Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ολλανδός επιστήμονας μετάλλαξε τον ιό της γρίπης των πουλερικών

http://news247.gr/health/ygeia/article1532467.ece/BINARY/original/virus.jpg

Η δημιουργία σε ένα εργαστήριο στην Ολλανδία ενός μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πουλερικών, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται για έναν ιό με καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προσλάβει ακόμα διαστάσεις πανδημίας.

Το ολλανδικό εργαστήριο με επικεφαλής τον καθηγητή Ron Fouchier του ιατρικού κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι έχει δημιουργήσει ένα μεταλλαγμένο ιό της γρίπης H5N1, ο οποίος θα μπορούσε να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

Ο ιός μπορεί να προσβάλλει και τους ανθρώπους με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 60%, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει μεταδοθεί στα άτομα μέσω του αέρα, γι' αυτό και οι θάνατοι που οφείλονται σ' αυτόν είναι λιγότεροι από 350.

Ανατριχιαστικά ευρήματα

Ωστόσο, τα ευρήματα του καθηγητή Fouchier έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. Με αφορμή μία συνάντηση ειδικών στην Μάλτα τον Σεπτέμβρη ο καθηγητής έκανε μία ανακοίνωση, της οποίας την βαρύτητα δεν πρόσεξε σχεδόν κανείς τότε.

"Στο εργαστήριο, μπορέσαμε να αλλάξουμε τον ιό H5N1 σε έναν ιό, ο οποίος εύκολα θα μπορούσε να εξαπλωθεί στον αέρα", δήλωσε εμφατικά ο ερευνητής με τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς του να αναμένουν την δημοσίευσή τους σε επιστημονικό περιοδικό.

Αντιδράσεις από την κοινή γνώμη

Όμως, μία επιτροπή από την Αμερική έχει μέχρι στιγμής παγώσει την δημοσίευση της έρευνας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα, για να δημιουργήσει μία βιολογική καταστροφή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Από την μεριά του, το κέντρο υγείας σταμάτησε κάθε επικοινωνία αναμένοντας την τελική απόφαση για το ιό, ο οποίος έχει αποτελέσει επίκεντρο έντονων συζητήσεων από υπουργούς Υγείας των δυτικών χωρών.

"Περιμένουμε την απόφαση από την Αμερική. Προς το παρόν είναι αδύνατο να μιλήσουμε για τους ερευνητές μας", ανέφερε το Erasmus.

"Αυτή η έρευνα είναι σίγουρα νόμιμη, όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αν αυτόν ο ιός έχει την δυνατότητα να μεταδοθεί σε θηλαστικά ή όχι", είπε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Pasteur από την πλευρά του.

Τέλος, μέσα στις πιθανές λύσεις για την εκτόνωση του γεγονότος με τις όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες, είναι να καταστραφεί ο ιός εξ ολοκλήρου

Πηγή: news247.gr

Από βιομάζα το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενέργειας

Από βιομάζα το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενέργειας

Πάνω από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενέργειας θα μπορούσε να παρέχεται από βιομάζα, χωρίς να καταστρέφεται η παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση από το Ερευνητικό Κέντρο Ενέργειας του Ηνωμένου Βασίλειου (UKERC).

Η έκθεση, στην οποία εξετάζονται περισσότερες από 90 παγκόσμιες μελέτες, διαπιστώνεται ότι ο κύριος λόγος που οι επιστήμονες διαφωνούν σχετικά με τον πιθανό ρόλο της βιομάζας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, είναι ότι κάνουν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τον πληθυσμό, τη διατροφή, και τη χρήση γης.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο διαφωνίας είναι η ταχύτητα με την οποία η βελτίωση της παραγωγικότητας των τροφίμων και των ενεργειακών καλλιεργειών μπορεί να ξεδιπλωθεί.

“Αν κάνουμε την καλύτερη χρήση των γεωργικών υπολειμμάτων, ενεργειακών καλλιεργειών και των υπολειμμάτων παίρνοντας έτσι το ένα πέμπτο της τρέχουσας παγκόσμιας ενέργειας από βιομάζα είναι μια λογική φιλοδοξία”, δήλωσε ο Δρ Raphael Slade, επικεφαλής της έκθεσης και ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι παίρνοντας περισσότερο από αυτό που είναι τεχνικά δυνατό, αλλά απαιτεί παραδοχές σχετικά με την παραγωγή τροφίμων και τις αλλαγές στη διατροφή που μοιάζουν όλο και πιο δύσκολες, ειδικά καθώς οι άνθρωποι στην Ασία και τη Λατινική Αμερική αρχίζουν να υιοθετήσουν τη διατροφή των δυτικών με υψηλά ποσοστά κρέατος, όσο τα εισοδήματα αυξάνονται.

“Όσο περισσότερο βιοενέργεια θέλετε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να συμβιβάζεται η ζήτηση για την προστασία των τροφίμων, της ενέργειας και του περιβάλλοντος”, λέει ο κ. Slade.

Αντικαθιστώντας όλα τα ορυκτά καύσιμα με βιομάζα θα ήταν ισοδύναμο με όλη την παγκόσμια γεωργία και την εμπορική δασοκομία, και θα είναι δυνατή μόνον εάν περισσότερα τρόφιμα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε λιγότερη γη.

