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο εκάστοτε Υπουργός ή Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, δε μπορεί να κάνει τίποτα αν η θητεία του εξαντλείται σε κάποιους μήνες, ένα ή δύο χρόνια. Τα πράγματα για τον Αγρότη έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, κι εγώ διαθέτω εκμεταλλεύσεις και καλλιεργώ ο ίδιος. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: παλαιότερα ένα ματσάκι μαϊντανό το πουλούσε ο παραγωγός 50 λεπτά. Ένα λίτρο βενζίνης είχε επίσης 50 λεπτά. Τώρα ο παραγωγός ανεξαρτήτως πόσο το αγοράζει το ματσάκι ο καταναλωτής, το πουλάει 10-15 λεπτά και η βενζίνη έχει πάει πάνω από 1 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την δραματική αλλαγή των οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες», δήλωσε ο κ. Λάμπρος.


Άντεξαν στην κρίση ο ΑΣ. Βόλου και η ΕΒΟΛ. Από την Παρασκευή το νέο στραγγιστό γιαούρτι «Διαλεχτό»

Άντεξαν στην κρίση ο ΑΣ. Βόλου και η ΕΒΟΛ. Από την Παρασκευή το νέο στραγγιστό γιαούρτι «Διαλεχτό»  

Άντεξαν στην κρίση το 2015 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που παρουσίασε θετικό ισολογισμό, με κέρδη 2 εκ. €, στοιχείο που επέτρεψε στη Διοίκηση να ενισχύσει τους αγρότες και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού.

Από την ερχόμενη Παρασκευή θα κυκλοφορήσει στα καταστήματα ένα νέο προϊόν, που είναι το στραγγιστό γιαούρτι “Διαλεχτό”, σε πλήρη και με χαμηλά λιπαρά μορφή, με το οποίο η ΕΒΟΛ εισέρχεται σε μια κατηγορία του 80% της κατανάλωσης, έναντι του 20% που απευθύνεται το παραδοσιακό γιαούρτι. Μέσα στο καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν άλλοι τρεις κωδικοί που αφορούν σε κρέμα, ρυζόγαλο και ξυνόγαλο.
 
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, που έκρουσε, για άλλη μια φορά κώδωνα κινδύνου για λήψη μέτρων, ώστε να μην ξεκληριστεί η Ελληνική αγροτιά.
 
Κάνοντας απολογισμό του 2015,ο κ. Πρίντζος είπε ότι ο Α.Σ. Βόλου στέκεται όρθιος και, με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, η περασμένη χρονιά ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του Συνεταιρισμού και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, με αύξηση τζίρου 10%, πωλήσεων και κερδών, που έφτασαν στα 2 εκ. €.
 
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου και της ΕΒΟΛ τόνισε ότι, παρά την κρίση, η ΕΒΟΛ κατάφερε να ολοκληρώσει τη μεγάλη επένδυση του εργοστασίου εμφιάλωσης των 6,5 εκ. ευρώ που θα εγκαινιαστεί μέσα στον Ιούνιο του 2016, αλλά και του 1,5 εκ. ευρώ στο στραγγιστό γιαούρτι, μπαίνοντας δυναμικά στη συγκεκριμένη αγορά που καλύπτει το 80% της κίνησης σε όλα τα είδη γιαουρτιού.
 
Η ΕΒΟΛ, τόνισε, είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τις καλύτερες τιμές Πανελλαδικά, στα μέλη της αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και να ασκήσει κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο της εταιρικής της ευθύνης, κάνοντας δωρεά 100 τόνων γάλακτος, για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και μοιράζοντας 2000 διατακτικές των 50 €.
 
Ακόμη, οι 140 εργαζόμενοι της ΕΒΟΛ δεν έχουν υποστεί καμία περικοπή στους μισθούς τους, και το 2015 πήραν χρηματικό bonus.
 
 
Επέκταση δικτύου συζητήσεις για εξαγωγές
 
Το στραγγιστό γιαούρτι της ΕΒΟΛ ονομάζεται «Διαλεχτό» και θα διατίθεται στην αγορά από σήμερα Παρασλκευή 22 Απριλίου, σε συσκευασία πλήρους λιπαρών και 2%, ενώ σε ένα μήνα, εκτός από τις ατομικές (200 γραμ.), θα υπάρχουν συσκευασίες του ενός και των πέντε κιλών.
 
Επιπλέον ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσουν και τρεις νέοι κωδικοί που θα είναι ξινόγαλο, κρέμα και ρυζόγαλο, όλα παρασκευασμένα με ελληνικό γάλα.
 
Επιπλέον το δίκτυο διανομής της ΕΒΟΛ πέρα από τη Θεσσαλία έχει επεκταθεί και στην Κρήτη και μέχρι το καλοκαίρι και στην Πελοπόννησο, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για εξαγωγές στο εξωτερικό ειδικά του στραγγιστού γιαουρτιού.


πηγή: http://www.paseges.gr/- naturahellas