Τεχνική πρόοδος θα μπορούσε να είναι η λιγότερη αμφιλεγόμενη διαδρομή για την αυξημένη παραγωγή βιοενέργειας, αλλά η πολιτική θα πρέπει να ενθαρρύνει την καινοτομία και τις επενδύσεις. Δίνοντας έμφαση στην αύξηση των τροφίμων και των ενεργειακών καλλιεργειών θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρία, αρκεί να γίνεται χωρίς να καταστρέφεται τη γονιμότητα του εδάφους ή καταστρέφοντας τους υδάτινους πόρους.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις δυνατότητες της πολιτικής για την προώθηση της μάθησης, ενθαρρύνοντας, τώρα, την ανάπτυξη της βιώσιμης βιομάζας, αντί να περιμένει την οριστική απάντηση για το απόλυτο δυναμικό.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη των επιστημόνων που εργάζονται πάνω στα τρόφιμα και τη γεωργία για στενότερη συνεργασία με τους ειδικούς της βιοενέργειας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η διαθεσιμότητα του νερού και η προστασία του περιβάλλοντος. Εάν η βιομάζα απαιτηθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, οι σχέσεις μεταξύ της βιοενέργειας και της παραγωγής τροφίμων θα γίνουν πάρα πολύ σημαντικές για να εξεταστούν μεμονωμένα.

“Η βιοενέργεια μπορεί να χρειαστεί να παίξει ρόλο σε ένα μελλοντικό ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα”, δηλώνει ο Dr Ausilio Bauen, επικεφαλής της βιοενέργειας στο Imperial College του Κέντρου Πολιτικής Ενέργειας και Τεχνολογίας.

“Εξασφαλίζοντας βιοενέργεια, τα τρόφιμα και τα δάση δεν θα ανταγωνίζονται για γη. Αλλά, αν χρησιμοποιήσουμε τη γη πιο παραγωγικά, και κάνοντας καλύτερη χρήση των διαθέσιμων φυτικών υλικών, θα είμαστε απολύτως ικανοί παράγοντας βιοενέργεια, να τρέφεται ένας αυξανόμενος πληθυσμός και διατηρώντας το περιβάλλον ταυτόχρονα”, ανέφερε τέλος ο κ. Bauen.

ΠΗΓΗ: www.greenbusiness.gr

Τσίπουρο στους Κινέζους, κρασιά στους Ρώσους και στους Ινδούς Κορινθιακή σταφίδα!


Την ώρα που οι ελληνικές εταιρείες εντός εγχώριας αγοράς έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, όσες έχουν καταφέρει να κάνουν βήματα στο εξωτερικό ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Στον τομέα των τροφίμων η «βαριά βιομηχανία» είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και ψάρια, ελαιόλαδα κ.ά.

Ο κύριος όγκος των εξαγωγών της ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε. κατευθύνεται σε Ρωσία και Λευκορωσία, εξηγεί ο πρόεδρος της ηπειρώτικης συνεταιριστικής εταιρείας, Θανάσης Κατσανάκης, με έδρα τη Ζίτσα Ιωαννίνων.

«Το συμβόλαιό μας με τη Ρωσία είναι 5 εκατομμύρια φιάλες, κρασί αφρώδες και ημιαφρώδες, της τοπικής ποικιλίας ντεμπίνα. Κάνουμε πολλά χρόνια εξαγωγές, αλλά φέτος για πρώτη φορά στραφήκαμε κυρίως στο εξωτερικό. Εξάγουμε κρασιά σε Γερμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, ενώ στην Κίνα πριν από ενάμιση μήνα προχωρήσαμε στην εξαγωγή τσίπουρου. Κάναμε μια μεγάλη δοκιμή με αποστάγματα στην κατηγορία snaps και στείλαμε την πρώτη παρτίδα με 2.000 φιάλες. Τώρα έχουμε παραγγελίες για 10.000 φιάλες τσίπουρου».

Οπως εξηγεί, ειδικά στη Ρωσία, η εταιρεία επιχειρεί να κάνει τη διαφορά με γηγενείς ποικιλίες. Τώρα αναμένεται να παρουσιάσουν στην αγορά δυο νέες τοπικές ποικιλίες, το βλάχικο και το μπεκάρι. Το μυστικό των εξαγωγών τους; «Τηρούμε αυστηρές προδιαγραφές, συμμετέχουμε σε εκθέσεις, κάνουμε γευσιγνωσίες, εκπαιδεύουμε το προσωπικό».

«Οποιος θέλει να κάνει εξαγωγές πρέπει να έχει καλό προϊόν, αλλά να επιλέξει προσεκτικά και αντιπρόσωπο σε κάθε χώρα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, Μανώλης Βακόντιος. Υποστηρίζει ότι οι συνεργασίες με πολυεθνικές περπατούν καλύτερα, διότι έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην αγορά.

Είχαμε επαναπαυθεί στις επιδοτήσεις

Από την εποχή που μπήκαμε στην Ε.Ε., τονίζει ο κ. Βακόντιος, «η εύκολη λύση ήταν να πουλάμε λάδι στους Ιταλούς, αφού η πορεία του εμφιαλωμένου ελαιολάδου ήταν πολύ δύσκολη. Λόγω και των επιδοτήσεων, επαναπαυθήκαμε. Εμείς κάνουμε εξαγωγές σε όλη την Ε.Ε., σε Ρωσία, Κορέα, Βόρειο Αμερική, Καναδά, Αυστραλία κ.α. Εχουμε κατακτήσει 29 διεθνή βραβεία. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου μάς έχει βραβεύσει δύο φορές, έχουμε βραβευτεί σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, έχουμε βραβευτεί ακόμη και απ' την ανταγωνίστρια Ιταλία κι εξάγουμε κάθε χρόνο 2.000 τόνους ελαιολάδου στο εξωτερικό και πουλάμε 1.000 στην εγχώρια αγορά. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το λάδι μας είναι ΠΟΠ».

Ωστόσο, τονίζει, «οι ξένοι καταναλώνουν πολύ λίγο λάδι και κυρίως στις σαλάτες. Το λάδι είναι ένα δύσκολο προϊόν, γιατί πρέπει ν' αλλάξεις τη διατροφή του άλλου. Μέχρι πρότινος οι ξένοι είχαν συνηθίσει σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά. Οι Γερμανοί προσέχουν τη διατροφή τους, έχουν επαφή με την Ελλάδα ως τουρίστες κι ειδικά από τον Μάρτιο κι έπειτα οι παραγγελίες στη Γερμανία αυξάνονται. Το πρόβλημα όμως είναι οικονομικό, διότι όλα θα ήταν πιο εύκολα αν είχαμε ρευστό να διαφημίσουμε καλύτερα το προϊόν...».

Σε παλιούς καιρούς η κορινθιακή σταφίδα ήταν ο λεγόμενος «μαύρος χρυσός», πέρασε κρίση, αλλά φαίνεται πως ξανά προς τη δόξα τραβά.

«Η κορινθιακή σταφίδα έχει απογειωθεί το τελευταίο διάστημα», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου Κορινθίας, Κώστας Παπαβασιλείου. «Τα διοικητικά προβλήματα που υπήρχαν παλαιότερα στη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) έχουν ξεπεραστεί και τ' αποτελέσματα είναι θεαματικά».

Στη ΣΚΟΣ μετέχουν ΕΑΣ που παράγουν κορινθιακή σταφίδα, κυρίως από την Πελοπόννησο. «Παγκοσμίως, μόνο η Ελλάδα έχει μαύρη σταφίδα, παρότι προσπαθούν να παράξουν Ουζμπεκιστάν, Αυστραλία, Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στέλνουμε σταφίδα σε Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, βαλκανικές χώρες, μέχρι και στην Ινδία. Η Ολλανδία κι η Αγγλία όμως απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας. Η κορινθιακή σταφίδα είχε φτάσει πολύ χαμηλά, γύρω στα 50 λεπτά, αλλά έφτασε να δίνει στον παραγωγό 1,25―.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Υδριάδα: Η Ελληνική εφεύρεση που φεύγει από την Ελλάδα!

http://menslounge.s3.amazonaws.com/7778.jpg

«Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί και, αν δεν υπήρχαν μερικοί σωστοί άνθρωποι σε καίριες θέσεις που προσπαθούν για το καλό του τόπου, θα είχαμε φύγει»

Στο εξωτερικό στρέφουν το βλέμμα τους οι άνθρωποι που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την πρώτη και μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργεί με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ο λόγος για την Υδριάδα, μια 100% ελληνική εφεύρεση, η οποία αφού δοκιμάστηκε με επιτυχία στα νερά του Αιγαίου, πάει… Αφρική.

Ηταν καλοκαίρι του 2007, όταν η μεγάλη πλωτή πλατφόρμα έριχνε άγκυρα έξω από την Ηρακλειά, στις Μικρές Κυκλάδες. Στόχος του πρότυπου συστήματος ήταν να επιδείξει έναν εναλλακτικό και οικονομικό τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας στα νησιά με φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία. Η Υδριάδα μετατρέπει το θαλασσινό σε πόσιμο, υψηλής ποιότητας νερό, τροφοδοτούμενη με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται αποκλειστικά από τον ήλιο και τον άνεμο.

Επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης της πλωτής οικολογικής και αυτόνομης μονάδας αφαλάτωσης που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικήτας Νικητάκος και άμεσοι συνεργάτες του οι επιστήμονες Θεόδωρος Λίλας και Νάσος Βατίστας.

Παρ’ ότι η Υδριάδα δοκιμάστηκε στην πράξη και απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για τις οποίες κατασκευάστηκε, η εν λόγω τεχνολογία δεν εφαρμόστηκε αλλού στην Ελλάδα, αν και είναι γνωστό το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει τα περισσότερα νησιά μας.

Ετσι, οι δημιουργοί της αποφάσισαν να εξάγουν την εφεύρεσή τους στο εξωτερικό, καθώς ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες θέλουν να την αξιοποιήσουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και του Περσικού Κόλπου.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

«Η μεταφορά τηςς τεχνολογίας στο εξωτερικό γίνεται μονόδρομος» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Νικητάκος χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση της εφεύρεσης στην Ελλάδα. «Από την αρχή υπήρχε και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού. Η επιλογή μας ήταν να κάνουμε πρώτα στην Ελλάδα τουλάχιστον ένα μεγαλύτερο σύστημα για πολλούς λόγους.

Δυστυχώς αυτό φάνηκε ανέφικτο όλα αυτά τα χρόνια παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις αρμοδίων. Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί και, αν δεν υπήρχαν μερικοί σωστοί άνθρωποι σε καίριες θέσεις που προσπαθούν για το καλό του τόπου, θα είχαμε φύγει για το εξωτερικό» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον για κατασκευή αντίστοιχων μονάδων σε άλλες περιοχές της χώρας με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, ο καθηγητής απαντά ότι είχαν σχεδιάσει μια πιο προχωρημένη λύση για την Αμοργό «που πρακτικά τριπλασίαζε την παραγωγή νερού και έβγαζε τα έξοδά της από τα παραπροϊόντα της άλμης, αλλά οι αρμόδιοι αποφάνθηκαν τότε ότι δεν έχει ενδιαφέρον»!

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, ο κ. Νικητάκος υποστηρίζει ότι ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπήρξε ένα τόσο σύνθετο και πρωτότυπο ερευνητικό έργο, το οποίο μάλιστα να τοποθετήθηκε και να λειτούργησε όχι απλώς σε πραγματικές συνθήκες, αλλά αυτόνομο και χωρίς προσωπικό μέσα στο Αιγαίο.

«Οποιος ξέρει από θάλασσα καταλαβαίνει ότι και μια βάρκα να βάλεις στα κύματα για πέντε χρόνια χωρίς κόσμο και χωρίς χρηματοδότηση για τη συντήρησή της, αποκλείεται να αντέξει. Και όμως, η Υδριάδα το πέτυχε. Από τεχνική και πρακτική άποψη ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, όπως όμως τις ξεπέρασαν αρνητικά τα διαδικαστικά θέματα, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κράτους και η ισχύς διαφόρων κακώς εννοουμένων συμφερόντων» υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Αν οι αρμόδιοι θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να παρέχουν φτηνό πόσιμο νερό στα νησιά, εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Δεν υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσης, παρά μόνον αδράνειας, γραφειοκρατίας και πιθανών συμφερόντων.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρηματοδοτούν την έρευνα από τα χρήματα των φορολογουμένων για να πετύχει αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας. Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αξιοποιούνται σε αυτήν την κατεύθυνση ούτε στις παρούσες συνθήκες που είναι απολύτως απαραίτητο».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ

Η πιλοτική μονάδα αφαλάτωσης με το μυθολογικό όνομα Υδριάδα κατασκευάστηκε σε ναυπηγεία της Ελευσίνας (Λάμδα) από ελληνικά χέρια και το καλοκαίρι του 2007 ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι της Ηρακλειάς. Εχει μέγιστη δυνατότητα παραγωγής 90 κυβικών μέτρων πόσιμου νερού την ημέρα, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 250 ατόμων, είναι ενεργειακά αυτόνομη και διαθέτει σύστημα αυτόματου ελέγχου μέσω GΡRS για την παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό της.

Αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες, την κεντρική μονάδα αφαλάτωσης, μια ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές της, απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, αντέχει σε ανέμους μέχρι 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το κόστος λειτουργίας, παρακολούθησης και συντήρησής της ανέρχεται σε 0,3 έως 0,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού.

Ο κ. Νικητάκος επισημαίνει ότι οι πλωτές ανεμογεννήτριες όπως της Υδριάδας «είναι το μέλλον» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως σημειώνει, οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα υπερέχουν διότι προκαλούν λιγότερη όχληση, δεν δεσμεύουν γη και έχουν καλύτερη απόδοση, αφού ο αέρας στη θάλασσα είναι πιο ισχυρός αλλά και πιο στρωτός απ’ ό,τι στη στεριά.

Espressonews.gr

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία Μαμούθ με Κίνα για τα κρασιά της Νάουσας

Συμφωνία Μαμούθ με Κίνα για τα κρασιά της Νάουσας

http://epea.com.gr/photos/big/krasodad_3%5B1%5D.jpg

Κολοσσιαία για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία εξαγωγών οίνου με μεγάλο κινέζικο όμιλο, υπεγράφη από τον πρόεδρο του ΑΑΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ κ. Φουντούλη Γιώργο με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Τ. Γιαγκ και αφορά ποσότητα τουλάχιστον 300 containers ετησίως για μια δεκαετία με αξία 10.000.000 € ανά έτος.

Η συμφωνία, που αφορά και άλλα προϊόντα, περιλαμβάνει την εξαγωγή portfolio οίνων (χαμηλής,
μεσαίας και premium κατηγορίας) και ήδη ο συνεταιρισμός συστρατεύει στην προσπάθεια αυτή και άλλους ελληνικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες για ολόκληρο τον κλάδο.


Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου Γ. Φουντούλη με τον πρόεδρο του κινέζικου ομίλου κ. Ji στην Νάουσα, σαν επιστέγασμα της επίτευξης της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ενώ ανοιχτό παρέμεινε το ενδεχόμενο να γίνουν επενδύσεις στην Νάουσα από τον κινέζικο κολοσσό.


Η διαδρομή στα οινικά δρώμενα του συνεταιρισμού VAENI ΝΑΟΥΣΑ, από τη δεκαετία του 1980, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αφού όπως γνωρίζει η ΚΕΟΣΟΕ, ούτε σε ρύθμιση χρεών δεν προέβη ο συνεταιρισμός, ο οποίος επί δεκαετίες, αμείβει τους παραγωγούς με υψηλότερες τιμές από τους μεγάλους ιδιωτικούς φορείς της περιοχής.


Η προσήλωση του συνεταιρισμού, στις βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας αλλά και του σύγχρονου marketing αποδίδουν καρπούς, αφού τα οινικά προϊόντα του συνεταιρισμού τυγχάνουν αναγνωρισιμότητας εντός και εκτός Ελλάδας, με πολλαπλές βραβεύσεις στο εξωτερικό. Ανέκαθεν ο συνεταιρισμός είχε εξωστρεφή συμπεριφορά, εξάγοντας σε 27 χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, με βλέψεις τώρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Ο κοιμώμενος γίγαντας φαίνεται ότι ξυπνάει και διαφαίνεται ότι η κρίση ήδη αρχίζει να γεννά ευκαιρίες.
Ο ΑΑΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ μετά τη μετάβαση κλιμακίου του συνεταιρισμού στην Κίνα, εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΝΗΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και επισήμως η οριστικοποίηση της συμφωνίας του VAENI με τον κινεζικό επιχειρηματικό κολοσσό καθώς στην χώρα της Άπω Ανατολής μετέβη κλιμάκιο του Συνεταιρισμού μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ Φουντούλη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία από πλευράς VAENI.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της εξαγωγής κρασιού, και ο στόχος του 10ετούς συμβολαίου που επικυρώθηκε από τις δύο πλευρές, είναι η διοχέτευση 300 containers ετησίως στην κινεζική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δόθηκε ήδη παραγγελία αξίας 500.000 ευρώ, η οποία στο σύνολό της αφορά PREMIUM προϊόντα ( τα ακριβότερα του Συνεταιρισμού ) καθώς και επιταγή εγγυοδοσίας για την εκτέλεση των παραγγελιών, της τάξης των 350.000 ευρώ.


Την αποστολή του VAENI η οποία αποτελούνταν από τους κκ Φουντούλη ( Πρόεδρος ), Κουμτσίδη ( Αντιπρόεδρος ), Πλιάτσικα ( Γεν. Διευθυντή ), Κάπρο ( Υπεύθυνο Πωλήσεων Ασιατικών Αγορών ) και Δουρούκα ( Ειδικός Συνεργάτης ) συνόδευσε καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής στην Κίνα ο εμπορικός ακόλουθος του Προξενείου του Πεκίνου κ Θωμόπουλος, ενώ η υποδοχή από κινεζικής πλευράς ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη. Ο Πρόεδρος του VAENI κ Φουντούλης αφού πραγματοποίησε κεντρική ομιλία σε gala 200 περίπου ατόμων, στο οποίο παρευρέθησαν επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οινολόγοι καθώς και γευσιγνώστες παγκοσμίου βεληνεκούς, είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον κ Ji ( Πρόεδρο του Κινεζικού Ομίλου ) με τον οποίο συζήτησε όλα τα επιμέρους ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, ο κ Φουντούλης παρουσίασε στον Κινέζο μεγιστάνα το οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό προφίλ της πόλης μας, αναδεικνύοντας τα εν γένει συγκριτικά πλεονεκτήματά της που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου, πρόταση που εισακούστηκε από τον κινέζο επιχειρηματία ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επενδύσεις στην περιοχή μας. Οι εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών επιβεβαιώθηκαν από την αποδοχή εκ μέρους του Κινέζου της πρότασης του Προέδρου του ΑΑΟΣ να επισκεφθεί την πόλη μας μέσα στο Νοέμβριο, ώστε να μπουν και επί τάπητος όλα τα παραπάνω.


Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν πλήρως το σημερινό status της οινοπαραγωγής στη ζώνη μας αλλά και ευρύτερα. Η πολιτική της εξωστρέφειας που ακολούθησε ο Συν/σμός τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση νέων αγορών του εξωτερικού καθώς και η ολοκληρωτική στροφή στα ποιοτικά εμφιαλωμένα προϊόντα, αναβάθμισαν το brand name του VAENI, του εξασφάλισαν εγχώρια και διεθνή αναγνωρισιμότητα και σήμερα η στρατηγική αυτή απέδωσε αποτελέσματα πολύ μεγαλύτερα από το αναμενόμενο. Το τεράστιο αυτό εγχείρημα, έγινε πράξη, στηριγμένο πάνω στην συλλογική προσπάθεια του Προέδρου, του Δ.Σ. , των μελών και των στελεχών του ΑΑΟΣ VAENI αλλά και των υπολοίπων αμπελουργών και οινοπαραγωγών οι οποίοι ο καθένας με τον τρόπο του συνέβαλλαν ώστε το κρασί της ζώνης μας ( ΟΠΑΠ Νάουσα ) να γίνει γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διεθνών οινικών διαγωνισμών και εκθέσεων. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα θα κερδιθεί από εδώ και στο εξής.


Οι παραγγελίες πρέπει να εκτελεσθούν στο ακέραιο με απόλυτη συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα για το VAENI, εφόσον δεν υπάρξουν αγκυλώσεις από το γραφειοκρατικό μας σύστημα. Βέβαια το γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα αφορά και στην στάση την οποία θα πρέπει να κρατήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο χώρο του κρασιού αλλά και οι θεσμικοί παράγοντες. Οι ανέξοδες καφενειακές παραφιλολογίες και οι κακεντρεχείς τοποθετήσεις που μόνο μικροπρέπεια υποδηλώνουν, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εκλείψουν. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας που θα ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ ετησίως, προήλθε από την ομοφωνία και ομοψυχία του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού μας και με αυτά τα ίδια συλλογικά κριτήρια, διασφαλίζεται σήμερα το μέλλον της ζώνης μας.


Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο το μέγεθος της ωφέλειας που θα έχει η τοπική μας κοινωνία από την εν λόγω συμφωνία σε μια περίοδο που η χώρα διανύει τραγικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με το εργασιακό μέλλον των συμπολιτών μας να θεωρείται αβέβαιο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΤΟΥ ΑΑΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ
• Κατατίθεται ο φάκελος του προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής » για τον εξωραϊσμό κτιριακών υποδομών και αύλειου χώρου του εργοστασίου, αξίας 500.000 ευρώ, συμπληρώνοντας το προηγούμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μηχανολογικού εξοπλισμού.
• Έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα προώθησης και προβολής του ελληνικού οίνου αξίας 2.400.000 ευρώ για τις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας.
• Αναμονή έγκρισης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες του εργοστασίου δυναμικότητος 560 KW, γεγονός που θα προσθέσει ένα ακόμη σημαντικό έσοδο για το συνεταιρισμό.


http://www.keosoe.gr

Η αγορά pellets στην Ελλάδα

Η αγορά pellets στην Ελλάδα

http://www.kstove.com/media/pelletz.jpg

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το μικρότερο επίπεδο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με pellets. Συγκεκριμένα το 2008, και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Pellets Atlas, η Ελλάδα παρήγαγε συνολικά περίπου 27.800 τόνους pellets ενώ η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ανερχόταν στους 87.000 τόνους.

Η συνολική κατανάλωση ανήλθε στους 11.100 τόνους, ενώ, συνεπαγόμενα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ήταν περίπου 1 kg, μία από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Αξιολογώντας τις τιμές αυτές αξίζει να αναφέρουμε πως η Σουηδία, που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκά ανάπτυξη του τομέα των pellets, παρήγαγε, το 2008, περίπου 1.4 εκατομμύρια τόνους pellets, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωσή τους ανερχόταν στα 201,5 kg. Η κατανάλωση δεν καλυπτόταν από την εγχώρια παραγωγή και, συνεπώς, απαιτούνταν η εισαγωγή περίπου 445.000 τόνων.


Πρέπει ακόμη να επισημανθεί πως στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, τα pellets δεν αξιοποιούνταν σχεδόν καθόλου σε εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιακής κλίμακας, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαγόρευση καύσης βιομάζας σε εστίες θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σαλαμίνα) που ισχύει εδώ και 18 χρόνια. Σήμερα, σύμφωνα με το Σχέδιο ΚΥΑ "Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού" προβλέπεται η άρση της προαναφερθείσας απαγόρευσης και, ως εκ τούτου, αναμένεται η αύξηση της αξιοποίησης των pellets σε εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιακής κλίμακας.
Το 2008, μία μικρή ποσότητα των παραγόμενων pellets αξιοποιούνταν από εγχώριες βιομηχανικές μονάδες.

Βάσει των ανωτέρων, λοιπόν, παρατηρούνταν μία πλεονάζουσα ποσότητα, της τάξης των 17.000 τόνων, της παραγόμενης ποσότητας pellets, η οποία εξαγόταν, κυρίως στην Ιταλία.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής pellets στην Ελλάδα λειτούργησε το 2006 και φαίνεται πως 5 ακόμη μονάδες κατασκευάστηκαν μέχρι και το 2010. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, πως σύμφωνα με αναφορά του κ. Νασίκα, μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας, στην Καθημερινή (1/10/2011), σήμερα κτίζονται άλλες 14 μονάδες παραγωγής pellets σε όλη την Ελλάδα που έχουν ως στόχο να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης.


Έτσι, για πρώτη φορά, οι εξελίξεις στον τομέα των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με τα pellets καθίστανται αρκετά ελπιδοφόρες για την ανάπτυξή του. Αυτή η εκτίμηση υποστηρίζεται ακόμη και από τα εξής:

1. Τον εθνικό σχεδιασμό για την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010 (στο πλαίσιο υιοθέτησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών που καθορίζονται από την Οδηγία 2009/29/ΕΚ), ο εθνικός στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 20%, ο οποίος και εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Άρθρο 10 («Εφαρμογή ΑΠΕ στα κτίρια») του προαναφερθέντος Νόμου, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2014.


Σήμερα η συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα εκτιμάται στους 22,4 Μtoe. Οι ΑΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για το 2010, κατέχουν ποσοστό περίπου 9% επί της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας (η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα αποτελούν, μαζί, περίπου το 5% του συνόλου). Με την επίτευξη των εθνικών στόχων για την αξιοποίηση της βιομάζας στον κτιριακό τομέα αναμένεται μία μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο και συνακόλουθα η εξοικονόμηση συναλλάγματος (αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ). Σε αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά η άρση της απαγόρευσης καύσης βιομάζας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.


2. Τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών: Στην Ελλάδα ο αγροτικός τομέας είναι αρκετά ανεπτυγμένος και συμβάλλει άνω του 5% στο ΑΕΠ, πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (1.8%). Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική γεωργική γη έχει έκταση 3,82 Mha και καλύπτει περίπου το 30% των συνολικών εδαφών της χώρας. Οι αρόσιμες γαίες καταλαμβάνουν το 16% της συνολικής έκτασης ενώ οι μόνιμες καλλιέργειες το 9% (δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ-27 μαζί με την Ιταλία).
Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως κάθε χρόνο παράγονται ως παραπροϊόντα των γεωργικών δραστηριοτήτων σημαντικές ποσότητες φυτικής βιομάζας, η οποία διαχειρίζεται ως ύλη μηδενικής αξίας και απορρίπτεται. Η αγορά των pellets μπορεί να τροφοδοτηθεί από αυτή την πρώτη ύλη, να της προσδώσει προστιθέμενη αξία και, κατ’ επέκταση, να την καθορίσει ως σημαντική εθνική ενεργειακή πηγή.


3. Τη δυνατότητα εξαγωγών: Στην ΕΕ-27 η συνολική κατανάλωση pellets δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής και, συνεπώς, μεγάλες ποσότητες pellets εισάγονται εκτός Ευρώπης. H Σουηδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία εισήγαγαν το 2008, αθροιστικά, σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Επίσης, η Ιταλία, προς την οποία η Ελλάδα παρουσιάζει εξαγωγική δραστηριότητα, παρουσίασε το ίδιο έτος εισαγωγές της τάξης των 200.000 τόνων.
Βάσει των προαναφερθέντων, δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές μονάδες παραγωγής pellets να δραστηριοποιηθούν και εκτός των συνόρων της χώρας. Τονίζεται, όμως, πως αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό αποτελεί η υψηλή ποιότητα του πρoϊόντος και η διαπίστευσή των pellets βάσει προτύπων (ΕN 14961-2, κυρίως, και DIN 51731, DIN plus, ÖNORM M1735 ή, αναλόγως την αγορά, και άλλα).
(biomassenergy.gr)


http://www.energypress.gr

Σπατάλες στον Γεωργικό Οργανισμό "Δήμητρα"

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikwCzXSSRksJf-qTJyjIy16VyBx18pkNFz9MRVnpK7qgu4sVrNMBdSUXSqqlDEcoPoxoQCMsgIVpyAJg5zV4SYRRmBzYEgKMJvNaTvitLmI_fvDSLeP2pFQwuuuL78UpyEV1D2bqZ0aQg/s400/ipourgio2.jpg

Αντί να εγκατασταθεί στο ιδιόκτητο κτήριο του ΕΘΙΑΓΕ με τον οποίο συγχωνεύθηκε, η διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "Δήμητρα" επιλέγει να νοικιάσει με 32.000 ευρώ γραφεία στην Πατησίων, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζεται η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Αυτό κατήγγειλε χθες στη Βουλή η Ευαγγελία Αμμανατίδου, προσθέτοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Βασιλόπουλος θα κάνει απευθείας ανάθεση μέχρι 20.000 ευρώ (ενώ ήταν 3.000 ευρώ), για το λογότυπο έγινε απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη, ενώ, "στο πλαίσιο της κατασπατάλησης και της κακοδιαχείρισης με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ., δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης της εκπροσώπησης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού σε εξωτερικούς δικηγόρους και συμβούλους, όταν ο Οργανισμός έχει έξι δικηγόρους-νομικούς συμβούλους".

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης υποσχέθηκε ότι "το οικονομικό κόστος της ενοικίασης των νέων γραφείων θα είναι 25% με 30% φθηνότερο απ’ όσα πληρώναμε μέχρι τώρα" και εκτίμησε ότι η συγχώνευση ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ θα αποφέρει οικονομία κλίμακος 1,7 εκατ. ευρώ.

Εκτίμησε ότι "ήταν αναγκαία" η ανάθεση για νέο λογότυπο και κόστισε λιγότερο από 2.000 ευρώ και ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσουν οι υπηρεσίες του οργανισμού τη μελέτη αποτύπωσης των υφισταμένων μηχανογραφικών και πληροφοριακών και γι’ αυτό έγινε απευθείας ανάθεση.

Για το όριο των απευθείας αναθέσεων, είπε ότι είχε αλλάξει από το 2010 και όχι από τον παρόντα πρόεδρο του Οργανισμού Βασίλη Γκίκα, ο οποίος "είναι εξέχων καθηγητής νομικός και με μεγάλη εμπειρία, άνθρωπος ακέραιος και πάρα πολύ σημαντικός".

Πάντως ο Κ. Σκανδαλίδης δεσμεύθηκε ότι δεν θα απολυθούν οι ΥΕ και ΔΕ υπάλληλοι του οργανισμού.

Πηγή: avgi.gr

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Ημερίδας ΓΕΩΤΕΕ - Παράρτημα Θράκης(Αλεξανδρούπολη, 11-12-2011)‏

Πρόγραμμα Ημερίδας ΓΕΩΤΕΕ - Παράρτημα Θράκης(Αλεξανδρούπολη, 11-12-2011)






Με απεριόριστη εκτίμηση,

Χρήστος Κ. Γκιουμουσίδης
Γεωτεχνικός - Δασολόγος

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

500% Αύξηση των πωλήσεων γιαουρτιού στην Αμερική

500% Αύξηση των πωλήσεων γιαουρτιού στην Αμερική

http://www.mills.gr/Photo/23_3.JPG

Τεράστια αύξηση σημειώνουν οι πωλήσεις ελληνικών γιαουρτιών στις ΗΠΑ, καθώς από 60 εκατ. δολάρια το 2005, εκτινάχθηκαν σε 1,5 δισ δολάρια, σήμερα, παρά την κρίση που διανύει η αμερικανική οικονομία.

Η επιτυχία αυτή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του τύπου. Σε ένα χρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Atlantic τονίζεται ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2.500% τα τελευταία χρόνια και παρόλο που τα ελληνικά προϊόντα τείνουν να έχουν τη διπλάσια τιμή από τα υπόλοιπα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 70% της αγοράς ελέγχεται από τη γνωστή - στην Ελλάδα - εταιρία ΦΑΓΕ αλλά και τη Chobani, η οποία στα προιόντα της αναφέρει ότι παράγει ελληνικό γιαούρτι, όμως ανήκει σε απόγονο γνωστής τουρκικής οικογένειας που για χρόνια ασχολούνται με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Τουρκία. Μάλιστα η Chobani είναι ο leader της αγοράς.

Ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει ότι η άνοδος του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη αλλαγή στην αμερικανική γαστρονομική συνείδηση: την επιθυμία για τρόφιμα που θεωρούνται πιο καθαρά, πιο απλά και πιο φυσικά.

Πηγή: 24h NewsRoom

Σε κίνδυνο η χλωρίδα και πανίδα της Ευρώπης

http://www.agro-tour.net/image/journal/article?img_id=67711

Η φυσική κληρονομιά της Ευρώπης παρουσιάζει μια ανησυχητική υποβάθμιση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Ο Ευρωπαϊκός Κόκκινος Κατάλογος, τμήμα του Κόκκινου Καταλόγου των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (Red List of Threatened Species™) του IUCΝ, αξιολόγησε την κατάσταση σημαντικού μέρους της ευρωπαϊκής αυτόχθονης πανίδας και χλωρίδας, διαπιστώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των μαλακίων, των ψαριών γλυκού νερού και των αγγειόσπερμων, εμπίπτουν τώρα στην απειλούμενη κατηγορία.


Από την αξιολόγηση περίπου 6000 ειδών προκύπτει ότι σήμερα απειλούνται το 44% όλων των μαλακίων γλυκού νερού, το 37% των ψαριών γλυκού νερού, το 23% των αμφιβίων, το 20% σειράς χερσαίων μαλακίων, το 19% των ερπετών, το 15% των θηλαστικών και των λιβελούλων, το 13% των πτηνών, το 11% σειράς σαπροξυλικών κανθάρων, το 9% των πεταλούδων και 467 είδη αγγειόσπερμων φυτικών ειδών.

Τα μαλάκια γλυκού νερού είναι η περισσότερο απειλούμενη ομάδα της οποίας η κατάσταση αξιολογήθηκε μέχρι στιγμής.

Το μύδι γλυκού νερού του Spengler ( Margaritifera auricularia ), που κάποτε ήταν ευρύτατα διαδεδομένο, έχει τώρα περιοριστεί σε ελάχιστους ποταμούς στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Σήμερα έχει ταξινομηθεί ως άκρως απειλούμενο είδος, ενώ στη δεκαετία του ’60 είχε θεωρηθεί ως σχεδόν εξαλειφθέν.

Το είδος αποτελεί ένα από τα δύο για τα οποία καταρτίστηκε ένα πανευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, και εκτελούνται προγράμματα που επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον του.

«Τα αριθμητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την αν ησυχητική κατάσταση των ευρωπαϊκών μαλακίων», δήλωσε η Annabelle Cuttelod, συντονιστής IUCN της European Red List. « Όταν συνδυαστούν με τη σοβαρότητα των απειλών που αντιμετωπίζουν τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, παρατηρούμε ότι τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα γλυκού νερού απειλούνται σε βαθμό που απαιτείται άμεση δράση στην κατεύθυνση της διαφύλαξης».

Επίσης, τα ψάρια γλυκού νερού αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, ιδίως ως αποτέλεσμα της ρύπανσης, της υπαραλίευσης, τις απώλειες ενδιαιτημάτων και της εισαγωγής αλλόχθονων ειδών.

Ο οξύρυγχος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους, αφού από τα 8 ευρωπαϊκά είδη του, ένα μόνο δεν βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Στην κατηγορία των αγγειόσπερμων ανήκουν οι άγριοι συγγενείς καλλιεργειών που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων – και όμως συχνά παραμελείται η διατήρησή τους.

Το ευρισκόμενο σε κρίσιμη κατάσταση απειλούμενο Beta patula είναι ένας στενός άγριος συγγενής των καλλιεργούμενων τεύτλων και μια σημαντική πηγή γονιδίων για την ενίσχυση της αντοχής έναντι ιών.

Άλλες καλλιέργειες που βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα από πλευράς απειλών είναι τα ζαχαρότευτλα, το σιτάρι, η βρώμη και τα μαρούλια· πρόκειται για οικονομικά σημαντικές καλλιέργειες στην Ευρώπη.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα θετικά νέα, και η αξιολόγηση αναδεικνύει την επιτυχία των καλά σχεδιασμένων μέτρων διατήρησης.

Πολλά είδη που προστατεύονται στο πλαίσιο της ενωσιακής οδηγίας για τους οικοτόπους και περιλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, έχουν βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Το Centranthus trinervis, ένα ενδημικό φυτό της Κορσικής, από άκρως απειλούμενο είδος που ήταν, χαρακτηρίζεται τώρα ως – απλώς – απειλούμενο, χάρη στην αυστηρή προστασία του μόνου γνωστού ενδιαιτήματός του.

Επιπλέον, η τιθάσευση χωροκατακτητικών ειδών όπως π.χ. φυτών, κατσικιών και αρουραίων, ωφέλησε την πλειονότητα των απειλούμενων στυλομματοφόρων στη Μαδέϊρα την τελευταία δεκαετία.

Πηγή econews